VIDEO Armata rusă transportă rachete Iskander la granița cu Finlanda. Moscova a EXPULZAT și doi diplomați

Forțele ruse par că deplasează rachete Iskander la granița cu Finlanda, după ce statul nordic și-a anunțat oficial intenția de a adera la NATO, informează Sky News. Un șofer rus care a filmat convoiul format din 7 rachete Iskander sugerează că acesta se deplasează din vestul Rusiei către orașul Viborg, situat la circa 40 de kilometri de granița cu Finlanda.

„Toate echipamentele sunt noi, camioanele Ural sunt noi. Finlandezilor, fiți gata să aderați la NATO”, spune șoferul.

Rachetele Iskander au o rază de acțiune de 500 de kilometri și pot fi echipate cu încărcătură convențională sau nucleară. Vladimir Putin a sugerat anterior că Finlanda, Suedia și NATO se vor confrunta cu „consecințe” dacă „înrăutățesc situația” din Ucraina. Mișcarea ar veni după ce Finlanda și-a confirmat intențiile de a se alătura alianței celor 30 de membri pentru a-și consolida securitatea națională, din cauza preocupărilor legate de războiul din Ucraina.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat luni că alegerea Finlandei și Suediei de a se alătura alianței militare NATO este o greșeală care va genera „consecințe de amploare” și va duce la o schimbare radicală a situației globale.

Riabkov a spus că Finlanda și Suedia nu ar trebui să-și facă iluzii că Rusia pur și simplu va accepta decizia de aderarea la NATO, a raportat Interfax, potrivit Reuters. Rusia a oprit exporturile de electricitate către Finlanda în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit euroweeklynews.com. Măsura a fost luată imediat ce Finlanda şi-a anunţat aderarea la NATO. Rusia a amenințat în mai multe ocazii că va reacționa dacă NATO va desfășura forțe și echipamente militare în apropierea graniței sale.

Rusia expulzează doi diplomați finlandezi

Diplomaţia rusă a decis să expulzeze doi diplomaţi finlandezi, ca măsură de retorsiune faţă de o măsură similară a Helsinki, anunţă marţi Ministerul rus de Externe, relatează AFP. Ambasadorul finlandez a fost convocat marţi la sediul ministerului rus, anunţă într-un comunicat Moscova. În cadrul acestei convocări, diplomaţia rusă a „protestat puternic” faţă de expulzareav a doi angajaţi ai Ambasadei Rusiei în Finlanda.

Ambasadorul a fost informat că, în răspuns la acţiuni ale autorităăţilor finlandeze, partea rusă a decis să interzică sejurul a doi membri ai personalului Ambasadei Finlandei”, precizează diplomaţia rusă.

Ofensiva militară pe care Rusia o poartă în Ucraina de la 24 februarie a condus la un val de condamnări internaţionale şi de sancţiuni, dar şi la expulzarea a sute de diplomaţi ruşi din Occident. Acest anunţ intervine după ce Finlanda şi-a anunţat duminică candidatura „istorică” la aderarea la NATO, o consecinţă directă a invaziei ruse a Ucranei, urmată îndeaproape de către Suedia. Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat luni că Moscova va reacţăiona la „desfăşurarea unor infrastructuri militare NATO” pe teritoriul acestor două ţări nordice.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.