Spread the love

Consilierii județeni din Constanța au aprobat, miercuri, în ședință extraordinară, acordarea unor ajutoare financiare de urgență, pentru trei persoane care au probleme medicale. Acordarea acestor ajutoare a venit după ce aleșii județeni au mai aprobat, în cadrul aceleași ședințe, criteriile după care se acordă banii necesari efectuării unor tratamente medicale pentru boli grave, cum ar fi cancerul.

Proiectul de hotărâre care cuprinde aceste criterii au stârnit vii discuții în rândul aleșilor județeni. Pe de o parte, consilierii liberali au sărit ca arși la propunerea ca ajutorul financiar să fie plafonat la 50.000 lei. Un alt criteriu care a stârnit discuții este legat de venitul familiei. Potrivit proiectului de hotărâre, dacă venitul pe cap de membru de familie este mai mare de 1.500 lei, oamenii urmau să nu mai primească ajutorul de urgență. După o pauză de 15 minute cerută de liberali și după mai multe discuții în contradictoriu între liberali – pesediști și vicepreședintele CJC Claudiu Palaz (PMP), proiectul privind criteriile după care se acordă banii necesari efectuării unor tratamente medicale pentru boli grave a fost adoptat cu câteva amendamente, propuse de PNL: mărirea plafonului de la 1.500 lei până la valoarea venitului mediu pe cap de membru de familie, respectiv de 1.800 lei; beneficiarii să nu dețină mai mult de 1 ha de teren extravilan și, de asemenea, să nu dețină alt teren intravilan în afară de locuința proprie.

Pe de altă parte, consilierii județeni au respins un alt amendament al PNL care făcea referire la eliminarea pragului de 50.000 de lei până la care CJC poate să acorde ajutoare financiare.

„Unii încearcă să se joace cu viețiele oamenilor, fără să fie scrupuloși și realiști. Nu putem să transformăm instituția Consiliului Județean într-una de binefacere. Pentru a face bine cât mai multor oameni este obligatoriu să existe anumite criterii. Nu putem cuantifica viața unui om. Plafonarea trebuie să existe, pentru că trebuie să fim realiști. Dacă dăm bani fără plafon, ce facem dacă nu vom mai avea resurse?“, a declarat consilierul județean social-democrat Gheorghe Donțu.

Într-un final, ultimul amendament al PNL a fost respins cu 14 voturi pentru, 18 împotrivă și două abțineri, ale lui Florin Goidea (PMP) și Marius Enescu (PNL). De asemenea, după respingerea acestui ultim amendament, întregul proiect de hotărâre privind aprobarea Procedurii de Sistem privind instrumentarea cazurilor sociale a fost adoptat în unanimitate de cei 33 de consilieri județeni prezenți.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *