VIDEO Conferințele „Viitorul României”, la Constanța. Europarlamentarul Mănescu: „Am blocat Gazprom, în ciuda telefoanelor de la Berlin!” Făgădău: „Eu vin de la „ciuma roșie”, dar schimb percepția despre fostul primar”

Asumarea, pentru o perioadă de șase luni, a Președinției Consiliului Uniunii Europene este o obligație ce decurge din calitatea sa de stat membru al Uniunii și presupune un efort excepțional în direcția consolidării unei viziuni naționale și creșterii capacității administrative necesare exercitării acestui mandat. În acest sens de informare, Marea Lojă Națională din România a continuat, la Constanța, seria de dezbateri, cel mai recent eveniment având loc marți seară, la un hotel din municipiu.

dezbatere

Cea de-a opta serie de dezbateri a adus pe europarlamentarul Ramona Mănescu; primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău; vicepreședintele Tribunalului Constanța, Cristina Duță, dar și pe managerul studioului teritorial al Radio Constanța, Daniel Sârbu.

Europarlamentarul Ramona Mănescu a avut misiunea să prezinte un soi de bilanț al primelor două luni de președinție a României și, poate cel mai important aspect, a fost cel legat de marele act de curaj al țării noastre în privința Federației Ruse. Cunoaștem cu toții că Moscova își orientează politica externă pe agresivitate și amenințări, iar Uniunea Europeană, de dragul împăciuirii politice și-a uitat curajul. Potrivit lui Mănescu, România a bifat cel puțin două mari realizări: un sistem de alertă care trebuie să fie funcțional până la alegerile europarlamentare din 26 mai și… schimbarea Directivei Gazelor, care lovește în interesele, mai degrabă politice decât economice, ale Gazprom.

ramona manescu
Europarlamentarul Ramona Mănescu

„Vorbind de siguranță în Europa, putem evoca și faptul că România a atras atenția în mod repetat cu privire la războiul hibrid dus de Rusia. Am avut foarte multe momente și tensiuni în cadrul UE pe acest subiect, care, până la urmă, și-a găsit un ecou adecvat în politicile europene și, astăzi, avem în sfârșit un instrumentele pentru a oferi un răspuns la dezinfomarea media și toate formele de manipulare. Acestea sunt astăzi considerate de UE o componentă de bază și implementate ca atare ca măsuri în vederea alegerilor europarlamentare. (…) Am reușit cu succes să obținem pentru statele membre implementarea unui sistem rapid de alertă, care trebuie să fie funcțional până la alegeri. (…) România trebuie să își asume activ rolul de actor principal la granița de est a UE și NATO. Din păcate, nu este un secret, nici Europa și nici România nu își asumă cu adevărat rolurile pe care le pot avea. Nici Europa nu este un actor global, așa cum ar putea fi, nici România nu este un actor principal, așa cum ar putea fi la granița de est a Uniunii și a NATO. Dacă despre Europa putem vorbi mult de ce nu își joacă rolul de actor global, cel puțin pentru România această președinție, practic, a creat premisele și contextul ca România să fie într-o poziție de prim plan. De data aceasta, România a reușit să joace foarte bine cartea! Marea Neagră, pentru România, nu înseamnă doar securitate militară, înseamnă și securitate energetică și rute comerciale. România a reușit să pună pe agendă, când nimeni nu se aștepta”, a spus europarlamentarul Ramona Mănescu.

În ceea ce privește Directiva Gazelor, europarlamentarul a punctat un aspect curajos: modificarea dorită de România a fost întâmpinată cu rezistență din partea Moscovei, dar, așa cum obișnuiește Federația Rusă, nu direct, ci prin săgeți, cum ar fi… Germania, așa cum reiese din VIDEO atașat:

Cristina Duță a avut un speech despre Parchetul European, idee apărută în 2017, pentru o cooperare consolidată în cadrul Uniunii Europene.

cristina duta
Vicepreședintele Tribunalului Constanța, Cristina Duță

Făgădău: „Suntem poartă către lume și dinspre lume!”

Pe fondul unei guvernări tot mai criticată de forțele politice, populație, dar și cu prilejul apropierii alegerilor europarlamentare, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a apelat la o rafală de afirmații amuzante în deschiderea discursului său, apoi a continuat cu o istorie pe care cei mai mulți dintre noi am uitat-o, concluzionând cu inițiativele care, potrivit acestuia, caracterizează mandatul său: „Orașul nostru este altfel!”

„Sunt membru al unui partid politic, nu mi-e rușine cu acest lucru, sunt de acolo de la „ciuma roșie”, sunt vorbitor de trei limbi: engleza, ca nea Nelu (Ion Iliescu – n.r.); franceza, ca Olguța (Lia Olguța Vasilescu – n.r.) și vorbesc italiana ca Răducioiu (membru al Generației de Aur, vârf al naționalei României la Campionatul Mondial de Fotbal din SUA, 1994, Florin Răducioiu – n.r.), ceea ce mă face oarecum european, dar puțin peste media europeană. Dacă ar fi să o invoc aici pe „Veorica”, cum se circulă, ar trebui să pun și limba română ca fiind a patra limbă străină pe care o cunosc! (…) Dacă vorbim doar de teme false, adică doar teme naționale, în mod evident ne vom face de râs. Dacă vorbim de specialiști din spatele oamenilor politici, care sunt, așa cum am zis, ca nea Nelu, ca „Veorica”, ca mine, analfabeți, corupți, îi știm, dacă vorbim de sutele de oameni din spate, specialiști, vedem că România a înregistrat niște „succesuri”… succese! Era să mă ia gura pe dinainte, tot de la europarlamentari s-a transmis, nu știu de ce și am ajuns să închidem anumite dosare, de care alții se fereau și mă bucur că doamna eurodeputat a vorbit cu curaj despre aceste dosare! În general, dacă ești o țară mai în mijloc, nu prea te interesează securitatea, migrația, dacă nu ajunge la tine… pasezi dosarul; dacă ești o țară fără resurse, dependentă de o singură sursă, faci ce îți zice stăpânul robinetului și blochezi, amâni, pasezi… ori, noi suntem aici la Constanța binecuvântați, suntem poartă către lume și dinspre lume și, de asemenea, suntem un punct de convergență! De la începutul mandatului meu, am încercat să schimb percepția despre Constanța, acolo unde ea era formată doar din percepția oamenilor despre fostul primar, spunând că noi nu suntem așa, că orașul nostru este altfel! Am încercat să mă duc spre zonele de deschidere, obiectivitate, neutralitate, unde se judecă pe cifre și le-am zis că reprezint un oraș cu o „mică istorie” de peste 2.600 de ani, că suntem cel mai mare Port la Marea Neagră, un asset nu doar al României, ci al UE și NATO; că suntem, ce să vezi, oraș dunărean, pentru că înaintașii noștri, unii cu viața, au construit un canal care aduce randamentul economic al Europei aici și am încercat să transform Constanța într-un punct de convergență pe politicile UE și NATO pe ceea ce privește Dunărea și Marea Neagră”, a spus Decebal Făgădău.

fagadau
Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău

Primarul municipiului Constanța insistă în acest mandat și, evident, înțelegem că se apropie un moment electoral, pe SMART CITY. Făgădău arată că nu este străin de evoluțiile tehnologiei și, cel puțin, susține că acest trend trebuie să continue în Constanța:

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *