VIDEO Bilanțul pe 2018 al Poliției Locale. Făgădău i-a mulțumit lui Dogaru: „Vreau să facem cea mai puternică Poliție Locală din țară! Sub mandatul meu, nu există plan de amenzi, ne întristăm când cineva încalcă regulile”

Momente emoționante, marți, pentru polițiștii locali constănțeni, care s-au înghesuit în număr mare la palatul administrativ pentru prezentarea publică a raportului de activitate pe anul trecut. La eveniment au participat primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, cei doi viceprimari – Costin Răsăuțeanu și Dumitru Babu, subprefectul Șenol Ali, dar și reprezentanți ai altor structuri de forță, precum șefi de Jandarmerie, ISU ș.a.m.d. Totodată, cu acest prilej, noul șef al Poliției locale Constanța, George Szekely, a preluat mandatul, anunțat în exclusivitate de TOMIS NEWS, prin detașarea acordată de MAI pentru o perioadă de șase luni.

Polițiștii locali, la bilanțul pe 2018

Cifre… incredibile!

Bilanțul a fost prezentat de, până astăzi, directorul interimar al DGPL, Drăguț Encică, șef Serviciu inspecție activitate comercială.

„În 2018, DGPL a acționat pentru apărarea drepturilor fundamentale ale persoanelor și ale unităților publice și private, pentru descoperirea și prevenirea faptelor antisociale, în domeniile ordinii și liniștii publice, circulației pe drumurile publice și a afișajului stradal, activității comerciale și protecției mediului. Polițiștii locali au acționat în interesul comunității locale, exclusiv pe baza și în executarea legii, obținând rezultate notabile”, a spus Encică.

Aceste rezultate notabile aproape că sunt incredibile. De exemplu, în 2018, au fost constatate 64.520 de contravenții, față de 15.600 la nivelul anului 2017, reprezentând o crește de aproximativ… 300%! De asemenea, în privința liniștii și ordinii publice (unități de învățământ, sănătate, piețe, parcuri ș.a.m.d.) polițiștii locali au aplicat anul trecut 25.767 sancțiuni, față de 1.068 în 2017, adică o creștere de aproximativ… 2.300%!

Totodată, în 2018, DGPL a constatat 41 de infracțiuni în flagrant, au fost legitimate 27.700 de persoane, iar 34 de minori dispăruți au fost predați către DGASPC.

În ceea ce privește circulația pe drumurile publice, polițiștii locali au acordat anul trecut 33.390 de sancțiuni, față de 12.579 în 2017, ceea ce reprezintă o creștere de 169%. De asemenea, tot în acest domeniu, au fost constatate 16 infracțiuni în flagrant și au fost acordate 514 somații pentru autovehiculele abandonate, fiind ridicate 54.

În ceea ce privește domeniul disciplinei în construcții, au fost depistate 1.329 de construcții fără autorizare și, evident, tot atâtea amenzi, față de 378 în 2017, ceea ce reprezintă o creștere de 139%.

Făgădău: „Orașul nostru este puternic și sănătos dacă regulile sunt cunoscute și respectate!”

Primarul municipiului, Decebal Făgădău, a arătat că aceste cifre ne arată, de fapt, cât de puțin sunt respectate regulile în oraș, prezentând un scurt istoric al activității din ultimii doi ani ai DGPL, mulțumind fostului director al instituției, Tudorel Dogaru, plecat recent la altă structură.

CITEȘTE ȘI:

„Din momentul în care am ajuns primar al municipiului Constanța, conform promisiunii din campanie, aceea de a construi o structură care să facă din Constanța un oraș sigur, am început cu o inventariere a ceea ce aveam. Până în acest moment, cred că am avut întâlniri lunare sau chiar mai des cu toate structurile de pe raza municipiului. Încep, cum este firesc, mulțumind Poliției naționale, Jandarmeriei, ISU… tuturor structurilor care ne-au sprijinit în acest efort de a construi ceva! Evident, aduc mulțumirile mele și Universității „Ovidius”, care, să nu uităm, formează polițiști locali la nivel teoretic. (…) Poliția locală nu exista, exista imaginea fostului corp de control, care, cu aceleași reguli, nu prea avea o activitate pe care să o simtă comunitatea și, în 2016, când am început o campanie mai agresivă în piața Tomis III, toată lumea s-a speriat. Nu era nimeni obișnuit cu modul acesta de acțiune, în comun. Exista o percepție cum că polițiștii locali sunt foștii gardieni, nu sunt tocmai polițiști… Erau neînțelegeri și frustrări. (…) Am făcut câteva lucruri care nu s-au făcut vreodată: planul local de ordine publică, pe care l-am făcut împreună cu Poliția națională; sectorizarea teritorială este exact după aceeași organizare a Poliției naționale. Am înființat comisia locală de ordine publică, astfel încât consilierii locali, cu aparatul administrativ, să se întâlnească într-un cadru stabilit de lege și să discute atât problemele, dar cel mai important: planificarea! (…) Căruțe pe toate drumurile, toată lumea arunca molozul pe unde putea, comerțul pe plajă era în floare, de la faimoasa piatră ponce la… orice, pe plajă sau pe faleză – un comerț ambulant agasant, sufocant… În 2017, am propus ca acest proces de consolidare a Poliției locale să fie compatibilizat definitiv între Poliția națională și celelalte structuri. Îi mulțumesc comisarului șef Tudorel Dogaru pentru că a fost de acord și pentru activitate. (…) 2018 a fost un an în care, chiar dacă cifrele ne sperie, ne arată de fapt cât de puține reguli erau respectate! Polițiștii locali nu au avut, nu au și nu vor avea sub mandatul meu plan de amenzi! Tot aud în folclorul orașului că dau amenzi pentru că au un plan… Pe noi ne întristează atunci când vedem că cineva încalcă o regulă, dar, pe de altă parte, orașul nostru este puternic și sănătos dacă regulile sunt cunoscute și respectate! Ne uităm cu toții afară și spunem ce frumos e acolo, dar acolo nimeni nu aruncă țigara pe geam, nimeni nu se plimbă cu câinile și nu strânge după el, sunt reguli mărunte!”, a spus Făgădău.

La eveniment a participat și proaspătul director al DGPL, George Szekely, căruia Făgădău i-a urat succes.

„Activitatea va fi continuată tot de un ofițer de Poliție! Am cerut detașarea domnului comisar șef George Szekely și am primit ieri ordinul de ministru care aprobă detașarea dânsului pentru o perioadă de șase luni la conducerea Poliției locale. Tocmai ca o garanție a continuității activității de până acum, în sistem integrat! Avem o misiune comună: să slujim constănțenii și toți cetățenii care ne trec pragul!”, a mai spus Făgădău.

„Mulțumesc domnului primar pentru onoarea de a mă susține în această funcție, sunt convins că alături de noii mei colegi vom reuși să continuăm munca depusă până în acest moment, cu respect față de cetățeni”, a precizat noul director al Poliției locale Constanța, George Szekely.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*