VIDEO Au început negocierile dintre Rusia și Ucraina, în Turcia. Erdogan: „Suntem profund ÎNGRIJORAȚI de conflict”

Negocierile dintre delegațiile ruse și ucrainene au început marți dimineață la Istanbul, cu participarea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Potrivit agenției Anadolu, discuțiile au loc în Palatul Dolmabahce. Înainte de începerea discuțiilor, Erdogan a adresat participanților un scurt discurs. În timpul unei conversații telefonice între președinții turc și rus, Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin, s-a ajuns la un acord pentru a purta discuții la Istanbul.

Progresele înregistrate în discuţiile de pace dintre delegaţiile ucrainene şi ruse în Turcia ar putea deschide calea pentru o întâlnire la nivelul liderilor, a declarat marţi preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Adresându-se delegațiilor ruse și ucrainene care se află la Istanbul pentru discuții de pace, Erdogan a fost optimist că se pot face progrese, afirmând că Turcia va fi încântată să găzduiască o întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, spunând despre cei doi că sunt „prieteni valoroşi”.

Sperăm că întâlnirile vor fi benefice atât pentru țări, cât și pentru regiune, deoarece Turcia este profund îngrijorată de conflict”, a spus el.

Președintele turc a spus că procesul negocierilor dintre Rusia și Ucraina a sporit speranța de pace și asigurarea unui încetare a focului cât mai curând posibil ar fi în beneficiul tuturor părților. El a felicitat delegațiile din ambele părți pentru eforturile mari, deoarece a spus că au prerogativa de a pune capăt tragediei, care a ucis mii de ucraineni și a distrus orașe. Subliniind ideea că Turcia a afișat o poziție corectă care subliniază drepturile ambelor părți, Erdoğan a spus că este timpul ca discuțiile să înceapă să producă rezultate. El a menționat că Turcia nu a ezitat să își asume responsabilitatea pentru pace și stabilitate în regiune.

Noi credem că nu va exista niciun perdant într-un acord de pace echitabil”, a spus președintele, adăugând că lumea așteaptă vești bune de la Istanbul.

negocieri rusia ucraina erdogan

Erdogan a spus că va pleca la Tașkent, dar ministrul de externe Mevlüt Çavuşoğlu va rămâne în Turcia pentru restul întâlnirilor și va fi gata să ofere asistență dacă va fi nevoie. „Știu că nu veți ezita să luați inițiativa de a re-facilita pacea”, a spus el.

Delegațiile ruse și ucrainene au sosit luni la Istanbul. Ei se întâlnesc la biroul de lucru Dolmabahçe din cartierul Beşiktaş din Istanbul. Ankara a găzduit miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei la Antalya la începutul acestei luni. Miniștrii de externe Serghei Lavrov al Rusiei și Dmytro Kuleba al Ucrainei s-au întâlnit pentru discuții în stațiunea turcă Antalya, la care a participat și Çavuşoğlu. Discuțiile au fost în mare parte neconcludente, dar Ankara consideră că s-au desfășurat deloc un succes.

Menținându-și poziția neutră și echilibrată, Turcia își continuă eforturile diplomatice de detensionare a conflictului din Ucraina, îndemnând toate părțile să-și exercite reținerea. Ankara s-a opus sancțiunilor internaționale menite să izoleze Moscova, dar și-a închis și strâmtoarea pentru a împiedica unele nave rusești să treacă prin ele.

negocieri rusia ucraina

Lavrov ridică steagul alb al păcii – Posibil acord Rusia-Ucraina: Vrem să dăm o şansă diplomaţiei

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că vede posibil un acord între Rusia şi Ucraina pentru a se pune capăt campaniei militare ruse din această ţară, întrucât – consideră el – se pare că Occidentul e mai dispus să-şi recunoască greşelile, informează EFE. „În orice caz, văd că există oportunităţi pentru un acord, întrucât partenerii noştri occidentali încep să înţeleagă greşelile grave făcute de-a lungul multor ani, deşi poate nu o vor spune cu voce tare, din motive de înţeles”, a afirmat Lavrov într-un interviu pentru mass-media sârbe.

Rusia, a subliniat Serghei Lavrov, nu este interesată în participarea reprezentanţilor Occidentului la actualele negocieri cu Ucraina, subliniind că occidentalii au avut deja o şansă în 2014, când revoluţia din Maidan (Piaţa Independenţei din Kiev) l-a răsturnat pe preşedintele Viktor Ianukovici, şi în 2015, când au fost semnate Acordurile de Pace de la Minsk.

În prezent ei ne spun: ‘Daţi o şansă diplomaţiei!’. Bineînţeles că vrem să dăm o şansă diplomaţiei, motiv pentru care am convenit să reluăm discuţiile la Istanbul. Dar există multe exemple când colegii noştri occidentali au distrus realizările diplomaţiei„, susţine şeful diplomaţiei ruse. „Acum nu ne mai putem încrede în ei„, a spus Lavrov, nefiind clar dacă se referă la Occident sau la ucraineni.

Ministrul rus de externe a evocat că, în februarie în 2014, Uniunea Europeană s-a prezentat drept garant al acordurilor dintre preşedintele Ucrainei de la acea vreme şi opoziţie, fapt pe care l-a calificat drept un „summit al diplomaţiei”.

Dar a doua zi, opoziţia a ignorat această diplomaţie, iar UE a trebuit ‘să înghită’ această situaţie”, susţine el.

Potrivit lui Lavrov, „diplomaţia a atins un nou vârf în februarie 2015 la Minsk”.

Au fost semnate acorduri destinate să pună capăt războiului din estul Ucrainei, deschizând calea pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei prin acordarea unui statut special Donbasului”, a adăugat el. Dar prin recunoaşterea independenţei aşa-numitelor republici autoproclamate Lugansk şi Doneţk, Rusia a anulat practic acordurile de la Minsk, iar prin invazia sa în Ucraina a aruncat în aer orice reconciliere, remarcă experţii.

În pofida acestui fapt, Lavrov a insistat asupra dorinţei Moscovei de a continua dialogul care „se va relua în format fizic astăzi sau mâine la Istanbul, după o serie întreagă de videoconferinţe”. „Ne dorim ca aceste discuţii să reuşească”, a mai spus ministrul rus, adoptând un ton mai împăciuitor în faţa presei sârbe.

Obiectivele Moscovei la aceste negocieri sunt „în primul rând încetarea uciderilor de civili în Donbas, care au durat opt ani îndelungaţi, în timp ce întreaga comunitate occidentală progresistă a rămas tăcută, fără a face un singur comentariu critic, în ciuda faptului că vedea bombardamente asupra infrastructurii civile, spitalelor şi locuinţelor”, a declarat şeful diplomaţiei ruse, evitând să spună câţi soldaţi şi ofiţeri ruşi „şi-au făcut concediul” în Donbas din 2014 până la invazie, aşa cum declara Moscova, în timp îşi detaşa forţe regulate în estul Ucrainei pentru a lupta de partea separatiştilor.

Rusia încearcă să împiedice Occidentul şi NATO să continue să valorifice în plan militar Ucraina, a spus în continuare şeful diplomaţiei ruse.

„Suntem obligaţi să facem ca Ucraina (…) să nu mai fie o ţară constant militarizată unde se încearcă să fie instalate arme care ameninţă Rusia”, a declarat ministrul rus, reluând practic o parte din discursul Kremlinului pentru a justifica invazia.

Consilierul lui Zelenski respinge cererile Rusiei: „Ucraina nu este dispusă să renunțe la nici un teritoriu

Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru programul World at One de la BBC Radio 4 că Ucraina nu este „dispusă să renunțe la niciun teritoriu”.

Vorbind în ajunul unor noi discuții între Rusia și Ucraina, Alexander Rodnianski a spus că „acum presiunea este asupra Rusiei”.În mod clar, ei nu pot susține acest război ani de zile și moralul lor este atât de scăzut încât nici măcar nu își pot menține proviziile și logistica”, a spus el.

Rodnianski, care este și profesor asistent de economie la Universitatea Cambridge, a spus că Ucraina nu își va sacrifica „integritatea teritorială”. „Dacă îi întrebi pe oamenii care locuiesc în aceste zone, ei nu ar vrea să trăiască în Rusia. Cum îi putem părăsi? Să nu mai vorbim de întreaga idee de a ne tăia părți din țară”, a declarat Alexander Rodnianski, consilier principal al ucraineanului Volodimir Zelenski.

El a sugerat că o versiune „mai concretă” a „memorandumului de la Budapesta” – care a oferit Ucrainei garanții de securitate – ar fi necesară pentru a realiza pacea.

Memorandumul de la Budapesta trebuia să ne garanteze securitatea în schimbul renunțării la armele nucleare în anii ’90. Ar trebui să fie ceva în acest sens, în care s-ar specifica pașii, exact care țări ar acționa în ce mod dacă securitatea este amenințată”, a mai precizat oficialul.

Dar el a avertizat că posibila implicare a țărilor NATO într-un astfel de pact ar fi o „chestiune delicată”. „De aceea, negocierile nu sunt ușoare, pentru că nu ați dori să declanșați articolul 5, în esență, trăgând întreaga NATO într-un conflict cu Rusia. Asta este [ceea ce] țările NATO nu vor să se întâmple și de aceea negocierile sunt încă în desfășurare”, a mai explicat Rodnianski.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.