Spread the love

Ora exactă a României Mari se dă la Alba Iulia! În urmă cu 100 de ani, Consiliul Național Român Central, format la Arad, a luat decizia de a trimite o notă diplomatică guvernului maghiar prin care solicita preluarea puterii depline de guvernare asupra teritoriilor locuite de români în Ardeal și Țara Ungurească. Guvernul maghiar a răspuns solicitând o amânare de 12 ore, iar apoi a trimis o delegație condusă de Oszkár Jászi, ministru al naționalităților, pentru tratative. Dar, condițiile prezentate de guvernul maghiar la 13 noiembrie 1918 sunt respinse după două zile de negocieri, iar în seara zilei de 14 noiembrie 1918 Consiliul Național Român Central a transmis poporului român din Transilvania un comunicat prin care anunța că tratativele purtate cu delegația maghiară nu au dus la nici un rezultat, deoarece intenția românilor era despărțirea totală.

Pentru ca această despărțire să aibă loc, s-a apelat la un plebiscit popular, la propunerea lui Vasile Goldiș, respectiv unirea românilor transilvăneni, crișeni, bănățeni și maramureșeni cu Regatul României într-o Mare Adunare Națională, exact ceea ce s-a întâmplat la Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI:

Se pregătește MARELE MARȘ AL UNIRII din 1 Decembrie de la Alba Iulia! Simion, Alianța pentru Centenar: „Zeci de mii de români vor mărșălui pentru a cinsti memoria înaintașilor care au înfăptuit MAREA UNIRE“

La 100 de ani de la aceste evenimente istorice, românii se strâng din nou la Alba Iulia. Pe lângă evenimentele programate de oficialități, Alianța pentru Centenar, un grup de ONG-uri care militează activ pentru Unirea Basarabiei cu România, încheie Anul Centenar printr-un marș de proporții, tot la Alba Iulia. Președintele platformei unioniste Acțiunea 2012, George Simion, a transmis cu acest prilej un mesaj constănțenilor, prin intermediul TOMIS NEWS:

Circa 15.000 de oameni, între care 7.000 de basarabeni și 1.000 de români din diaspora, sunt așteptați la Marșul Unirii de la Alba Iulia. Marșul Unirii va da startul Zilei Naționale a României, practic o sărbătoare a poporului, în încercarea de a fi reeditată imaginea din 1918.

În acest sens al reeditării, mai mulți ardeleni au plecat pe jos sau cu căruțele spre Alba Iulia încă din aceste zile. Iată mesajul unuia din Covasna:

Nu doar ardelenii se îndreaptă spre Alba Iulia, ci și basarabenii. Poate cel mai curajos dintre ei, Ion Mărgineanu, în vârstă de 77 de ani, fost profesor în Republica Moldova, în prezent pensionar, a ajuns marți la Alba Iulia… pe jos! Mărgineanu a plecat din orașul natal Bălți, parcurgând pe temperaturi scăzute câte 15-20 km pe zi.

Revenind la oficialități, militari ai armatei naţionale a Republicii Moldova au traversat zilele trecute Prutul pe jos pentru a participa la parada militară centenară de la București.

Startul Marșului Unirii va fi  dat pe 1 decembrie, de la ora 08:00, cu pornire de la gara feroviară din Alba Iulia. În coloană vor fi fluturate steaguri tricolore orizontale, întocmai ca în 1918, cu denumirea localităților din care vin românii. Va fi cea mai amplă manifestație ca număr de participanți, din Anul Centenarului. Vor răsuna melodiile patriotice specifice și drapele uriașe tricolore de 100 de metri vor da culoare evenimentului.

Traseul marșului are 6 kilometri, pe traseul Gara Alba Iulia – Bulevardul Ferdinand – str. Tudor Vladimirescu – str. Emil Racoviță – Bulevardul Republicii – Calea Moților – strada Doctor Ion Rațiu – Bulevardul Horea – Piața Tricolorul – strada Unirii.

De 1 Decembrie, TOMIS NEWS va transmite de la Alba Iulia toate evenimentele care se vor petrece în Capitala Unirii.

Ca urmare a eforturilor Consiliul Național Român Central, într-o zi de duminică la 1 decembrie 1918, a avut loc Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a celor 1.228 de deputați, în Sala Cazinoului, care au votat în unanimitate Hotărârea de la Alba Iulia a Unirii Transilvaniei cu Regatul Român. În aceeași zi, familia regală se întorcea în București, după un exil la Iași. Vestea Unirii a ajuns în Capitală abia pe 5 decembrie 1918. Tot la Alba Iulia, al doilea rege al României, Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, s-a încoronat, alături de regina Maria, la 15 octombrie 1922, drept rege al României Mari.

La Alba Iulia, în minivacanța de 1 Decembrie, sunt așteptați peste 100.000 de vizitatori.

Amintim că TOMIS NEWS susține proiectul unionist de modificare a Constituției, în sensul stabilirii ca obiectiv de țară Unirea României cu Republica Moldova, iar doritorii pot susține inițiativa și online, accesând www.semnez.eu

CITEȘTE ȘI:

TOMIS NEWS susține inițiativa națională de strângere a unui milion de semnături pentru Unirea cu Basarabia!

Facebook Comments

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *