VIDEO Chesoi a intrat în conflict cu RADET: „Directorul mi-a spus că cetățenii cu centrale proprii se îmbolnăvesc de cancer”

Consilierul local municipal Tudorel Chesoi merge mai departe cu dorința sa de transformare a punctelor termice din Constanța în centrale termice pe gaz. Marți, Chesoi a organizat o conferință de presă în care a făcut apel la colegii din Consiliul Local și la viceprimarul cu atribuții de primar al Constanței, Decebal Făgădău, să ia în calcul varianta sa.

Consilierul motivează că, având în vedere faptul că Primăria cheltuie din bugetul local sume plătite din banii contribuabililor aproximativ 60 lei/an pentru subvenția gigacaloriei sau că pierderile de pe rețeaua RADET estimate la 30% și suportate de constănțeni, proiectul său de hotărâre este necesar.

„Am scăzut 30% din 411 lei și putem ajunge la un preț de 280 lei gigacalorie. Am calculat pierderile de la CET la punctul termic. Mai departe, am propus să închidem robinetul de la CET și să montăm în punctul termic centrale termice. Constatăm așa că mai reducem încă cel puțin jumătate din preț, de la 280 putem ajunge la 140 lei! Trebuie să ținem cont că din cei 411 lei, 108 lei sunt costurile de funcționare ale RADET! RADET consumă din banii cetățenilor foarte mulți bani! Să vedem dacă printr-o restructurare putem să cheltuim mai puțini bani pentru funcționarea RADET. (…) Există blocuri, ANL și cele de pe Baba Novac, care sunt încălzite cu centrale pe gaz. Numai că cetățenii de acolo nu plătesc doar gazul, ci același preț pe gigacalorie ca și cum ar primi încălzire de la CET. Nu e un lucru corect. Gazul îl plătește RADET mult mai ieftin și RADET face o afacere cu cetățenii, deja ne aflăm într-o situație de societate comercială, când ne gândim la RADET, care face profit! (…) Vreau să intre pe o ordine de zi, când va considera domnul primar, deși e vară, dar trebuie să ne facem vara sanie și iarna car. Am 15 puncte în expunerea de motive care sper să îi convingă pe ceilalți consilieri să voteze proiectul de hotărâre, chiar și amendat!”, a spus Chesoi.

Potrivit consilierului, a avut o discuție cu directorul RADET, ing. Liviu-Dorel Popa, care i-a oferit un răspuns stupefiant!

„Mi-a răspuns foarte frumos că trebuie să avem în vedere că la blocurile unde sunt centrale de apartament s-a făcut un studiu prin care s-a stabilit că mulți cetățeni s-au îmbolnăvit de cancer comparativ cu blocurile unde nu sunt centrale termice!”, a mai spus Chesoi.

Răspunsul primit pe mail de Tudorel Chesoi de la directorul RADET, Liviu Popa:

Consilierul susține că nu se va opri dacă proiectul său de hotărâre va fi respins și va merge mai departe, amenințând cu desființarea RADET!

„Intuind că RADET se va opune și poate nu voi găsi înțelegere la colegii mei consilieri și domnul primar și atunci voi milita pentru montarea de centrale termice pe fiecare scară a blocului sau una singură pentru un bloc întreg. Acest lucru ar desființa RADET, pentru că nu vom mai avea nevoie de RADET! Se poate face numai cu voința oamenilor, cu un contract între asociație și o firmă de prestări servicii de mentenanță a centralelor de gaz de scară și atunci RADET nu își va mai găsi obiect de activitate. Eu nu vreau să ajungem aici, vreau ca domnul director Popa și domnul Făgădău să înțeleagă că putem să reducem prețul de încălzire și de apă caldă pentru cetățeni. Nu o spun pentru că e campanie, cum interpretează unii cârcotași, o spun de mult timp!”, a concluzionat Chesoi.

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.