VIDEO 190 de ani de la Independența statului elen! Ziua Greciei, marcată la Constanța. Antoniadis: „Suntem întâi români, apoi greci; am clădit și vom clădi multe împreună!”

Sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor a fost arhiplină sâmbătă seară, cu prilejul spectacolului organizat de comunitatea elenă Elpis Constanța, eveniment menit să marcheze Ziua Greciei. La spectacolul de la Casa de Cultură au participat mai multe oficialități ale Constanței, printre care și primarul municipiului, Decebal Făgădău, dar și consilieri locali sau județeni.

Evident, evenimentul a fost deschis prin intonarea imnurilor de stat ale Greciei și României, apoi a luat cuvântul președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis.

„Istoria a fost, noi încercăm acum să schimbăm viitorul și, după cum bine știți, suntem întâi români, apoi greci, slăvim, după cum ați simțit trăirile, imnul de stat al României la fel ca imnul de stat al Greciei. Avem două sărbători naționale: 1 Decembrie și 25 Martie, pe care le slăvim și este păcat să nu o facem, pentru că trăim aici, simțim aici și cred că suntem, împreună, legați de orice și, mai ales, prin suflet! Împreună, am clădit multe, împreună probabil vom clădi și mai multe, pe toate planurile și mă bucur că comunitatea elenă din Constanța este văzută în plan local și național ca o realizare, de ce să nu o spun sincer… O realizare pozitivă, benefică, pentru că toată lumea când vorbește de comunitatea elenă o face cu zâmbetul pe buze!”, a spus Antoniadis.

antoniadis
Președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton-Traian Antoniadis

Așa cum obișnuiesc, grecii din Constanța au făcut un adevărat spectacol, fie că vorbim de mini Elpis, de elevi de gimnaziu ca aspiranți artiști sau de diverși soliști, evenimentul de la Casa de Cultură a fost însoțit de aplauze la fiecare prestație.

ziua greciei elpis 1

Din perspectiva istorică, apariția statului independent grec a marcat unul dintre cele mai importante evenimente, care au dus în cele din urmă la disoluția Imperiului otoman. Pentru prima oară în istoria Imperiului otoman, un popor creștin aflat sub suzeranitatea otomană și-a cucerit independența, care a fost recunoscută de toate statele europene.

ziua greciei elpis 3

Marea Revoluție a poporului elen din 1821 a fost un uriaș efort pentru scuturarea unei îndelungate sclavii de patru veacuri și de restabilire a libertății și demnității națiunii. Această Revoluție, desfășurată pe parcursul a nouă ani, a fost un șir nemăsurat de lupte cu succesive victorii și înfrângeri, cu toate grozăviile pe care le presupune un război, precum și un șir de evenimente politice și demersuri diplomatice. Războiul de Independență al Greciei, cunoscut și ca Revoluția greacă, a fost declanșat de revoluționarii greci și s-a desfășurat între anii 1821 – 1829. La capătul acestui efort, grecii și-au obținut independența și, astăzi, la 190 de ani de la acest eveniment, grecii din Constanța au dorit să marcheze acest moment prin mai multe evenimente omagiale.

În acest sens, cunoscând apropierea celor două popoare, român și grec, tradițiile împământenite de milenii de coexistență pe pământ românesc a grecilor, Comunitatea Elenă Elpis Constanța organizează mai multe evenimente în aceste zile, precum Te Deum la Biserica Greacă Methamorfosis Constanța, duminică, la ora 12:00; plecare din fața Teatrului de Stat (Fantasio), într-un tur al moștenirii grecești a Constanței, organizat de Diana Slav, de la Constanta Walking Tour și, momentul apoteotic, spectacolul de sâmbătă seară de la Casa de Cultură a Sindicatelor.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.