VIDEO Chișinău, centrul românismului. „Adresăm clasei politice din cele două state și comunității internaționale Proclamația Marii Adunări Centenare pentru Reunire”!

Cea mai amplă manifestație din Anul Centenar a avut loc duminică la Chișinău, peste 100.000 de persoane au participat la Marea Adunare Centenară, veniți din întreaga Basarabie și din România. Practic, s-a stabilit planul de acțiuni pentru anul 2018, care vizează Unirea Republicii Moldova cu România.

Ca o premieră binevenită și îndelung așteptată, toate formațiunile politice și mai multe organizații non-guvernamentale din ambele state românești au avut același mesaj: Reunirea! Chiar dacă nu au luat cuvântul pe scena amplasată în fața Guvernului Republicii Moldova, social-democrații din România au fost reprezentați, printre manifestanți, de Șerban Nicolae și fostul ministru de Externe, Titus Corlățean. De asemenea, au participat au luat cuvântul mai mulți primari ai localităților basarabene care au adoptat Declarațiile de Unire cu România.

CITEȘTE ȘI:

Constănțenii se alătură Marșului Centenar la Chișinău! Comuna Siliștea a ADOPTAT Declarația de Unire cu Republica Moldova

chisinau 16

chisinau 15

Printre primii vorbitori s-a aflat Ion Hadârcă, președintele Partidului Liberal Reformator din Moldova, care a reprezentat cu acest prilej și formațiunea politică soră din România, ALDE.

„Am misiunea și onoarea să prezint felicitările mele și în numele ALDE, aflat la guvernare în România. Vreau să accentuez că astăzi, aici, are loc prima și cea mai mare manifestare din tot spațiul românesc consacrată Centenarului Marii Uniri. Este o acțiune desfășurată și de primării, de patrioți, de tineret, tot sufletul românesc! Se părea că, în condițiile sărăciei, separatismului, a furtului miliardului, corupției, nu va avea loc nimic de Centenarul Marii Uniri și iată minunea, trezirea aceasta!”, a spus Ion Hadârcă.

Fostul președinte al României, în prezent președinte al PMP, Traian Băsescu, se află în conflict cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, pe tema cetățeniei care i-a fost retrasă. În discursul său, Băsescu a reluat cheia centrală a poziționării sale politice: al treilea obiectiv de țară, după intrarea în NATO și UE, trebuie să fie Unirea cu Republica Moldova.

„Cerem Parlamentelor de la București și Chișinău ca în cel mai scurt timp, în cinstea Centenarului Unirii, să voteze din nou Unirea! Unii spun că e greu, dar acum 100 de ani românilor le-a fost mai ușor? Nu, le-a fost mai greu și au făcut-o! Avem obligația ca astăzi să o facem și noi! Suntem singura țară care mai acceptă să trăiască după voința lui Stalin și Hitler! (…) Este o chestiune de demnitate națională Reîntregirea Țării! Moldovenii sunt cetățeni ai României! Am văzut aici părinți cu copii de mână, intelectuali, militari și vă spun că Unirea este cea de care au nevoie și România și Republica Moldova! Nu există alt drum pentru restabilirea demnității poporului român! Dacă România a avut două mari obiective: să își asigure securitatea, a intrat în NATO și să asigure prosperitatea poporului, a intrat în UE, care garantează oportunități; al treilea obiectiv nu poate fi decât Unirea cu Republica Moldova!”, a spus Traian Băsescu.

Basescu

chisinau 4

Uniunea Salvați România a fost reprezentată la acțiunea de amploare de la Chișinău tocmai de președintele Dan Barna.

„Este o bucurie fără seamăn! Memoria unui popor se bazează ce patriotism, dar ce mai este astăzi patriotismul? Dincolo de marea aceasta de steaguri și acest entuziasm incredibil, eu sincer că locul Basarabiei și al României sunt în UE! Știu că pare o cale grea, dar în 1914 ideea Unirii nici măcar nu era și, după patru ani, miracolul s-a produs! Trebuie să avem încredere, speranță!”, a spus Dan Barna.

Aflat într-o situație mai puțin confortabilă, proaspăt demisionar de la Primăria Chișinău, Dorin Chirtoacă nu putea fi absent de la o astfel de manifestație și a punctat faptul că Unirea poate fi aplicată după rețeta germană a Zidului Berlinului.

A venit timpul să trecem Prutul, liber, fără vamă și fără grăniceri! Așa cum locuitorii Berlinului au dat jos zidul, așa trebuie să dăm și noi jos vama de la Prut! (…) Integrarea europeană pentru noi toți, după 30 de ani, avea sens dacă se întâmpla și Unirea! Toți am suferit din 1940 încoace, ne-au deportat în Siberia, ne-au închis în lagăre, fiecare dintre noi a avut de suferit și în 1989 a venit renașterea națională, iar în 1991 s-a votat independența ca un prim pas spre Unire și de atunci am tot așteptat să aibă loc. S-a bătut pasul pe loc, astăzi iată că suntem o mare de oameni care cerem un singur lucru: Unirea! În 2018! Trebuie să facem noi, dacă nu vor s-o facă parlamentele…”, a spus Dorin Chirtoacă.

chisinau 8

chisinau 10

Unul dintre puținii liberali care flutură steagul românismului, deputatul Daniel Gheorghe, a avut un discurs înflăcărat, reconfirmându-și astfel poziționarea sa politică: liberalism plin de patriotism!

„Familia bunicului meu a fost alungată din Călărași (Basarabia – n.r.) de bolșevici. Au plecat cu ultimul tren în 28 iulie 1940 spre România. De două ori au încercat sovieticii să îi prindă, să îi ducă în Siberia, dar iată că eu sunt în fața dumneavoastră să vă dovedesc că totalitarismul bolșevic a fost întrânt, că sufletul românesc, simțirea românească este mai puternică decât orice prigoană! Unirea nu este o alegere, este trăire, destinul național! (…) Vă cer să fiți entuziaști, cerebrali, dedicați idealului național! (…) În Europa nu pot exista două țări românești, suntem un singur neam, o singură limbă, o singură tradiție, haideți să reparăm ceea ce au făcut alții rău, tragedia istorică!”, a spus Daniel Gheorghe.

S-a cerut desființarea administrației prezidențiale a Republicii Moldova

Nicolae Dabija este scriitor, istoric literar și om politic din Republica Moldova, din 2003 membru de onoare al Academiei Române și a avut poate cel mai mare succes la publicul numeros din Piața Marii Adunări Naționale, mai ales după ce a propus ca instituția prezidențială de la Chișinău să fie desființată și prerogativele să fie preluate de Parlament și Guvern.

„Republica Moldova este un proiect eșuat! Dacă am fi avut în 1990 la Chișinău și București oameni cu mai multă voință politică, Unirea s-ar fi întâmplat de mult! Mircea Snegur ne spunea că „Unire, dar nu acum”… Dragi prieteni „dar nu acum” înseamnă că nu va fi niciodată! Timpul Unirii a sosit! Ne dorim să fim împreună cu țara! Să luăm exemplu de la cei din 1918, nici atunci nu a fost conjunctură favorabilă! (…) Întrucât avem un președinte care nu ne iubește, Sfatul Țării 2.0 face următoarea propunere: să fie lichidată funcțiunea de președinte al Republicii Moldova și preluarea acestor prerogative de către Parlament și Guvern!”, a spus Nicolae Dabija.

chisinau 6 1

chisinau 7

Fost activist civic, în prezent tânăr politician, deputat în Parlamentul României, Constantin Codreanu, a reluat în discursul său, asemenea lui Chirtoacă, modelul german de reunificare națională.

„Vin de 16 ani în această Piață cu un singur scop: pentru Reunire! În 2012 organizam prima conferință de presă a noului val de unioniști, iar în 2016 am făcut pasul spre politică, convins de faptul că proiectul Reunirii are un singur scenariu: cel german, votul în cele două Parlamente! (…) Dodon ne amenință că ne scoate în afara legii… Vă este frică? Voronin și Lupu vor să ne spună „adio”… Plecăm de aici?”, a spus Constantin Codreanu. La cele două întrebări ale deputatului „popular”, toți participanții au strigat la unison: NU!

Personalitate apreciată peste Prut, Anatol Caraman este președintele Asociației Veteranilor de Război „Tiras-Tighina”. Veteran al războiului din Transnistria, Caraman a punctat faptul că singura cale pentru Republica Moldova este București.

„Unde s-a mai văzut ca comandantul suprem al Armatei, președintele Republicii Moldova, să meargă la Tiraspol să ne dezonoreze și să depună flori la mormintele bandiților care ne-au atacat? El nu l-a lovit pe Traian Băsescu, când i-a retras cetățenia Republicii Moldova, el a lovit în noi, în neamul românesc! (…) Împreună, într-un front comun, trebuie să câștigăm alegerile în toamnă! Drumul nostru, salvarea noastră de a scăpa de toate cele rele este Chișinău – București!”, a spus Anatol Caraman (FOTO JOS)

anatol caraman

14 aprilie, Ziua Z!

Planul de acțiuni pentru Anul Centenar se regăsește în cadrul Proclamației adoptată de cei prezenți la manifestația din Piața Marii Adunări Naționale. Proclamația a fost citită de Vlad Bilețchi.

„Cerem celor două Parlamente să primească delegații ale Marii Adunări Centenare iar la ședința solemnă din 27 martie 2018, Parlamentul de la București să adopte o decizie prin care să se implice pentru Reîntregirea națională prin mijloacele pașnice ale democrației parlamentare și în limitele Constituției României, în conformitate cu normele dreptului internațional și a Actul Final de la Helsinki”, se arată, printre multe altele, în Proclamația votată și adoptată în deplină unanimitate de toți participanții.

Anatol Ursu a anunțat că, pe 1 iulie, toate colectivele și localitățile care au declarat Unirea, vor aprinde Flacăra Unirii la Alba Iulia; Congresul Reîntregirii Neamului va avea loc între 24-26 august, la Iași; pe 1 și 2 septembrie vor avea loc alte ample manifestații, iar între 24-26 septembrie va avea loc Conferința Internațională de amploare în Parlamentul European.

Pe de altă parte, o altă acțiune importantă se va concretiza prin consultarea publică din municipiul Chișinău pe tema Unirii, între 1-14 aprilie.

„Nu suntem nici pe departe toți, chiar dacă suntem astăzi, aici, mulți! Așadar, prezint consultarea publică de tip recensământ, în care veți fi întrebați un singur lucru: DA sau NU Unirii Republicii Moldova cu România! Între 1 și 14 aprilie va avea loc această consultare, este foarte important să ne implicăm fiecare dintre noi. (…) Pe 14 aprilie aflăm câți unioniști avem în Republica Moldova, atunci spunem DA Unirii!”, a spus Anatol Ursu.

chisinau 13 e1521984983112

chisinau 12

Evenimentul de duminică de la Chișinău a fost închis de președintele platformei unioniste Acțiunea 2012, de altfel organizatorul manifestației de mare amploare, George Simion.

„Astăzi, aici, români de pe ambele maluri ale Prutului, am făcut istorie! Astăzi, pornim pe calea Unirii, pe calea Centenarului și nu o să ne oprim până nu o să rupem granițele care despart frații! Astăzi, am dat start Unirii! De 1 Decembrie va fi Reunirea și strălucirea României Mari! (…) Ultima strofă a imnului nostru spune: „Preoți, cu crucea în frunte, căci oastea e creștină”, pe calea Unirii am invitat părinți ai noștri de la Patriarhia Română, de la mitropolia Moldovei, să spunem împreună „Tatăl nostru” și să ne ofere binecuvântarea lor pentru tot anul Centenar!”, a spus George Simion.

Simion

SECȚIUNE VIDEO:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.