Spread the love

Persoanele cu dizabilități din România au dreptul la vot, însă în țara noastră avem una din cele mai mici rate de participare politică a persoanelor cu dizabilități din Europa, sub 4%, potrivit Mariei Mădălina Turza, candidat independent pentru Parlamentul European. Și asta deoarece există numeroase cauze care le îngrădesc persoanelor cu handicap dreptul de a vota. Printre ele se numără lipsa accesibilizării informațiilor și materialelor electorale pentru diferitele tipuri de dizabilități, lipsa accesibilizării spațiilor de votare pentru toate tipurile de dizabilități, lipsa accesibilizării buletinelor de vot sau lipsa unor mecanisme eficiente și accesibile de raportare a încălcării dreptului la vot.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a aprobat marți, 19 martie, cu unanimitate de voturi, difuzarea unui spot care face referire la dreptul persoanelor cu dizabilități la vot și la informare corectă, accesibilă și completă privind campania electorală. Campania de interes public se va derula în perioada 28 martie – 26 mai, timp în care vom auzi la posturile de televiziune următorul mesaj: PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI AU DREPTUL LA VOT ȘI LA INFORMARE COMPLETĂ ȘI ACCESIBILĂ.

„Este pentru prima dată în istoria recentă a României când vom putea vedea pe posturile de televiziune o campanie dedicată dreptului la vot al persoanelor cu dizabilități și nevoilor lor specifice legate de acces și informare”, a precizat Maria Mădălina Turza.

În România trăiesc 812.594 persoane cu dizabilități. Dintre acestea, 748.210 sunt adulți, cetățeni români. Aproape 98% dintre adulții cu dizabilității trăiesc în familii, ceilalți fiind izolați în instituții publice rezidențiale.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *