VIDEO Bugetul municipiului, ADOPTAT de Consiliul Local. Făgădău: „Pentru prima dată în istoria României, am avut parte de un pionierat: buget național stabilit prin asumare”

Consilierii locali municipali s-au reunit în ședință, miercuri, pentru a dezbate și a supune votului proiectele de hotărâre privind bugetele de venituri și cheltuieli ale instituțiilor aflate în subordine și, evident, bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Constanța.

CITEȘTE ȘI:

Administrația s-a intersectat din nou cu politicul și, ca de fiecare dată, au existat contre serioase între primarul Decebal Făgădău și consilierii liberali. Nimic nu a scăpat înțepăturilor politice, de la sport la sănătate și de la educație la dezvoltare, bugetul a trecut pe sub furcile caudine ale dezbaterii mai degrabă electorale.

clm

Mai întâi, primarul Făgădău a făcut o trecere în revistă a proiectului de buget, punctând faptul că s-a confruntat cu dificultăți, întrucât pentru prima dată în istoria României am avut parte de un pionierat: bugetul național stabilit prin asumare, cu referire clară la răspunderea guvernamentală a Executivului Orban:

Liberalii nu au depus proiecte, au depus niște… gânduri. Insistă că sunt victime politice

De partea cealaltă, liberalii au dorit să depună câteva amendamente, doleanțe mai vechi ale acestora, prezentate de Adriana Arghirescu:

CITEȘTE ȘI:

Replica lui Făgădău pentru liberali a fost virulentă, susținând faptul că aceștia au depus niște gânduri, nu niște proiecte, apoi i-a înghesuit într-un colț politic, lansându-le o provocare: sunteți liberali, votați împotriva finanțării cluburilor private sportive?

Sub asediul lui Făgădău, liberalii au mai avut o serie de tentative de regrupare. Mai întâi, consilierul Mihaela Andrei a vorbit despre scăderea drastică procentuală a finanțării pentru dezvoltare:

Dacă liberalii nu au avut un lider de grup în ultimii ani în Consiliul Local, acesta pare să răsară prin Bogdan Barață, aflat la a doua sa ședință de la preluarea mandatului. Barață a făcut impresie o perioadă, până când s-a poticnit într-un exemplu nefericit, vorbind despre un amendament al consilierului independent Andrei Popescu la proiectul de buget pe 2019. Imediat, Popescu a început să gesticuleze: Nu este adevărat!

Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului local a fost adoptat cu 15 voturi pentru și 10 împotrivă.

Bugetul pe 2020 al municipiului Constanța se rezumă la venituri în valoare de peste 771 milioane lei și cheltuieli de aproape 888 milioane lei. Excedentul din 31 decembrie 2019, în valoare de peste 116 milioane lei, va fi utilizat ca sursă de finanțare pentru funcționare și dezvoltare. Per ansamblu, Primăria se va axa pe reabilitarea tramei stradale și pe modernizarea infrastructurii, proiecte care vor fi urmate de continuarea lucrărilor de reparații la stadionul Farul, modernizarea unităților de învățământ, reamenajarea piețelor, a locurilor de joacă ș.a.m.d. De asemenea, anul acesta se dorește implementarea unui sistem operațional integrat de monitorizare – proiect SAFE CITY, elaborarea strategiei energetice a municipiului cu scopul de reabilitare termică a cât mai multor clădiri publice sau achiziția a 300 de module destinate colectării selective a deșeurilor ș.a.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.