VIDEO Ciolacu s-a DEZLĂNȚUIT pe PNL: „M-am SĂTURAT să vină tot felul de TIRIFLICI la discuțiile coaliției!”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că s-a săturat ca la orice discuție în cadrul coaliției să apară „tot felul de tiriflici (om neînsemnat n.r.)” care contestă măsurile economice ale PSD și modul în care se dorește schimbarea Codului Fiscal.

Sunt anumite companii corecte, prestigioase care au făcut profituri uriașe în timpul pandemiei sau din criza energetică și care nu ar fi făcut aceste profituri, dacă nu existau aceste două situații. Dacă statul român și românii au dus tot greul în pandemie, acum este momentul ca și acele companii să dea ceva înapoi. Eu nu vorbesc de cifre, de câte procente să fie sau să nu fie, eu vorbesc despre principii. Statul a cheltuit imens pentru a combate pandemia și este normal ca și noi să solicităm un efort, pe o perioadă limitată de timp, către aceste companii. Este normal, este firesc ca aceste companii să contribuie acum. Vrem să generăm un sistem normal, o societate normală sau vrem să continuăm să trăim cu ”bule papale” și cu avantaje obținute doar de anumiți oameni sau prin presiuni asupra unor oameni politici. Am rezolvat și cu pensiile speciale în 30 de zile! Este evident faptul că trebuie să aplicăm un impozit progresiv pentru aceste venituri și să încheiem o dată pentru totdeauna această discuție în România. M-am săturat ca la fiecare discuție așezată să apară tot felul de tiriflici care să ne spună cât de luminos conturează ei viitorul României, după ce au distrus această țară. Apar tot felul de oameni care ne spun ce minunată este cota unică, dar în prezent noi nu mai avem cotă unică, avem tot felul de excepții. Eu vreau să intervenim pentru că nu se poate ca în anumite zone, cum este piața carburanților, să lăsăm specula la liber”, a spus Ciolacu.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a criticat dur fosta guvernare de dreapta, arătând cum au fost risipi banii românilor.

PSD a decis acum aproximativ șase luni să intre într-o coaliție împreună cu PNL, UDMR și cu minoritățile într-un moment dificil (…). Am pornit după doi ani de zile de guvernare de dreapta, în care în primul guvern am gestionat cel mai prost din lume, având cea mai excesivă mortalitate, oamenii neavând acces la actul medical. Prioritățile de atunci era să dăm sute de milioane unor oameni de afaceri pe care nu le-au plătit alți patru sau cinci prim miniștri înainte și s-a dovedit o decizie greșită. Am furat la Uniform peste un miliard de lei și s-a făcut zeci de dosare. Am venit în pandemie către cetățeni și către oameni de afaceri cu un efort de 2% din PIB, cam la nivelul țărilor din Africa, Congo sau alte țări, când în toată Europa acest efort depășea 5%. A venit o coaliție și mai mare de dreapta, care a făcut 200 de miliarde de lei împrumuturi, cât a făcut România în 21 de ani, și nu s-a făcut nicio modificare, nicio echilibrare în mediul de afaceri. Singurul lucru notabil este că anumiți trecători prin viața politică au semnat contracte de aproape miliard de euro pentru vaccinuri care nu ne trebuie. Chiar dacă ne-am vaccina toată populația de acum încolo în următorii 50 de ani nu le-am sfârși. Cu o liberalizare la prețul energiei haotică într-un moment cheie al evoluției crizei economice. Această liberalizare haotică la energie a condus la o inflație record în România și la un lanț de scumpiri cum n-a mai existat în ultimii 30 de ani în România. Acesta este contextul în care a intrat PSD la guvernare”, a spus Ciolacu, la sediul PSD.

Liderul PSD Marcel Ciolacu spune că România nu mai poate continua să acorde privilegii speciale unor companii care au profituri uriașe, în vreme ce munca este taxată cu 40%. Ciolacu cere modificarea rapidă a Codului Fiscal.

„Am început cu PNL și UDMR și am ajuns la 6% din PIB în șase luni direcționați către mediul de afaceri. Eu, Marcel Ciolacu, am inițiat o discuție în spațiul public în ceea ce privește Codul Fiscal. E o diferență imensă între impozitarea muncii cu 40% și capital. Cel mai scump preț l-au plătit în pandemie pensionarii și cei cu boli cronice. Avem un Cod Fiscal cu excepții de 64 de miliarde de lei, nu o spune Marcel Ciolacu, o spun finanțiștii și auditorii externi, de care nu se poate spune că sunt pesediști. Am cerut ca ANAF să înceapă procesul de digitalizare, ca să începem discuția în coaliție privind impozitarea progresivă. Din punctul meu de vedere Codu Fiscal arată ca în Evul Mediu, când Papa emitea unor bule unor oameni pentru privilegii. Avem jocuri de noroc impozitate cu 1%. Dacă soarele răsare din sud, nu din nord ai 5%, nu se poate continua într-un stat normal. Dacă se dorește să facem așa ceva, PSD e partener la discuții. Nu se dorește, le urez succes”, a declarat Marcel Ciolacu.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, îi avertizează pe toți cei din coaliția de guvernare să fie mai atenți la unele declarații. Chiar dacă nu îi menționează numele, precizarea vine după ce premierul Nicolae Ciucă a transmis, vineri, că „măsurile strâmbe” venite din calcule electorale provoacă probleme de două ori mai mari decât cele pe care susțin că le rezolvă, că PNL nu va susține nicio măsură care să sufoce mediul de afaceri și că liberalii nu pot promova măsuri neconstituționale, impozite peste noapte, taxe și poveri pe companii și mediul de afaceri. Acesta a fost primul gest de delimitare a premirului față de PSD după 7 luni de guvernare.

Să stăm la masă să ieșim cu ceva. Repet: eu nu sunt pompier de serviciu. Eu vreau o coaliție responsabilă. Eu am vrut sa fie foarte clar și înțeles de toată lumea. Vreau un mediu de afaceri așezat, corect, pe aceleași principii și o protejare a celor cu venituri mici și mijlocii. Sunt convins că nu e vorba de o rupere a coaliție. Să fim mai atenți la unele declarații. Nu vreau să mut discuția pe unii miniștri! Sunt lucruri care se fac mai ușor într-o colaiție, altele mai greu. Poate și eu am greșit că nu am explicat ce e mai bine pentru oameni. Nu am dat ultimatum. Am explicat principiile cu care ne așezăm la masă”, a spus Marcel Ciolacu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *