VIDEO Balamuc politic la Chișinău: Este vizat Serviciul de Informații! PMP, protest la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti

Partidul Mișcarea Populară organizează vineri, începând cu ora 13.00, un protest în fața Ambasadei Republicii Moldova la București și va înainta o notă de protest cu privire la evenimentele recente de la Chișinău. Anterior, Traian Băsescu a acuzat o lovitură de stat parlamentară în Republica Moldova, unde partidul lui Igor Dodon, preşedintele învins în alegerile prezidenţiale recente, a modificat mai multe legi importante, printre care şi trecerea SIS (SRI-ul moldovenesc) din subordinea preşedintelui în subordinea parlamentului. Fostul preşedinte acuza şi tăcerea României şi a Uniunii Europene pe această temă.

protest pmp 1

„Asistăm la o lovitură de stat la Chişinău şi considerăm că trebuie să fim alături de democraţia Republicii Moldova, alături de cetăţenii cinstiţi din Republica Moldova, care au decis prin vot democratic că vor un alt viitor. Ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova este fără precedent şi partidul nostru a transmis astăzi o notă de protest politic faţă de aceste decizii care ne îngrijorează în mod profund şi credem că trebuie să reacţionăm acum, când încă mai sunt de salvat lucruri”, a afirmat președintele PMP, Eugen Tomac, la pichetarea de vineri.

El a mai spus că evenimentele din Republica Moldova sunt un motiv de profundă îngrijorare. Liderul PMP a mai spus că nu poate fi călcată în picioare democraţia din Republica Moldova și a mai precizat că este extrem de justificată dorinţa PMP de a fi înfiinţat un minister pentru relaţia cu Republica Moldova.

„Un minister cu o miză atât de importantă se justifică din toate punctele de vedere, nu există o altă miză mai importantă decât aceea de a lupta pentru a duce Republica Moldova în UE şi noi vom insista pe acest obiectiv cât se poate de temeinic cu argumente extrem de puternice din punct de vedere politic”, a concluzionat Eugen Tomac.

protest pmp 2

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat joi mai multe legi, care vizează acordarea unui drept de veto Găgăuziei asupra legilor care o afectează sau o influenţează, trecerea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din subordinea preşedintelui în subordinea parlamentului, anularea legii anti-propaganda care interzicea preluarea posturilor de ştiri de limbă rusă, revenirea la limba rusă ca limbă de comunicare interetnică şi reactualizarea legii limbilor din perioada sovietică.

Parlamentul urmează să opereze schimbări în toate instituţiile statului aflate sau care intră prin noile legi sub control parlamentar: Consiliul Audiovizualului, Banca Naţională a Moldovei, Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Autoritatea Naţională de Integritate, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiilor, Consiliul Concurenţei,  Serviciul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

Toate aceste modificări au iritat cetățenii Republicii Moldova, care, joi, au organizat proteste masive. Peste 5.000 de persoane au participat la protest. Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a îndemnat ca cetățenii să iasă la un protest în jurul Parlamentului. Nemulțumirea ține și de proiectul înregistrat de socialiști, prin care se dorește trecerea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea șefului statului în cea a Parlamentului.

Dragi prieteni, vă mulțumesc frumos pentru că ați venit astăzi la protest, să apărați votul și vocea poporului. Vă mulțumesc că ați purtat mască și ați rezistat în frig câteva ore. Votul din 15 noiembrie a fost un vot pentru democrație, pentru o țară fără corupție, fără sărăcie, o țară în care să ni se facă dreptate. Majoritatea PSRM-ȘOR calcă în picioare acest vot. Ce face această majoritate PSRM-ȘOR în situația în care țara este în plină criză pandemică, sanitară, economică, criză în agricultură? Oamenii mor în spitale pentru că nu au medicamente și echipamente. Oamenii nu au ce mânca, oamenii trec prin timpuri grele. Și cu ce se ocupă majoritatea PSRM-ȘOR? Se ocupă de reducerea atribuțiilor președintelui. Aceasta este unica lor grijă – de propriile fotolii și de schemele pe care vor să le continue. Ei au înțeles că noi vom face ordine în țară, noi, împreună cu dumneavoastră. Hoții s-au speriat de puterea oamenilor. Însă noi, împreună, suntem puternici, noi luptăm demult cu corupții și nu ne oprim aici. Vom lupta până la capăt – până vom scoate toți hoții de la putere”, a spus Maia Sandu:

Proiectul de lege prin care Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova trece din subordinea preşedintelui ţării în subordinea parlamentului a fost votat joi. Proiectul a fost susţinut de deputaţii Partidului Socialiştilor şi cei ai Partidului Şor. Opoziţia a anunţat că va contesta votul la Curtea Constituţională. Propus de Partidul Socialist, care îl susţine pe preşedintele încă în exerciţiu, prorusul Igor Dodon, acest proiect de lege este considerat de opoziţie o tentativă de a limita puterile preşedintei alese Maia Sandu, a cărei ceremonie de învestitură este prevăzută să aibă loc la sfârşitul lunii decembrie.

Președintele în funcție, Igor Dodon, susține că protestele organizate ieri de către președintele ales, Maia Sandu „au scop de destabilizare” și nu sunt motivate.

Eu v-am preîntâmpinat că dacă va câștiga oponenta mea vor avea loc doar acțiuni de destabilizare. Acest lucru și de întâmplă. Cu ce scop Maia Sandu cheamă oamenii la protest? Să mai infectați câteva mii de oameni cu Covid-19? Sau să intrați în clădirile statului să le distrugeți? Eu abia am reparat clădirea Președinției. (…) Și noi putem scoate câteva mii în stradă, dar unde e responsabilitatea? Valorile? Intrați în funcție, acționați politic, conform Constituției, nimeni nu vă împiedică. Chiar suntem gata să vă susținem, suntem gata la un dialog. haideți să elaborăm o foaie de parcurs, cum dizolvăm Parlamentul. Dar nu așa, prin haos„, a declarat Igor Dodon.

Sandu îndeamnă la noi proteste duminică

Maia Sandu i-a îndemnat din nou pe cetăţenii republicii să iasă în stradă, pentru un nou protest care va fi organizat duminică. Ea a criticat proiectele de lege votate joi în parlamentul de la Chişinău, în special cel ce prevede trecerea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al republicii din subordinea preşedintelui ţării în subordinea parlamentului, şi a declarat că va depune contestaţii în acest sens la Curtea Constituţională.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.