VIDEO „Asul regăsit”! Memoria aviatorului militar lt.cdr. Vizanty, evocată la Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în colaborare cu Ana-Maria Vizanti și Asociația de Modelism „Tomis” Constanța organizează, de vineri, vernisarea expoziției omagiale „Asul regăsit… locotenent comandor Dan-Valentin Vizanty, cavaler al Ordinului Mihai Viteazu”.

minac1

CITEȘTE ȘI:

Expoziția, cariera și personalitatea lt. comandor Dan-Valentin Vizanty (1910 – 1992), pilot militar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost prezentate de dr. Lavinia Dumitrașcu, muzeograf MINAC; dr. Costin Scurtu – Muzeul Militar „Ferdinand I” filiala Constanța comandor Liviu Popa – APIA și Ana-Maria Vizanti.

„Eu cred că eroii noștri sunt și oameni simpli și este cazul să le rostim numele, eroi din toate armele. Noi cunoaștem și studiem, din păcate, mai ales generalii, amiralii ș.a.m.d. Eu m-am ocupat de Petre Monciu, dobrogean de-al nostru, care a fost primul căzut în Basarabia în bătăliile aeriene și nu a căzut cu parașuta, ci a fost predat de basarabenii noștri sovieticilor, care l-au omorât nu înainte de a-l batjocori. Tatăl lui a plecat în Basarabia să cerceteze modul în care a murit fiul lui, chiar l-a găsit pe basarabeanul care l-a îngropat și a găsit și bocancii, șosetele. Aceștia sunt tot eroii noștri și nu trebuie să îi uităm”, a spus Lavinia Dumitrașcu.

Directorul Muzeului Militar, Costin Scurtu, a punctat faptul că aviatorul Vizanty este exemplul clar de erou:

Locotentent comandor Dan Valentin Vizanty a absolvit Școala de Ofițeri de Aeronautică în 1931, fiind brevetat ca pilot de război și de vânătoare, înaintat până la gradul de căpitan aviator în 1939. Vizanty a participat la cel de-al Doilea Război Mondial, încă din primele zile ale intrării României în conflict, mai întâi în camania din Basarabia, în calitate de comandant al Escadrilei 43 Vânătoare.

avion
Machetă model Heinkel 112, aflat în dotarea Aviației Regale a României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

De la 1 august 1943 a devenit comandantul Grupului 6 Vânătoare (dotat cu avioane IAR 80), care a scris o pagină de glorie în istoria aviației militare românești în timpul luptelor aeriene din 10 iunie 1944. După 23 august 1944, Vizanty a preluat comanda Grupului 1 Vânătoare în campania din vest. La sfârșitul răboiului, Vizanty totaliza peste 4.600 de ore de zbor și 43 de victorii personale, fiind cotat al 4-lea as al aviației române. După război, Vizanty a fost trecut în rezervă și a fost acuzat de uneltire contra ordinii sociale. Noua realitate politică a României, comunismul, i-a adus o condamnare de cinci ani de închisoare, din care execută aproape doi ani, trecând prin penitenciarele Jilava, Gherla sau Cluj. Ultimii 15 ani din viață i-a petrecut în Franța.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *