VIDEO Am ajuns la MILA… Ungariei: Budapesta ne va da… GAZE! Aurescu (MAE): „Importăm și din Ungaria mai mult decât exportăm”

https://www.youtube.com/watch?v=WyPzqkn6Ezs

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, marţi, că Ungaria este mult mai dependentă decât alte state de surse externe de energie şi că trebuie găsite soluţii în acest sens. El s-a referit şi la creşterea capacităţii de interconectare dintre România şi Ungaria, iar omologul său maghiar Péter Szijjártó a afirmat că dinspre Ungaria către ţara noastră poate fi transportată anual cantitatea de 2,6 milioane de metri cubi de gaze.

Am discutat despre energie, este un domeniu care preocupă în mod firesc atât România, cât şi Ungaria. Este o situaţie complexă la nivel european pentru care trebuie să găsim soluţii. Din păcate, Ungaria este mult mai dependentă decât alte state de surse externe de energie şi trebuie găsite soluţii în acest sens. Există o preocupare importantă la nivelul Uniunii Europene, planul REPower EU, care se află în prezent în discuţie la nivelul Uniunii, va oferi o serie de soluţii, dar sigur că trebuie să continuăm să creştem capacitatea noastră de interconectare şi am discutat astăzi despre creşterea capacităţii de interconectare a proiectului nostru bilateral de interconectare de gaz. Trebuie să consolidăm capacităţile noastre de stocare în interiorul Uniunii Europene. De asemenea, trebuie să găsim surse alternative şi să punem accentul şi pe energie regenerabilă, pe energie nucleară şi aici atât România, cât şi Ungaria sunt pe poziţii apropiate”, a declarat Bogdan Aurescu, la finalul întâlnirii avute cu ministrul de externe maghiar.

Péter Szijjártó a declarat la finalul discuţiilor că Ungaria şi România au făcut eforturi pentru creşterea securităţii energetice.

Atât România, cât şi Ungaria au depus muncă foarte serioasă în creşterea securităţii energetice, respectiv diversificarea resurselor pe care le putem utiliza. Din păcate, nu am primit întotdeauna tot ajutorul din exterior. În acelaşi timp, acum ne putem ajuta reciproc şi, din fericire, există disponibilitatea din ambele ţări pentru a pune pe baze şi mai sigure furnizarea energetică pentru ambele ţări. În primul rând, ambele ţări folosesc energia nucleară. Energia nucleară este sustenabilă, curată, sigură şi ieftină. (…) Pentru energia nucleară avem nevoie de elemente de radiatoare nucleare pe care până acum le-am transportat prin Ucraina, ceea ce este imposibil în momentul de faţă, motiv pentru care am început negocieri pentru a transporta aceste radiatoare pe cale nouă, prin Bulgaria şi România”, a afirmat Péter Szijjártó.

El a precizat că sunt negocieri avansate pentru creşterea capacităţii interconectorului dintre Ungaria şi România.

Avem negocieri avansate pentru a creşte semnificativ capacitatea interconectorului dintre Ungaria şi România. Dinspre Ungaria putem transporta anual către România 2,6 milioane metri cubi de gaze şi în curând vom semna acordul cu privire la creşterea capacităţii dinspre România spre Ungaria, să creştem de la 1,7 milioane la 3,3 milioane metri cubi. Până acum am transportat către România peste 200 de milioane de metri cubi, iar dinspre România înspre Ungaria peste 300 de milioane de metri cubi”, a precizat ministrul de externe maghiar.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat marți că anul trecut au fost schimburi comerciale de 11 miliarde de euro între România şi Ungaria, în creştere cu 22% faţă de anul anterior. Omologul său maghiar Péter Szijjártó a declarat că încurajează companiile din Ungaria să îşi crească investiţiile în România, dar şi companiile din România să studieze mediul de afaceri din Ungaria.

Bogdan Aurescu şi ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, au susţinut, marţi, o conferinţă de presă, la Bucureşti. Bogdan Aurescu a anunţat că schimburile comerciale dintre cele două ţări se află în creştere şi după primele trei luni ale acestui an.

Avem o relaţie economică în creştere. Există anul trecut schimburi de 11 miliarde de euro între România şi Ungaria, care sunt în creştere faţă de anul anterior cu peste 22%. Şi am constatat că această tendinţă de creştere se menţină, pentru că în acest an, în primele trei luni, există deja o creştere cu peste 34% a schimburilor faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021”, a transmis ministrul român de externe.

El a mai anunţat că în cadrul vizitei pe care o va face în Ungaria la finalul acestui an va fi inaugurată o cameră de comerţ comună româno – maghiară.

Am convenit ca până la finalul anului să finalizăm proiectul Camerei Comune de comerţ româno-ungare, care va avea sediul la Budapesta, iar la sfârşitul lui noiembrie, când voi merge în vizită, împreună, vom inaugura această cameră comună de comerţ. Ea este foarte utilă pentru a promova în continuare schimburile comerciale, pentru a atrage noi investiţii reciproce, pentru a echilibra balanţa comercială care în acest moment este în defavoarea României, dar şi pentru a stimula investiţiile româneşti în Ungaria”, a explicat Bogdan Aurescu.

La rândul său, Péter Szijjártó a declarat că încurajează companii din Ungaria să investească în România, dar şi companiile din România să îşi studieze mediul de afaceri din Ungaria.

Schimburile comerciale anul trecut au depăşit orice record. Aceşti 11 miliarde de euro înseamnă o dimensiune nemaivăzută şi cei 30 la sută creştere care se vede până acum arată aceeaşi traiectorie. Ne bucurăm că Mol, Richter sau OTP, companii semnificative din Ungaria pot contribui semnificativ din ce în ce mai semnificativ la succesul economiei române. În continuare încurajăm companiile din Ungaria să îşi crească investiţiile în România şi încurajăm companiile din România să studieze mediul de afaceri din Ungaria, considerând impozitul pe companie, cel mai mic din Europa, să investească în Ungaria”, a transmis ministrul maghiar de Externe.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *