VIDEO Armata rusă: Peste 1.700 de soldați ucraineni, baricadați în uzina Azovstal, s-au predat în ultimele zile

Ministerul rus al Apărării anunţă joi că 1.730 de militari ucraineni baricadaţi în oţelăria Azovstal, la Mariupol, s-au predat începând de luni, relatează AFP. „În ultimele 24 de ore, 771 de combatanţi din Regimentul naţionalist Azov s-au predat în instalaţia Azovstal, la Mariupol. În total, începând de la 16 mai, 1.730 de combatanţi, inclusiv 80 de răniţi, s-au declarat prizonieri”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării. Ministerul a difuzat o înregistrare video în care apar militari ieşind din oţelărie şi care sunt percheziţionaţi corporal de către militari ruşi, după care urcă în autobuze. Unii dintre ucraineni sunt răniţi, iar alţii merg în cârjă.

Aceşti militari, baricadaţi de mai multe săptămâni în galierii subterane, în imensa oţelărie Azovstal, sunt un simbol internaţional al rezistenţei împotriva ofensiveiruse, lansată la 24 februarie. Miercuri, până când se predaseră 959 de militari, liderul separatist prorus Denis Puşilin estima că, iniţial, au fost „peste 2.000 de persoane” în oţelărie.

Comandanţii nu s-au predat, preciza el. Autorităţile ucrainene vor să organizeze un schimb de prizonieri de război, însă autorităţile ruse au anunţat în mai multe rânduri că ele consideră cel puţin o parte a ucrainenilor nu militari, ci combatanţi neonazşti. Denis Puşilin afirmă că „tribunalului” îi revine de-acum să decidă soarta „criminalilor de război” şi „naţonaliştilor”. Portul strategic Mariupol, în care se află această instalaţei industrială, a fost complet devastat de confruntări armate.

Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk prezintă bilanțul de la Azovstal

Agenția de știri rusă Tass îl citează pe Denis Pușilin, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk din estul Ucrainei, care a declarat că mai mult de jumătate dintre luptătorii ucraineni care se aflau în interiorul uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol au părăsit acum uzina.

Nu toată lumea a plecat încă, [procesul] este în desfășurare. Mai mult de jumătate au plecat deja cu siguranță, au depus deja armele și au plecat cu steagul alb”, a declarat el joi la postul de televiziune Soloviev Live TV. El a adăugat că celor care au nevoie li se oferă asistență medicală.

Relatările sunt neclare în ceea ce privește numărul exact și nu au fost verificate în mod independent. A existat o confuzie cu privire la numărul exact de luptători care au fost asediați în uzină. Ieri, Rusia a afirmat că 959 de militari ucraineni s-au predat, dintre care 51 au fost duși la spital. Restul au fost trimiși într-o fostă colonie de prizonieri din orașul Olenivka, într-o zonă controlată de Rusia din regiunea Donețk.

Ucrainenii au aruncat în aer un tren blindat rusesc care transporta trupe

Luptătorii ucraineni au aruncat în aer un tren blindat care transporta trupe rusești cu ajutorul unui dispozitiv exploziv, în orașul Melitopol, din sudul Ucrainei ocupate, a anunțat miercuri forța de apărare teritorială ucraineană, potrivit Sky News. Ministerul rus al Apărării nu a transmis nicio informație referitoare la acest atac.

Orașul Melitopol, din regiunea Zaporizhzhia, se află în sudul Ucrainei și este zonă ocupată de forțele rusești. Apărarea teritorială ucraineană, ramura rezervistă a forțelor armate, a declarat că un dispozitiv exploziv a detonat direct sub un tren blindat care transporta militari. Declarația ucrainenilor a fost publicată pe Facebook, fără a fi detaliate pagubele.

Rușii acuză din nou Ucraina că a bombardat un sat din Rusia

Un bombardament într-un sat din sud-vestul Rusiei, situat la graniţa cu Ucraina, în regiunea Kursk, a provocat moartea unei persoane şi un rănit, a declarat joi guvernatorul acestei regiuni, pe canalul său de Telegram.

Un alt atac inamic la Tyotkino, care a avut loc în zori, s-a încheiat, din păcate, cu o tragedie. Pentru moment, ştim despre moartea a cel puţin unui civil’, a declarat Roman Starovoyt pe Telegram, adăugând că alte persoane au fost rănite şi primesc îngrijiri medicale.

Potrivit primelor informaţii, victima este un şofer de camion care făcea livrări la o distilerie locală şi care a fost lovit „în mod repetat”, a adăugat guvernatorul, sugerând că atacul a avut originea în Ucraina, ca răspuns la invazia rusă lansată din 24 februarie.

Serviciile de urgenţă erau în curs de stingere a incendiilor provocate în satul de aproximativ 4.000 de locuitori, joi dimineaţă. „Mai multe case au fost avariate. Se vorbeşte şi de obuze care nu au explodat”, a continuat guvernatorul care a postat pe Telegram fotografii care arată clădiri arse, cu geamuri explodate şi breşe în pământ la locul presupusului bombardament.

283018960 5475238635832089 6009283294845341323 n

Rusia folosește arme cu laser în Ucraina, Zelenski spune că nu este impresionat

Rusia a declarat că folosește noi arme cu laser pentru a lovi dronele ucrainene, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că nu este convins, vorbind de un eșec. Iury Borisov, viceprim-ministru însărcinat cu dezvoltarea militară, a declarat într-o conferință de presă în această săptămână că o armă cu laser numită Peresvet, numită după un călugăr războinic ortodox medieval ucis în luptă, va fi folosită pe scară largă și că poate afecta sateliții până la 1.500 km deasupra pământului. De asemenea, el a spus că există sisteme mai puternice care pot arde drone și alte echipamente, adăugând că, în cadrul unui test efectuat marți, arma a ars o dronă aflată la 5 km distanță în cinci secunde.

Întrebat dacă astfel de arme au fost folosite în Ucraina, Borisov a spus: „Da. Primele prototipuri sunt deja folosite acolo”. El a spus că arma se numește Zadira. Dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că nu este convins: „Cu cât devine mai clar că nu au nicio șansă în război, cu atât mai multă propagandă se face despre o armă uimitoare, care ar fi atât de puternică încât ar asigura un punct de cotitură. Și astfel vedem că, în a treia lună a unui război pe scară largă, Rusia încearcă să găsească „arma minune”… toate acestea arată clar eșecul complet al misiunii”.

Zelenski nu mai este mulțumit doar cu o încetare a focului

Nu va exista o încetare a focului în Ucraina până când Rusia nu îşi va retrage trupele de pe teritoriul ucrainean, a declarat joi consilierul şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoleak, care face parte din echipa de negociatori ucraineni la discuţiile de pace cu Rusia, relatează media ucrainene, între care portalul Liga.net. De acum guvernul ucrainean se pare că nu se mai mulţumeşte să negocieze o încetare a focului cu Rusia pentru a stopa invazia rusă, ci doreşte ca armata invadatoare să părăsească teritoriul Ucrainei, notează la rândul său agenţia de presă EFE.

„Ne ne mai propuneţi o încetare a focului: aceasta este imposibil fără o retragere totală a trupelor ruse”, a subliniat joi pe Twitter Mihailo Podoliak. „Societatea ucraineană nu este interesată într-un nou ‘Minsk’ pentru ca războiul să revină peste câţiva ani. Până când Rusia nu este pregătită să ne elibereze complet pământurile, platforma noastră de negociere se bazează pe arme, sancţiuni şi bani”, a adăugat consilierul prezidenţial.

În declaraţia sa, Podoleak s-a referit la acordurile de la Minsk, care au fost semnate în 2014 şi 2015 pentru a se pune capăt conflictului declanşat în regiunile proruse ucrainene Lugansk şi Doneţk, în estul ţării. Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, teritoriu pe care l-a înglobat în componenţa sa, în timp ce ostilităţile au persistat în Lugansk şi Doneţk, două componente ale regiunii Donbas, unde operează gherilele proruse, sprijinite de Moscova. Autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk au fost recunoscute de Rusia cu câteva zile înaintea invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie.

La 17 mai, Mihailo Podoliak declarase că negocierile cu Rusia au fost suspendate şi vor fi reluate când partea rusă va veni la masa tratativelor cu propuneri concrete, iar „acum nu are niciun sens să împiedicăm căderea acestui imperiu ciudat„, potrivit acestuia.

La 18 mai, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a numit patru elemente ale victoriei Ucrainei, printre care revenirea Crimeei şi a Donbasului. Celelalte trei sunt: plata reparaţiilor de război de către Rusia; judecarea criminalilor de război ruşi şi consolidarea Ucrainei în procesul de integrare europeană, a enumerat Kuleba într-un interviu pentru media olandeză NRC, citat de Liga.net.

Rusia și-a trimis în luptă „Terminatorul” în încercarea de a cuceri orașele din estul Ucrainei

Rusia a trimis în Ucraina un tip de vehicul blindat de luptă supranumit „Terminatorul”, o decizie care arată cât de determinați sunt rușii să cucerească orașele ucrainene din estul țării, potrivit unui expert în domeniul militar citat de Sky News. Justin Crump, un comandant de tanc britanic cu experiență, a spus că Rusia este „destul de mândră” de acest vehicul care este folosit pentru a susține alte tancuri și pentru a „suprima” focul inamic în timpul asalturilor din zonele urbane.

Există rapoarte că Rusia „le aduce în jurul Severodonețk-ului”, ceea ce arată cât de determinați sunt rușii să ia cu asalt orașul din estul Ucrainei.

Terminatorul reprezintă o forță de temut în orice tip de asalt în care este folosit și poate crește probabilitatea ca operațiunile militare cu tancuri să se încheie cu succes. Blindatul rusesc are o turelă automată înarmată cu patru lansatore de rachete și poate distruge alte tancuri, unități de artilerie și elicoptere care zboară la altitudini joase. Vehiculul are un lansator automat de grenade fumigene care oferă protecție și camuflaj împotriva armelor ghidate. Înarmat cu două tunuri de 30mm, Terminatorul poate să utilizeze o gamă largă de muniții, inclusiv cartușe explozive.

tancuri terminator

Crump a spus pentru Sky News că Terminatorul „este un echipament rusesc de marcă” și că rușii nu au decât vreo 9 astfel de tancuri. „Este proiectat să facă treaba infanteriei care sprijină tancurile”, a explicat Crump. „Așadar, este un tanc cu o turelă menită să suprime infanteria inamică”.

Nu le-au folosit până acum în luptă. Este unul dintre lucrurile de care Rusia este destul de mândră; este ceva ce au încercat să exporte”, a spus Crump. „Acum le aduc în jurul [orașului] Severodonețk. Cred că asta arată determinarea Rusiei de a lua cu asalt orașul cât de curând.” „Capturarea acestei zone din jurul Severodonețk-ului, le va permite [rușilor] să declare succesul eliberării [regiunii] Lugansk”, a explicat Crump.

Bătălia pentru Severodoneţk – Cel puţin 12 morţi şi 40 de răniţi în bombardamente ruse asupra orașului încercuit

Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite joi în bombardamente ruse intense asupra oraşului Severodoneţk, în estul Ucrainei, deja aproape încercuit de forţele Moscovei, a anunţat guvernatorul regional, informează AFP. Ruşii „au început să bombardeze de dimineaţă centrul regional, în mod aleatoriu, cu arme grele. Bombardamentele continuă”, a anunţat pe Telegram Serghei Gaidai. Potrivit lui Gaidai, majoritatea bombelor au lovit imobile de locuit, iar bilanţul s-ar putea agrava din cauza imposibilităţii de a inspecta zonele bombardate.

Primarul oraşului Severodoneţk, Oleksandr Striuk, a anunţat pe 6 mai că oraşul său este „aproape încercuit” de militari ruşi şi separatişti proruşi din Donbas, care încearcă să-şi impună controlul total asupra regiunii.

Forţele ruse „continuă să pregătească un asalt asupra oraşului Severodoneţk şi îşi intensifică operaţiunea în jurul Liman”, alt oraş aproape încercuit, subliniază Institutul American pentru Studii de Război (ISW). Severodoneţk şi Lîsîceansk constituie ultimul bastion al rezistenţei ucrainene în regiunea Lugansk. Ruşii le încercuiesc pe amândouă, separate doar de un râu, şi le bombardează fără încetare pentru a epuiza rezistenţa şi a împiedica sosirea întăririlor. Locuitorii din Severodoneţk nu mai au acces la apă, electricitate şi gaz de mai multe săptămâni.

General ucrainean: Forțele Armate au eliberat 23 de așezări în regiunea Harkov

Generalul ucrainean Oleksiy Gromov a declarat joi că unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au eliberat de sub ocupație rusă 23 de așezări din regiunea Harkov.

„23 de așezări din regiunea Harkov au fost deja eliberate de sub ocupația rusă. Inamicul încearcă să înfrâneze ofensiva trupelor noastre. Rusia nu încetează să bombardeze regiunile Cernihiv și Sumy pentru a ne abate forțele din direcțiile principale. Inamicul continuă să-și concentreze principalele eforturi pe luptele din estul țării noastre. Scopul său declarat al așa-numitei etape a doua a operațiunii speciale rămâne neschimbat – ocuparea regiunilor Donețk și Lugansk în cadrul granițelor administrative. Astfel, în prezent, în regiunea Donețk, gruparea inamică încearcă să desfășoare operațiuni ofensive de-a lungul întregii linii de contact. Inamicul provoacă daune de foc cu ajutorul mortierelor, sistemelor de artilerie, MLRS cu sprijinul aeronavelor pentru a produce pierderi trupelor noastre, a ne epuiza personalul, a distruge fortificațiile unităților noastre”, a spus generalul ucrainean.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *