VIDEO Armata rusă BOMBARDEAZĂ tot ce prinde în cale: Blocuri, aeroporturi, spitale. Doi copii, UCIȘI de o rachetă la un punct de evacuare a civililor

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, susține că „operațiunea specială” din Ucraina se va termina doar dacă ucrainenii depun armele și îndeplinesc toate cerințele Rusiei. „Suspendarea operațiunii speciale de protejare a Donbasului este posibilă doar dacă Kievul încetează lupta și îndeplinește cerințele Rusiei”, a spus Vladimir Putin într-o convorbire telefonică cu omologul său turc. Acesta a fost mesajul către președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan, care se oferise să medieze negocieri între Rusia și Ucraina.

Sirenele au început să sune iar, duminică seara, la Kiev, iar locuitorii sunt avertizați să se adopostească pentru a fi în siguranță, anunță autoritățile ucrainene. Este risc de atac aerian, iar autoritățile avertizează populația pentru ca oamenii să nu mai stea afară.

O rachetă a lovit un punct de trecere al civililor: Doi copii au fost uciși

Un punct de control pentru evacuarea civililor care încercau să scape din districtul Irpen, la vest de Kiev, a fost atacat duminică. Potrivit CNN, presa internațională filma la fața locului când a căzut ceea ce pare a fi un obuz de artilerie. În acel moment, un grup de civili trecea prin punctul de control. Martorii spun că cel puțin trei civili au fost uciși, inclusiv doi copii.

Opt civili au murit, duminică, în timpul evacuărilor din Irpin, marcate de atacuri intense ale ruşilor, a anunţat primarul Oleksandr Markuşin pe Telegram, potrivit cnn.com. El a precizat că ruşii au deschis focul în momentul în care civili încercau să treacă un pod. „O familie a murit. În faţa mea au murit doi copii mici şi doi adulţi”, a afirmat Markuşin.

Pe contul de Twitter al parlamentului Ucrainei au fost postate imagini cu familia ucisă. Markuşin a precizat că ruşii au capturat o parte a oraşului, dar restul oraşului luptă în continuare, nu se predă. Primarul a menţionat că o altă evacuare a civililor ar urma să aibă loc luni.

ucisi ucraina1
ucisi ucraina2

Șeful OMS: „Se trage asupra spitalelor din Ucraina”

Organizația Mondială a Sănătății a confirmat mai multe atacuri asupra unor centre de sănătate din Ucraina, a anunțat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. Tedros Adhanom Ghebreyesus a postat duminică pe Twitter un mesaj în care arată că OMS a confirmat mai multe atacuri asupra unor centre de sănătate din Ucraina, provocând mai mulți morți și răniți. Acestea sunt în curs de investigare, a transmis Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Atacurile asupra centrelor sau lucrătorilor din domeniul sănătății încalcă neutralitatea medicală și reprezintă încălcări ale dreptului umanitar internațional”, a adăugat el.

Aeroporturile din Harkov și Vinnița au fost bombardate

Aeroportul din orașul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, a fost bombardat de armata Rusiei. Aeroportul a fost una țintele care fuseseră apărate de ucraineni, dar astăzi a căzut și acesta. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ieșit într-o declarație publică și a cerut, din nou, ca în Ucraina să fie interzise zborurile, asta pentru a împiedica bombardamentele Rusiei.

Paşnica Viniţa nu a ameninţat niciodată Rusia”. „Atacul brutal şi cinic cu rachete a lăsat aeroportul complet distrus. Ei (ruşii) continuă să distrugă infrastructura noastră, viaţa noastră, pe care am construit-o noi înşine, părinţii noştri, bunicii noştri, generaţii de ucraineni (…)”, a spus el într-o nouă înregistrare video postată pe contul oficial de Telegram al preşedintelui, relatează EFE.


Noi repetăm în fiecare zi: închideţi cerul deasupra Ucrainei. Închideţi-l pentru toate rachetele ruseşti, pentru avioane, pentru toţi aceşti terorişti. Faceţi o zonă aeriană umanitară fără rachete, fără bombe”, s-a adresat el din nou aliaţilor din NATO, care deja au exclus instituirea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei.

Suntem oameni şi este datoria voastră umanitară să protejaţi oamenii şi puteţi face acest lucru. Dacă nu o faceţi, daţi-ne avioane ca să ne putem apăra”, a spus el, făcând apel la „responsabilitatea” liderilor mondiali. O astfel de interdicție ar implica țări din NATO și ar presupune doborârea avioanelor rusești, în cazul în care nu respectă interdicția.

Aeroportul din oraşul Vinniţa, din centrul Ucrainei, a fost bombardat, duminică, de avioane militare ruseşti, a declarat, pentru AGERPRES, primarul localităţii Kordelivka, aflată la mică distanţă de aeroport. Potrivit acestuia, asupra aeroportului, în imediata apropiere a unei unităţi militare, au fost lansate opt bombe.

Undeva pe la 13,30, a fost lovit aeroportul. Au căzut opt bombe. Nu se ştie până acum dacă sunt victime„, a spus primarul.

Vinniţa se află la aproximativ 260 de kilometri de Kiev şi la aproximativ 280 kilometri de graniţa cu Belarus. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut un mesaj dur duminică după ce a fost bombardat aeroportul din orașul Vinnița cu opt rachete. El a cerut „închiderea cerului deasupra Ucrainei” pentru toate rachetele rusești și avionele de luptă și o linie umanitară. Aeroportul din orașul Vinnița a fost distrus de opt rachete, a spus Volodimir Zelenski. Președintele Ucrainei a cerut o zonă aeriană umanitară și le-a spus liderilor lumii că dacă nu vor închide cerul pentru pentru Rusia există o singură concluzie: „Și voi vreți să fim uciși încet”.

Tocmai am auzit raportul despre atacul cu rachete de la Vinnița. 8 rachete împotriva orașului nostru, împotriva pașnicului nostru Vinnița, care nu a reprezentat niciodată o amenințare pentru Rusia. În orice caz, o lovitură brutală și cinică de rachetă a distrus complet aeroportul. Continuă distrugerea totală a infrastructurii noastre, a traiului nostru construit de noi, de părinții și bunicii noștri, de generații de ucraineni. Repetăm în fiecare zi: Închideți cerul deasupra Ucrainei. Închideți-l pentru toate rachetele rusești, pentru toate avioanele de luptă rusești, pentru toți acești teroriști. Vă rog să creați o zonă aeriană umanitară fără rachete, fără bombe aeriene. Și noi suntem oameni și este datoria voastră umanitară să ne protejați, să protejați oamenii, civilii. Și o puteți face. Dacă nu faceți acest lucru, dacă nu ne dați cel puțin avioane pentru a ne putea proteja, nu poate exista decât o singură concluzie: și voi vreți să fim uciși încet. Aceasta este, de asemenea, responsabilitatea politicienilor lumii, a liderilor occidentali. Astăzi și pentru totdeauna”, a spus Zelenski.

aeroport vinnita

Președintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că ar considera că țările care impun o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei ar participa la conflict. Zelenski și alți lideri ucraineni au pledat în repetate rânduri pe lângă NATO și oficialii occidentali să se impună o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că o zonă de interdicție aeriană nu este o opțiune luată în considerare de alianță.

Ucraina se află duminică în a 11-a zi de război, după ce Rusia a invadat statul în 24 februarie.

Momentul în care o bombă explodează într-un cartier rezidențial din Harkov

Trupele rusești au început să tragă din toate direcțiile și nu mai țin cont de faptul că în anumite zone locuiesc civili. În această dimineață, o explozie puternică a zguduit un cartier rezidențial din Harcov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. De asemenea, se trage în blocuri de locuințe, iar imaginile sunt cu adevărat terifiante.

Vicepremierul Ucrainei: „Rusia atacă școli și spitale. Au declanșat atacuri masive împotriva civililor

Rusia lovește obiective civile din Ucraina, inclusiv spitale, grădinițe și școli, a declarat duminică vicepremierul ucrainean, Olha Stefanishyna. Aceasta a declarat pentru BBC că, după o „rezistență puternică” din partea armatei ucrainene, a avut loc o „operațiune enormă” a Rusiei împotriva civililor. Ea a acuzat Rusia de un „plan terorist”, cu atacuri venite din aer, dar și de pe uscat. Organizația Mondială a Sănătății a declarat, de asemenea, că sunt atacate unități sanitare.

Guvernul britanic a acuzat Rusia că a vizat zone populate „în mai multe locuri”. „Rusia a folosit anterior tactici similare în Cecenia în 1999 și în Siria în 2016, utilizând atât muniții aeriene, cât și terestre”, a precizat Marea Britanie.

Sâmbătă, observatorii ONU au declarat că au fost confirmate 351 de decese de civili în Ucraina de la începutul invaziei, la 24 februarie, dar este probabil ca cifra reală să fie „considerabil mai mare”.

Peste 1,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la invazia Rusiei, din 24 februarie. Rusia neagă că ar fi vizat civili, spunând că desfășoară o „operațiune militară specială” împotriva „naționaliștilor” și „neonaziștilor” ucraineni. Între timp, peste 1.700 de persoane au fost reținute duminică în 44 de orașe rusești la proteste împotriva războiului, a declarat grupul de monitorizare OVD-Info, citat de BBC.

Ministerul Apărării din Rusia: Trupurile soldaților morți sunt arse și li se iau actele

Deputatul ucrainean Oleksi Honcearenko a publicat o hotărâre semnată de adjunctul ministrului apărării din Rusia, Alexei Krivoruciko, prin care s-a decis arderea trupurilor militarilor ruși, dar și preluarea tuturor actelor avute asupra lor. De asemenea, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat că va oferi 58.000 de euro familiei fiecărui militar care moare pe frontul din Ucraina.

În ordinul Ministerului Apărării se invocă faptul că „din cauza distribuirii informațiilor din partea ucraineană despre numărul de soldați ruși decedați prin canalul de Telegram Ищу своих, se decide ca din 1 martie 2022 să fie luate documentele personale ale soldaților ruși care participă în război (buletinul de identitate, livretul militar și jetoanele).”

În document se mai specifică: „Cadavrele soldaților ruși să fie scoase de pe teritoriul Ucrainei pe timp de noapte și să fie îngropați în gropi comune pe teritoriul Belarusului cu indicarea numărului specific”.

Luptătorii străini încep să curgă spre fronturile ucrainene. Peste 3000 de veterani americani pregătiți să debarce în Europa

Peste 3000 de voluntari americani sunt pregătii să înfrunte Rusia în Ucraina ca parte a unui batalion internațional, relatează radio Vocea Americii. Printre cei care doresc să lupte de partea armatei ucrainene sunt veterani ai operațiunilor din Irak și Afganistan, dar și alte părți ale lumii unde SUA a fost implicată militar.

Am primit mii de cereri de la străini care vor să se alăture rezistenţei împotriva ocupanţilor ruşi şi să protejeze securitatea lumii de regimul (preşedintelui rus Vladimir) Putin”, a declarat adjuncta ministrului apărării ucrainean, Hanna Maliar, într-un mesaj difuzat pe Twitter.

Ambasada Ucrainei la Washington D.C. confirma și ea că a primit peste 3.000 de cereri de la cetățeni americani care doresc să se alăture armatei ucrainene în războiul împotriva Rusiei. Pentru a se alătura Legiunii Internaționale a Ucrainei, voluntarii trebuie să confirme experiența anterioară în serviciul militar. Printre oamenii care s-au alăturat, mulți au servit în Irak și în alte războaie recente sau în desfășurare.

Zelenski a anunţat crearea legiunii duminica trecută, în a patra zi a invaziei ruse în Ucraina, declarând că toţi aceia care vor să se alăture „apărării securităţii în Europa şi în lume” pot veni în ţara sa şi să lupte „cot la cot cu ucrainenii împotriva invadatorilor secolului al XXI-lea”.

Comandantul Legiunii Străine (COMLE), generalul francez Alain Lardet, autorizează plecarea unor legionari în ţări care se învecinează cu Ucraina, în vederea unei „facilitări a securităţii familiilor care fug de războiul” rus din Ucraina, relatează Le Figaro. „Poţi cere mult unui soldat, şi anume să moară, iar asta este meseria sa. Nu-i poţi cere să trişeze, să se dezică, să se contrazică, să mintă, să renege, să-şi încalce jurământul”, declară generalul Alain Lardet într-o înregistrare video publicată marţi seara pe YouTube, în care anunţă această autorizare. „Să ştiţi că legionarii vizaţi de acest conflict vor putea cere Legiunii Străine să-i ajute, prin primirea de urgenţă a familiilor lor, potrivit dreptului aplicabil în Franţa, mai ales după evoluţia directivelor referitoare la preluarea refugiaţilor”, declară comandantul Legiunii Străine.

Moscova i-a avertizat pe străinii care intenţionează să lupte împotriva forţelor ruse în Ucraina că nu vor avea statut de prizonieri de război şi vor fi aduşi în faţa justiţiei sub acuzaţii penale dacă sunt capturaţi, relatează joi agenţiile DPA şi TASS.

Aş dori să subliniez oficial că toţi mercenarii trimişi de Occident pentru a ajuta regimul naţionalist de la Kiev (…) nu au dreptul la statutul de prizonieri de război”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konaşenkov.

„Niciunul dintre mercenarii pe care Occidentul îi trimite în Ucraina să lupte pentru regimul naţionalist nu se va bucura de dreptul de a fi considerat combatant în virtutea dreptului internaţional umanitar”, a precizat Konaşenkov.

El a avertizat că oricine vrea să se alăture acestei lupte ar trebui „să se gândească de şapte ori înainte de a pleca”, pentru că Rusia „îi va face responsabili penal dacă sunt reţinuţi”. „În cel mai bun caz, ei se pot aştepta să fie urmăriţi penal ca infractori”, a adăugat el.

Potrivit lui Konaşenkov, citat de TASS, „toate actele de sabotaj ale mercenarilor în Ucraina au fost efectuate cu ajutorul armelor furnizate de Occident”.

Rusia își extinde atacul asupra Ucrainei: Vizată – industria de armament

Rusia intenţionează să îşi extindă atacul asupra Ucrainei pentru a viza industria de armament a ţării, transmit EFE şi DPA. Ministerul rus al Apărării a avertizat angajaţii companiilor ucrainene din domeniul apărării cu privire la viitoare atacuri care vor fi efectuate cu arme de înaltă precizie, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov.

Forţele armate ruse vor lansa atacuri împotriva întreprinderilor din industria de apărare „în cadrul îndeplinirii obiectivelor” a ceea ce partea rusă numeşte „demilitarizarea Ucrainei”, au anunţat duminică agenţiile de presă ruseşti.

Avertismentul Ministerului rus al Apărării vine înaintea unor atacuri planificate asupra acestor instalaţii, pentru a evita punerea în pericol a vieţii angajaţilor companiilor. De asemenea, Konaşenkov a mai spus că forţele armate ruse au descoperit dovezi ale unei „eliminări de urgenţă” a unor urme care indică un program militar-biologic dezvoltat în Ucraina. Astfel, angajaţii laboratoarelor biologice ar fi raportat distrugerea de urgenţă, în prima zi a invaziei ruse, la 24 februarie, a unor agenţi patogeni deosebit de periculoşi, cum ar fi ciuma, antraxul, tularemia, holera şi alte boli mortale. Ministerul rus a publicat documente în limba ucraineană, susţinând că programul a fost finanţat de SUA.

Zelenski: Rușii pregătesc bombardament puternic asupra orașului Odesa

Forţele ruse se pregătesc să bombardeze oraşul Odesa, a declarat duminică preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski – transmit Reuters şi AFP.

Avioanele zboară. Deasupra oamenilor paşnici. Deasupra oraşelor paşnicde. Se pregătesc să bombardeze Odesa. Odesa! Întotdeauna au avut parte doar de căldură la Odesa. Doar de sinceritate. Şi acum? Bombe la Odesa? Artilerie împotriva oraşului? Rachete împotriva Odesei? Va fi crimă de război. Va fi o crimă istorică”, a spus Zelenski într-un discurs televizat.

Declaraţia şefului statului ucrainean vine după ce Serviciul de stat pentru comunicaţii speciale şi protecţia informaţiilor a informat că forţele ruse au continuat duminică atacurile asupra localităţilor Irpen, Hostomel, Makariv, în regiunea Kiev. În regiunea Jitomir, care rămâne cel mai fierbinte punct, un atac aerian în Korosten a distrus zece case, a ucis o persoană şi a rănit cinci, inclusiv un copil. Cinci copii au fost salvaţi din subsolul unui garaj în flăcări, potrivit serviciului citat, preluat de EFE. La nord de regiunea Kiev, la Cernobîl, au avut loc lupte la periferie, unde trupele ruseşti încearcă să avanseze în direcţia capitalei.

În sud-est, Mariupol rămâne „sub asediu”, la fel ca şi Volnovaha, unde aproximativ 400 de persoane au putut fi evacuate sâmbătă, în pofida zădărnicirii operaţiunilor de evacuare în ambele localităţi de atacuri pe care ambele părţi se acuză reciproc că le-ar fi comis. „Încercările de evacuare vor continua şi astăzi”, a precizat aceeaşi sursă.

Consilierul municipal al oraşului Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat că oraşul a rămas în continuare fără apă şi electricitate, iar cei 400.000 de locuitori sunt blocaţi şi nu au cum să plece. Eduard Basurin, purtătorul de cuvânt al miliţiei pro-ruse a autoproclamatei republici populare Doneţk, a declarat că în cursul dimineţii de duminică vor fi deschise coridoare umanitare pentru plecarea civililor din Mariupol şi Volnovaha.

Sâmbătă, separatiştii au afirmat că au eliminat câteva zeci de civili. În regiunea Mikolaiv (Nikolaiev), în sud, au avut loc bombardamente în timpul nopţii. Trei obuze au fost trase în curţile unor case particulare. În urma atacurilor asupra satului Radisni Sad au existat victime. De asemenea, au fost bombardate cu rachete şi alte sate din zonă, dar, în general, situaţia este sub control, potrivit sursei. Sute de militari ruşi au fost capturaţi de forţele ucrainene, a anunţat duminică preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, transmite dpa.

Crucea Roşie anunță că tentativa de evacuare a oamenilor din Mariupol a EȘUAT

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) a anunţat că a eşuat şi tentativa de duminică de evacuare a civililor din Mariupol, la fel ca sâmbătă.

„Oamenii trăiesc în teroare în Mariupol, disperaţi să fie în siguranţă. Tentativa de astăzi de începere a evacuării a aproximativ 200.000 de oameni a eşuat. Tentativele ratate subliniază absenţa unei înţelegeri detaliate şi funcţionale între părţile implicate în conflict”, a precizat ICRC pe Twitter.

„Oamenii din Mariupol şi din alte locuri din Ucraina trăiesc în situaţii disperate. Ei trebuie să fie protejaţi tot timpul. Ei nu sunt o ţintă. Oamenii au nevoie urgent de apă, mâncare, adăpost. Lucruri de bază în viaţă. Avem nevoie de garanţii de siguranţă pentru a putea să le aducem ajutoare”, a adăugat organizaţia.

Dimineaţa, autorităţile din Mariupol anunţau că în intervalul 10:00 – 21:00 focul va înceta şi că vor putea fi evacuaţi civilii. Un plan similar anunţat sâmbătă nu a putut fi pus în practică, armistiţiul nefiind respectat, astfel că nu s-a putut activa coridorul pentru evacuarea civililor.

Putin acuză Kievul de eşecul evacuărilor civililor din Mariupol şi Volnovaha

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat autorităţile ucrainene de eşecul operaţiunilor de evacuare a civililor din Mariupol şi Volnovaha, informează L’Equipe. Într-o discuţie la telefon cu preşedintele francez Emmanuel Macron, Putin a „atras atenţia asupra faptului că în continuare Kievul nu respectă acordurile cu privire la chestiunile umanitare” şi a adăugat că „naţionaliştii ucraineni au împiedicat” evacuările de sâmbătă, informează Kremlinul.

Sâmbătă, când ar fi trebuit să se activeze un coridor umanitar pentru evacuări, acest lucru nu a putut avea loc, armistiţiul nefiind respectat. Nici duminică nu au putut fi evacuaţi civili din Mariupol, convoiul cu civili neputând să părăsească oraşul, potrivit unui înalt oficial al regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko. „Ruşii au început să îşi regrupeze forţele şi să bombardeze oraşul. Este extrem de periculos să fie evacuaţi oameni în asemenea condiţii”, a explicat el.

Trupele ruse au deschis focul la un protest împotriva ocupaţiei ruse în sudul Ucrainei: Cinci victime!

Locuitori din unele oraşe ucrainene ocupate de forţele ruse au ieşit în stradă pentru a protesta, în a 11-a zi a invaziei ruse în Ucraina, a relatat duminică agenţia de presă Interfax Ucraina, citată de Reuters. În oraşul Nova Kahovka (sudul Ucrainei), circa 2.000 de oameni şi-au manifestat opoziţia faţă de invazie fluturând steaguri ucrainene şi cerându-le forţelor ruse să plece, potrivit agenţiei, care citează martori locali. Un protest similar la care au participat câteva sute de oameni a avut loc duminică şi în oraşul Kalacianka, a relatat Interfax Ucraina. Proteste cu câteva mii de participanţi s-au desfăşurat şi în oraşele Berdiansk şi Melitopol pe parcursul săptămânii.

Trupele ruse au deschis duminică focul la un protest împotriva ocupaţiei ruse în Nova Kahovka (sudul Ucrainei) şi au rănit cinci persoane, a anunţat agenţia de presă ucraineană Interfax Ucraina, care citează martori oculari, transmite Reuters. Circa 2.000 au ieşit pe străzile din Nova Kahovka pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de invazia rusă, fluturând drapele ucrainene şi cerându-le militarilor ruse să plece, potrivit agenţiei citate. Proteste similare au avut loc şi în alte zone ocupate, adaugă Interfax Ucraina.

Într-o altă regiune din sudul ţării, ingineri ucraineni se grăbeau să repare duminică o conductă de gaz avariată de forţele ruse, ceea ce a dus la stoparea furnizării de gaze naturale în unele părţi din sud-estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, citat de Reuters. Inginerii au oprit conducta pentru a preveni scurgerile de gaz, a adăugat el, menţionând că presiunea gazului era în scădere şi că ar urma să înceteze complet spre sfârşitul zilei. Kirilenko a declarat că toată porţiunea între oraşul Vuhledar, din regiunea Doneţk, şi portul Berdiansk va rămâne fără gaz cât timp se fac reparaţii la conductă. Distanţa dintre cele două oraşe este de 117 kilometri.

Lucrăm din greu să rezolvăm această problemă cât mai repede cu putinţă„, a spus Kirilenko.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.