VIDEO BĂTĂLIA pentru KIEV: Ucrainenii, ÎNARMAȚI până în dinți, se pregătesc de lupte de gherilă pe străzi. Zelenski coordonează din buncăr

Ucrainenii din Kiev se pregătesc de lupte grele cu rușii! Chiar în aceste momente luptele sunt în toi, iar civilii pregătesc cocktailuri molotov, într-o încercare disperată de a apăra capitala Ucrainei. Problemea cea mai mare e dată de faptul că Rusia a reușit să blocheze deja partea de vest a orașului. Agențiile de informații consultate de americani speculează că rușii ar avea avea nevoie de câteva zile pentru a cuceri capitala, un gest simbolic pentru capitularea Ucrainei.

Bărbați în dresuri și blugi cu puștile atârnate pe spate, bărbați în punctele de control și ascunși în copacii de pe marginea drumului sunt alți tineri voluntari care zac la pământ în spatele armelor antitanc, transmite BBC.

Pe măsură ce mergem mai departe, găsim soldați profesioniști pregătiți pentru o ultimă rezistență. Aceștia sunt însoțiți de artilerie și tancuri ucrainene cu fața spre poziția rusă, la mai puțin de 30 km de inima capitalei. Și în curând găsim semne ale bătăliei care se apropie și mai mult cu un camion în flăcări în mijlocul drumului. În acest sens forțele ucrainene au distrubuit joi seara peste 18.000 de puști de război civililor, pentru a lupta într-o bătălie de gherilă cu rușii. Aseară, împreună cu mulți alții, Oleksiy Goncharenko a mers la sediul poliției din Kiev. Era acolo să-și ridice pușca. Goncharenko nu este – și nu a fost niciodată – un militar. El este membru al Radei Supreme, parlamentul ucrainean, și unul dintre numeroșii civili care au răspuns apelului autorităților ucrainene de a se pregăti să apere țara de invazia rusă”, transmite CNN.

Nu sunt deloc un soldat profesionist, dar pot încerca și pot face tot posibilul și o voi face dacă forțele ruse intră la Kiev”, a spus el pentru CNN.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat că 18.000 de arme cu muniție au fost distribuite rezerviștilor numai în regiunea Kiev de la începutul invaziei ruse joi devreme.

Goncharenko nu este rezervist sau membru al Forțelor de Apărare Teritorială voluntară. De altfel, în calitate de parlamentar, nu are voie să intre în forțele de apărare, conform legii ucrainene.

Armata rusă a anunțat că a blocat Kievul din partea de vest. În prezent, principalele forțe ale trupelor aeropurtate și-au unit forțele cu unitățile de aterizare rusești pe aerodromul Gostomel, blocând capitala Ucrainei dinspre vest, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, informează Interfax. El a declarat că unitățile Forțelor Armate Ruse continuă să îndeplinească sarcini în zona Kievului și a altor orașe, dând dovadă de curaj și eroism. Konașenkov a acuzat, de asemenea, conducerea ucraineană că încearcă să folosească civilii ca scuturi umane.

„Fac un apel la cetățenii ucraineni. Conducerea dumneavoastră naționalistă folosește aceleași metode ca și teroriștii. Vor să vă folosească ca scut uman. Forțele armate ruse nu vor ataca zonele rezidențiale ale capitalei ucrainene”, a spus un reprezentant al Ministerului rus al Apărării.

Konașenkov a anunțat și capturarea aerodromului Gostomel din suburbiile Kievului. Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, peste 200 de persoane din unitățile speciale ale Ucrainei au fost ucise. Vineri mai devreme, Ministerul rus al Apărării a declarat că armata rusă a preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl.

Zelenski, ascuns în buncăr

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îi chamă vineri pe europenii care au o experienţă de luptă în Ucraina, pentru a respinge invazia armatei ruse, relatează AFP. „Dacă aveţi o experienţă de luptă (…), puteţi veni în ţara noatră (Ucraina) pentru a apăra Europa”, declară şeful statului ucrainean. Zelenski îndeamnă „să se pună totul pe masă” pentru a opri Rusia.

Este o ameninţare pentru noi toţi, pentru toată Europa”, a subliniat el. Liderul de la Kiev a catalogat drept prea „lent” răspunsul dat de europeni invaziei ruse şi a cerut ca toate măsurile de represalii să fie puse „pe masă”. „Cum vă veţi apăra voi înşivă dacă sunteţi atât de lenţi în ajutarea Ucrainei?”, declară Volodimir Zelenski într-o nouă alocuţiune. „Anulând vizele ruşilor? Deconectându-i de la (reţeaua interbancară) SWIFT? Izolând total Rusia? Rechemând ambasadorii? Punând petrolul în embargo? Azi totul trebuie pus pe masă, pentru că este o ameninţare pentru noi toţi, pentru toată Europa”, a subliniat el.

Înaintarea Rusiei stârnește panică în Ucraina. Rușii pun stăpânire pe Kiev, iar autoritățile din Ucraina par să cedeze. După ce a izbucnit la adresa NATO și a acuzat că nu e apărat de invazia Rusiei, Volodimir Zelenski a fost ascuns într-un buncăr, anunță CNN. Zelenski a cerut Rusiei negocieri și a primit rapid răspuns. Rusia este pregătită să accepte negocieri cu Ucraina, dacă armata ucraineană încetează să opună rezistenţă, a afirmat vineri ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov.

Noi suntem pregătiţi pentru negocieri, în orice moment, prin condiţia ca forţele armate ucrainene să asculte apelul nostru şi să depună armele”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, Serghei Lavrov, citat de cotidianul Le Monde.

Bătălia pentru Kiev atinge apogeul – Lupte grele la nord-vest de capitala Ucrainei

Trupele ucrainene opun o rezistenţă puternică în faţa „ocupanţilor ruşi” în zona Kievului, potrivit Statului Major al forţelor armate ucrainene, citat vineri de DPA. La Dimer şi Ivankiv, aşezări la nord-vest de capitală, trupe de asalt ale forţelor armate ucrainene au oprit „forţele inamice copleşitoare” la marginea Râului Teteriv. Podul peste râu a fost distrus, potrivit unui comunicat. Pe lângă lupte, loviturile aeriene ruse au vizat mai multe oraşe.

Un reporter DPA a declarat că sirenele au răsunat din nou la Kiev, în timp ce atacul Rusiei a intrat în a doua zi. Administraţia oraşului a cerut tuturor cetăţenilor să găsească un adăpost sigur. Mulţi s-au ghemuit în staţiile de metrou din Kiev, un oraş de 2,8 milioane de locuitori. Potrivit informaţiilor apărute în presă, trupele ruse au atacat aeroportul din oraşul vestic Rivne (Rovno, istoric n.r.). Lupte au fost de asemenea raportate în Sumi, în nord-est, aproape de graniţa cu Rusia. Aceste informaţii nu au putut fi verificate independent.

Imagini dramatice în Kiev. Un bărbat în vârstă a supraviețuit în mod miraculos după ce mașina în care se afla a fost călcată de un tanc. Autovehiculul a fost distrus în totalitate, iar șoferul a fost scos în viață din mașină. Imaginile surprinse arată cum un blindat rusesc își schimbă direcția de mers și lovește și trece intenționat peste o mașină aflată de pe stradă. În imaginile apărute pe rețelele sociale se observă cum mai multe persoane încearcă să scoată bărbatul rămas blocat în mașină.

Forțele ruse au intrat în districtul Obolon din Kiev, unde armata ucraineană se luptă în prezent cu ele, relatează presă ucraineană. Ministerul Apărării al Ucrainei le cere locuitorilor să nu părăsească casa. Districtul este la aproximativ 10 km de centrul Kievului. Armata ucraineană spune că forțele armate sunt angajate în lupte la periferia capitalei Kiev, în Dymer și Ivankiv, unde au avansat un număr mare de vehicule blindate rusești.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.