VIDEO Conferință despre INTELLIGENCE, a Marii Loje Naționale din România, la Constanța. Reprezentantul SRI: „Nu avem forța să ascultăm telefoanele la toată lumea, ar fi o irosire de resurse”

Ultima conferință din acest an din seria „Viitorul României”, organizată la Constanța de Marea Lojă Națională din România, sub egida președinției țării noastre a Consiliului Uniunii Europene, a avut loc marți seară.

CITEȘTE ȘI:

Intitulată „Intelligence-ul: rol și necesitate în societatea  modernă”, conferința de la Casa de Cultură a Sindicatelor a beneficiat de un public numeros, aproape 1.000 de persoane, care au asistat la panel-urile unor lectori de prestigiu, precum Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint, structură care se ocupă de securitatea cibernetică în cadrul Serviciului Român de Informații; Victor Vevera, lector univ. dr. ing, Director Tehnic Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică București dar și sociologul Mirel Palada.

CITEȘTE ȘI:

Conferința a fost moderată de jurnalistul Alecu Racoviceanu, iar deschiderea a fost dată de Marele Maestru al Marii Loji Naționale din România, inițiatorul proiectului, Radu Bălănescu.

„Ați mai asistat, poate, la conferințe în acest ciclu și la celelalte pe care programul național Viitorul României le cuprinde, dar aș vrea să vă spun că în această seară cred că este un moment special pentru că extraordinarii lectori care ne onorează cu prezența vor discuta despre cybersecurity. Cred că este un domeniu extrem de interesant, nu doar pentru cei foarte tineri, care se pricep foarte bine la aceste lucruri, ci și pentru cei mai maturi, ca să nu zic altfel. Este un domeniu de care țara noastră are nevoie”, a spus Radu Bălănescu.

radu balanescu
Marele Maestru al Marii Loji Naționale din România, Radu Bălănescu

Totodată, Bălănescu a punctat faptul că state de alt nivel au astfel de dezbateri încă de acum trei decenii, însă este bine că și în România a început acest obicei:

Anton Rog: „Dacă aveți o parolă pentru toate conturile, cu atât mai bine pentru noi. Spargem o parolă și intrăm în toate conturile!”

Directorul Centrului Național Cyberint, Anton Rog, a arătat că, în general, atacurile cibernetice în România provin din… Federația Rusă. Acest aspect nu a fost vreo mare surpriză, cu toții ne așteptăm ca Moscova să fie principalul inițiator al ofensivelor cibernetice în această zonă, însă ceea ce a surprins a fost faptul că o serie de viruși ai FSB (echivalentul SRI în Rusia – n.r.) sau GRU (serviciul de informații al armatei ruse – n.r.) nu pot fi detectați de nici un antivirus comercializat pe piață, oferind ca exemple TURLA – cu ținte principale instituții guvernamentale, afaceri externe, energie sau cercetare, având ca obiectiv exfiltrarea de informații sau APT 28/Sofacy, despre care SRI suspectează că este utilizat nu doar de ruși, ci și de ucraineni. În acest context, Anton Rog a arătat că, în ciuda străduinței SRI, instituțiile de stat sunt, în general, nepregătite și dezinteresate de propria protecție cibernetică:

Mai în glumă, mai în serios, Anton Rog s-a străduit să dezmintă un mit național, potrivit căruia SRI ascultă toate telefoanele românilor. Totodată, Rog a vorbit și despre punerea la dispoziție a noului număr unic pentru sesizarea atacurilor cibernetice, respectiv 1911, uitând să specifice faptul că acest serviciu pune în practică aceleași obiceiuri ale serviciilor secrete din alte state.

CITEȘTE ȘI:

Matricea, materia primă a inteligenței artificiale

Fost consilier al premierului Emil Boc și fost șef al CA al Transelectrica, Victor Vevera, a explicat o situație cu care ne confruntăm cu toții: căutarea unui produs pe internet ne va invada ulterior telefoanele și desktop-urile cu acel produs:

„Fiecare din acțiunile noastre are ca motor, în spate, emoția!”

Sociologul Mirel Palada a avut, ca de fiecare dată la conferințele „Viitorul României”, tema legată de fake news:

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.