VIDEO Bode (MAI): „Incendiul de la Petromidia, LICHIDAT. Putea fi o CATASTROFĂ!” DECES confirmat de prefectul Coșa! Popescu (Energie): „Deocamdată nu cred că vom avea probleme cu stocurile de carburanţi”. Acţiunile Rompetrol Rafinare, în SCĂDERE cu 1% după explozie

Bărbatul dispărut după explozia de vineri de la Petromidia a fost găsit mort, a confirmat prefectul Constanței, Silviu Coșa. Este primul deces confirmat. Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a declarat că bărbatul dat dispărut în urma exploziei de la Petromidia a fost găsit decedat.

Avem primul deces. Este bărbatul dispărut. Alte două victime vor fi duse la București”, a spus Coșa.

Alte două victime vor fi îngrijite la Spitalul din Constanța. Potrivit prefectului, incendiul a fost localizat la ora transmiterii știrii, iar populația orașului Năvodari nu este în pericol.

Ministrul de Interne Lucian Bode a anunțat că incendiul de la Petromidia a fost lichidat și că această tragedie putea fi o „catastrofă” dacă autoritățile nu interveneau prompt.

Nu cred că vor fi probleme deocamdată cu stocurile de carburanţi, după explozia de la Petromidia, întrucât depozitele nu au fost afectate de incendiu, însă acest lucru depinde de perioada în care rafinăria va fi închisă”, a declarat vineri ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Din datele pe care le avem în prezent, nu cred că vor fi probleme cu stocurile. Am discutat şi cu reprezentanţii OMV Petrom, care sunt în contact permanent cu cei de la Petromidia, şi nu întrevăd nici ei probleme. Aceasta este analiza de la momentul de faţă, dar efectele depind de pagubele care vor fi înregistrate la rafinăria Petromidia şi de cât timp va fi aceasta închisă. Am cerut celor de la Rompetrol o notă de informare privind stocurile de carburanţi şi acum aşteptăm răspunsul. Din primele informaţii, depozitele nu au fost afectate de incendiu”, a mai spus Popescu.

Precizările lui Arafat, ISU Dobrogea și… Rompetrol Rafinare

Astăzi, 2 iulie 2021, la ora 12:16 a fost anunțat printr-un apel la 112,  un incendiu  la Rafinăria Petromidia, localitatea Năvodari, județul Constanța. În aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum. Imediat de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat planul roșu de intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului. Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o evacuarea imediată a victimelor , dintre care, 1 cu arsuri pe 45% din suprafața corpului transportată cu elicopterul SMURD la spital, 1 cu arsuri la nivelul feței transportată la spital, 1 cu traumatism membru inferior, 1 cu traumatism lombar transportată la spital, 1 cu arsuri minore. La acest moment se efectuează operațiuni de căutare – salvare în cazul unei persoane dispărute. Incendiul a fost localizat la ora13:14, fiind astfel eliminat pericolul extinderii acestuia la vecinătăți. La locul intervenției s-au deplasat aproximativ 50 de pompieri către au încadrat în primă fază 5. Autospeciale de stingere cu apa și spumă, 1 autocamion cu 2000 l substanța de stingere, 1 autospecială transport victime multiple, 1 cisternă, 5 ambulanțe SMURD de prim ajutor, 1 unitate de terapie intensivă mobilă și 5 ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Județean Constanta. Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns, s-a dispus alocarea de forte suplimentare, respectiv: 8 autospeciale de atingere cu apă și spumă din cadrul ISU Călărași, Ialomița, Tulcea, Brăila, precum și un autocamion cu 2.000 litri substanță de stingere. Ulterior cantitatea de substanta de stingere a fost suplimentata cu cate 2000 l de la ISU CL, ISU GL, ISU TL, ISU ÎL și ISU VN. Situația este încă în dinamică, vom reveni cu actualizări. La acest moment situația este sub control, iar în urma consultării cu reprezentanții Gărzii de Mediu, direcția fumului este în sens opus fată de plajă și de oraș, motiv pentru care cetățenii sunt în siguranță. Cu toate acestea rugăm populația să își ia măsuri de autoprotecție prin închiderea ferestrelor”, transmite DSU.

Victima dispărută în incendiul de la rafinăria Petromidia din Năvodari este un bărbat care era la locul de muncă atunci când s-a produs explozia, spune purtătorul de cuvânt al ISU Constanța, Ana Maria Stoica.

Avem șase victime, din care o persoană este în continuare dispărută, o persoană a fost preluată de elicopterul SMURD cu arsuri de aproximativ 40% din suprafața corpului și predată la UPU Constanța și patru victime conștiente cu arsuri minore predate a Spitalul Județean Constanța”, spune purtătorul de cuvânt al ISU Constanța, Ana Maria Stoica.

Ea precizează că persoana dispărută este bărbat:

„Din ceea ce ne-au spus martorii, colegii acestuia, era la locul de muncă când a avut loc explozia”, adaugă Stoica. Potrivit acesteia, cele șase victime au vârste cuprinse între 30 și 50 de ani.

„Prioritatea pentru noi, de la începutul incidentului la rafinăria Petromidia, a fost siguranța angajaților noștri. Tot personalul rafinăriei Petromidia a fost evacuat și procesele tehnologice au fost oprite. Din păcate, ca urmare a accidentului, 5 dintre colegii noștri se află în îngrijiri medicale la Spitalul Județean Constanța. Ne pare rău să informăm că o persoană a fost identificată ca decedată. Suntem alaturi de familiile victimelor în acest moment tragic. În acest moment, incendiul din cadrul instalației HPM este izolat și stabilizat, echipele interne și externe fac eforturi pentru a-l stinge în cel mai scurt timp”, a transmis Rompetrol Rafinare.

Acţiunile Rompetrol Rafinare se tranzacţionau vineri, la ora 13:32, cu 0,0505 de lei, în scădere cu 0,98% faţă de preţul de deschidere, potrivit datelor Bursei de Valori Bucureşti. Conform BVB, preţul de deschidere a fost de 0,0505 lei/acţiune, preţul maxim de 0,0505 lei/acţiune, preţul minim de 0,0485 lei/acţiune, iar preţul mediu de 0,0495 lei/acţiune.

Incendiul produs vineri la rafinăria Petromidia, deţinută de grupul KMGI, fostul Rompetrol Group, a avut loc în cadrul instalaţiei de hidrofinare petrol motorină, iar toate procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate, a informat compania. O explozie urmată de incendiu s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Localnicii din Năvodari au primit mesaj RO-ALERT după explozie, fiind sfătuiți să nu stea la mai puțin de un kilometru de zona exploziei, să rămână în locuințe și să închidă geamurile. Incendiul care a izbucnit vineri la rafinăria Petromidia, deţinută de grupul KMGI, fostul Rompetrol Group, s-a produs la instalaţia de hidrofinare petrol motorină, iar toate procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate, a informat compania. Petromidia Năvodari este cea mai mare rafinărie din România şi una dintre cele mai moderne din zona Mării Negre şi Mării Mediterane. Rafinăria avea, la sfârşitul anului 2020, un număr de 1.119 angajaţi. Amplasarea strategică şi reţeaua de distribuţie complexă fac din Petromidia un adevărat hub energetic, capabil să acopere substanţial reţeaua de staţii de distribuţie din România. De asemenea, carburantul produs la Petromidia este distribuit şi în ţări precum Bulgaria, Georgia sau Republica Moldova, unde este vândut tot sub brandul Rompetrol.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.