VIDEO Black Sea Security Forum ZIUA 1. Făgădău: „Avem rude în Balcani, în Dobrogea Mare, în Bulgaria. Istoria este în familiile noastre, să învățăm din trecut și să privim cu încredere la un viitor mai sigur”

Unul dintre cele mai mari evenimente din România pe tema securității Mării Negre și a Balcanilor, organizat de asociația New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanța și Zona Metropolitană Constanța, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, a început, joi, în municipiul nostru.

Evenimentul reunește nume grele ale politicii naționale și internaționale, diplomației, Forțelor Armate sau de securitate, precum Ministrul de Externe al României, Teodor Meleșcanu; Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor; vicepremierul Republicii Moldova, Iurie Leancă; ministrul Energiei din România, Anton Anton; înalți demnitari din Polonia, Georgia și Ucraina. Totodată, oaspete al acestui eveniment va fi și Guvernatorul Băncii Centrale a României, Mugur Isărescu. Acestora li se alătură și înalți reprezentanți militari: șefii apărării din România, gr. Nicolae Ciucă și din Italia, gr. Claudio Graziano, fostul șef al trupelor NATO, gr. (r) Philip M. Breedlove, gr. lt. Jan Broeks, șeful Staff-ului Militar Internațional al NATO, lt. gr. Luciano Portolano, șeful Staff-ului Forțelor Aliate din cadrul Comandamentului de la Napoli și Șeful Elementului de Comandă al Uniunii Europene, precum și Contra-amiralul Jean-Frédéric Plobner, Comandantul adjunct al Zonei Maritime Mediteraneene din Franța.

black sea forum 2

Panelurile sunt și deschise, dar și închise, în cazul celor în care își susțin prezentările reprezentanți ai serviciilor secrete.

Lucrările au fost deschise de președintele New Strategy Center, Ionel Nițu; primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău și de rectorul Universității „Ovidius”, prof. univ. dr. Sorin Rugină.

rugina nitu fagadau

Făgădău: „Față de ediția de anul trecut, văd o evoluție a acestui eveniment și deja mă gândesc pentru ediția de la anul să găsim o locație mai încăpătoare”

dr. Sorin Rugină: „Lucrăm la un proiect, un grup de relații internaționale”

Dungaciu: „Am sentimentul că în acest moment atenția partenerilor noștri occidentali pe zona Estului se diminuează”

Sociologul și geopoliticianul Dan Dungaciu a precizat cu câteva momente înaintea startului efectiv al lucrărilor că scopul forumului este de a combate o temere a sa, anume faptul că atenția NATO și în special a SUA asupra regiunii Mării Negre scade, întrucât se deschid noi concentrări pe Iran și Coreea de Nord. Scăderea în intensitate a concentrării NATO în această regiune ar aduce, în opinia lui Dungaciu, prezența tot mai sporită a Federației Ruse și, probabil, a noului său aliat neoficial, Turcia.

„Dacă nu reușești să ai un proiect coerent, care să pună la aceeași masă instituții din România, e naiv să crezi că vei pune la masă instituții sau state precum America și UE. Dacă vrei să joci rolul de liant între mai multe entități politice mari, trebuie să îți reglementezi toate instituțiile de politică externă. Indiferent dacă sunt sau nu sunt sancțiuni externe, noi ne sancționăm în mod pervers în fiecare zi, diminuând enorm potențialul regional pe care încercăm să îl obținem. Principala temă este semnalul din România, că vrea să facă o politică externă în conformitate cu capacitățile pe care le are. Am sentimentul că în acest moment atenția partenerilor noștri occidentali pe zona Estului se diminuează major. Teama pe care o am este că o Americă care deschide dosare peste dosare, Coreea de Nord și Iran, va ajunge să facă o analiză internă și se vor reprioritiza. Să ne ferească Dumnezeu de momentul în care Departamentul de Stat va pune în plan secundar Estul sau regiunea extinsă a Mării Negre. Este un pericol pentru România și pentru regiune… Sper că în capitalele din regiune acest lucru este cunoscut și că transmit semnale ca Marea Neagră să nu devină un subiect secundar din zonă. Acest forum este un pas pentru a transmite acest tip de semnal. Mă refer și la Balcanii de Vest, zonă importantă cu potențial de conflict și atenția Vestului trebuie să rămână o necesitate. Dacă Vestul se retrage din regiune, cineva va lua locul, fie Federația Rusă, fie Turcia, fie și Federația Rusă și Turcia”, ne-a precizat Dan Dungaciu.

black sea forum 3

Leancă: „Previzibilitatea evoluțiilor a scăzut foarte mult și zona de risc se extinde”

La forum participă și mai mulți reprezentanți din Republica Moldova, printre care și fostul premier, actual vicepreședinte pentru integrare europeană, Iurie Leancă.

„Chiar dacă Republica Moldova nu este riverană în sensul direct al cuvântului la Marea Neagră, suntem în această regiune și ce se întâmplă aici ne afectează în mod direct. Republica Moldova este un vecin atât pentru UE, cât și pentru NATO. Sunt subiecte de mare interes pentru noi. Tot ce se întâmplă în vecinătatea noastră imediată ne afectează în măsură pozitivă sau negativă și mă bucur că partenerii noștri de la București și Constanța vor discuta și subiectul care ține de Republica Moldova, prin teoreticienii și practicienii care vor explica tendințele. Am să folosesc și eu acest prilej pentru a vorbi despre viziunea Republicii Moldova despre ce înseamnă relația cu România, cu UE, așa încât aștept dezbateri interesante. Nu am mai fost la Constanța de foarte mulți ani și mă bucur să revin și să văd evoluția ei frumoasă, dar și din punct de vedere al înțelegerii fenomenului regional”, a spus Iurie Leancă, pentru TOMIS NEWS.

Într-o situație mult mai complicată decât cea a României, Republica Moldova se zbate și în crize politice și în crize geopolitice. Acest stat mic, tras de mânecă de cele două blocuri cu care se învecinează, se străduiește să obțină într-o primă fază o stabilitate, apoi o direcție clară și securitate pe măsură.

„Situația e ca peste tot, din păcate, aceste evoluții sunt îngrijorătoare pentru că nu mai există o înțelegere foarte clară a ceea ce va urma. Previzibilitatea evoluțiilor a scăzut foarte mult și zona de risc se extinde. Republica Moldova trece printr-o perioadă complicată, am avut alegeri locale, în toamnă avem parlamentare. Rezultatul nu pot să îl prezic, pot doar să îmi exprim speranța că vor câștiga forțele pro-occidentale, pro-europene, pro-România, care înseamnă pentru mine pro Republica Moldova, ca să putem avea politici mult mai eficiente, să ne apropiem mult mai mult de UE cu România, prin România. Asta e datoria Guvernului și majorității actuale să vegheze asupra alegerilor corecte și imparțiale, în speranța că vom avea o majoritate mult mai puternică și mult mai motivată”, a concluzionat Iurie Leancă, pentru TOMIS NEWS.

Lucrările efective au fost deschise de Dan Dungaciu, cu tema „Riscuri pentru securitate la Marea Neagră și în Balcani”, urmat de decanul facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius”, Emanuel Plopeanu, acompaniat și de gr. de brigadă, adjunct al directorului SRI, Cristian Bizadea, cu tema „Noile provocări ale războiului hibrid”. Lucrările din prima zi conțin mai multe paneluri legate de Marea Neagră și Balcani.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.