Spread the love

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a găzduit, joi, un eveniment de excepție. Alături de elevi din oraș și din județ, la MINAC s-a sărbătorit Centenarul Marii Uniri.

Organizat de muzeograful dr. Lavinia Dumitrașcu, evenimentul a conținut mai multe momente artistice susținute de ansamblul folcloric „Ulmetum junior”, Școala gimnazială nr. 1 Pantelimon, grădinița P.P.”Amicii” Constanța, școala gimnazială nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, grupul artistic „Fiii Dobrogei”, Școala gimnazială „Anastasia”, grupul vocal „Românașii” Școala generală nr. 16 „M.I.Dobrogeanu” ș.a.

În deschiderea evenimentului, directorul MINAC, dr. Sorin Marcel Colesniuc, a precizat, printre altele, că „este foarte important ca noi toți să știm ce înseamnă aceste zile din istoria României”. Totodată, directorul MINAC a mai adus la cunoștință că instituția așteaptă investițiile necesare reabilitării clădirii.

„Așteptăm demararea unui proiect de reabilitare, în valoare de cinci milioane de euro. Dacă vă încălzește cu ceva, ieri am fost la Ovidiu, am asistat la dezvelirea statuii lui Ovidius, pe acel vânt năprasnic și zăpadă, am stat acolo și am asistat la acest moment. 1 Decembrie este cea mai importantă zi din istoria românilor, este ziua în care, la 1 decembrie 1918, Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul se uneau cu România. Tot în acel an, Basarabia s-a unit cu România, pe 27 martie, iar Bucovina de nord (sic!) pe 28 noiembrie. Este foarte important ca noi toți să știm ce înseamnă aceste zile din istoria României și acesta este și motivul pentru care astăzi suntem aici, să ne amintim de toate aceste momente importante din istoria românilor. La mulți ani, români; la mulți ani, dobrogeni!”, a spus Colesniuc.

CITEȘTE ȘI:

Eroii militari dobrogeni din Primul Război Mondial, omagiați la Muzeul de Istorie. Fostul senator Ion Solcanu a lansat două cărți dedicate Regimentului 9 Vânători

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *