VIDEO 147 de ani de la înființarea PNL! Iohannis a participat ca un… bubuit de plictiseală! NICI UN lider liberal nu a fost la… ISTORIA PNL!

Liberalii sărbătoresc, marţi, 147 de ani de la înfiinţarea PNL. La evenimentul care se desfăşoară la Vila Florica din Ştefăneşti, judeţul Argeş, participă şi preşedintele Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a declarat că PNL a rămas acelaşi partid autentic, care nu şi-a abandonat niciodată în cei aproape 150 de ani de existenţă doctrina, crezul sau valorile. Timpul luptelor politice interne a trecut, cel puţin aşa cred eu, a spus preşedintele, arătând că Partidul Naţional Liberal a făcut toate schimbările pe care le-a considerat necesare pentru a asigura o conducere capabilă să garanteze o guvernare competentă, care să ofere şansa unui succes electoral în viitor, mai exact în 2024. El a mai spus că suntem în situaţia pe care foarte mulţi şi-au dorit-o, ca preşedintele PNL să fie premierul Guvernului României.

Mă bucur să ne revedem în acest loc simbolic, în acest loc plin de istorie, în acest loc încărcat de semnificaţii nu numai pentru Partidul Naţional Liberal, ci şi pentru România. Mă bucur că am prilejul de a vă transmite câteva gânduri despre trecut, prezent şi viitor într-un moment aniversar, când Partidul Naţional Liberal împlineşte 147 de ani de la înfiinţare”, a spus preşedintele în discurs.

Klaus Iohannis a arătat: „Mă bucură să ne revedem în acest loc simbolic, în acest loc plin de istorie, în acest loc încărcat de semnificaţii nu numai pentru Partidul Naţional Liberal, ci şi pentru România. Mă bucur că am prilejul de a vă transmite câteva gânduri despre trecut, prezent şi viitor într-un moment aniversar, când Partidul Naţional Liberal împlineşte 147 de ani de la înfiinţare”.

Potrivit preşedintelui, „destinul României moderne este strâns legat de destinul Partidului Naţional Liberal, de curajul şi înţelepciunea unor lideri vizionari, care au contribuit decisiv la reformarea societăţii româneşti”. „Nu trebuie să uităm că România şi-a proclamat independenţa, în 1877, în timpul marii guvernări liberale, iar fundamentul pe care s-a clădit statul român modern a fost liberalismul. Politica liberală a lui I.C. Brătianu a făcut posibilă o dezvoltare accelerată a ţării.  Este bine ca din timp în timp să ne raportăm la istorie, pentru a înţelege de unde am plecat, ce am reuşit să construim între timp, dar şi ce mai avem de făcut pentru a ne îndeplini obiectivele”, a spus el.

Şeful statului a continuat:„Drumul meu s-a despărţit de Partidul Naţional Liberal în 2014, când am preluat primul mandat de Preşedinte al României, dar în toţi aceşti ani am rămas mereu alături de Partidul Naţional Liberal şi Partidul Naţional Liberal alături de mine, pentru că, nu-i aşa, ne uneşte aceeaşi credinţă puternică în valorile şi principiile liberale. Acestea ne-au ghidat calea şi cred că împreună am reuşit să facem multe pentru consolidarea democraţiei în România, pentru parcursul său euroatlantic şi pentru dezvoltarea sa”.

Iohannis a menţionat că din 2020 traversăm o perioadă extrem de dificilă, cu numeroase provocări şi crize succesive sau chiar suprapuse.

În mod evident, este, uşor, relativ uşor de guvernat în perioade de prosperitate, când lucrurile decurg normal, dar infinit mai dificil când trebuie să ghidezi ţara în vremuri tulburi, cum a fost pandemia de COVID-19 sau actuala criză de securitate generată de războiul purtat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Dar indiferent de cât de greu a fost, de cât de însemnate au fost costurile electorale, un singur partid, demn de istoria şi tradiţia sa, şi-a asumat, fără ezitare, responsabilitatea guvernării – Partidul Naţional Liberal. În definitiv, PNL a rămas acelaşi partid autentic, care nu şi-a abandonat niciodată în cei aproape 150 de ani de existenţă doctrina, crezul sau valorile. „Prin noi înşine” este şi astăzi deviza care arată hotărârea liberalilor de a se implica şi angajamentul ferm de a fi mereu în prim-planul politicii româneşti pentru oameni şi pentru ţară”, a spus preşedintele.

El a precizat că toate aceste provocări majore din ultimii ani ne-au determinat să luăm decizii care să aibă în vedere, în primul rând, nevoia de stabilitate. Trecem prin momente când se impune să strângem rândurile, cum se spune, şi să aducem la aceeaşi masă viziuni politice diferite, astfel încât guvernarea să reprezinte majoritatea românilor.

Acest lucru nu înseamnă însă nici pe departe renunţarea la principiile liberalismului. Dimpotrivă, premisele pe care tocmai le-am menţionat ne conduc într-o singură direcţie: România are acum şansa demarării unor schimbări cu impact pe termen lung, iar voi, liberalii, aveţi responsabilitatea de a fi nucleul acestor ample reforme care vor avea ca efect modernizarea şi consolidarea statului. Investiţii masive în domenii strategice, precum infrastructura rutieră, spitale şi şcoli, gestionarea eficientă a banilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, adaptarea, care deja a început, a sistemului de învăţământ la principiile actuale ale ştiinţelor educaţiei, toate acestea sunt proiecte concrete pe care miniştrii şi parlamentarii liberali au obligaţia să le ducă la bun sfârşit”, a afirmat el.

Timpul luptelor politice interne a trecut, cel puţin aşa cred eu, şi cred că dumneavoastră vă doriţi acelaşi lucru. Partidul Naţional Liberal a făcut toate schimbările pe care le-a considerat necesare pentru a asigura o conducere capabilă să garanteze o guvernare competentă, care să ofere şansa unui succes electoral în viitor, mai exact în 2024. PNL are în acest moment un lider ales, domnul premier Nicolae Ciucă, cu o solidă majoritate a membrilor partidului, şi astfel suntem în situaţia pe care foarte mulţi şi-au dorit-o, ca preşedintele PNL să fie premierul Guvernului României”, a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a menţionat că acum, prioritatea absolută este aceea de a gestiona eficient aceste crize serioase cu care ne confruntăm şi să luăm cele mai bune măsuri în sprijinul populaţiei.

Partidul Naţional Liberal a fost întotdeauna un partid pentru oameni, un partid care să asigure o guvernare stabilă, cu un Executiv racordat la provocările momentului.  Aşa cum îndelungata sa istorie a dovedit-o, Partidul Naţional Liberal este vectorul dezvoltării României, şi subliniez acest lucru. Eu ştiu asta, şi românii ştiu asta, pentru că au votat Partidul Naţional Liberal.   Astăzi, de ziua dumneavoastră, dragi liberali, vă doresc „La mulţi ani!”, cu realizări notabile pentru patria noastră, pentru ţara noastră, pentru români!  Vă doresc să aveţi parte de cea mai mare bucurie şi de satisfacţia cea mai de preţ la care poate spera un om politic – aceea de a contribui la bunăstarea naţiunii sale şi de a vedea că proiectele pentru care a fost votat aduc rezultate pozitive în vieţile oamenilor”, a spus el în finalul discursului.

Perseverența, rezistența și încăpățânarea de a reuși prin voința proprie sunt valorile care i-au definit pe liderii istorici ai PNL și care trebuie să îi inspire și pe liberalii de astăzi, a declarat actualul președinte al partidului, premierul Nicolae Ciucă, marți, la ceremonia organizată pentru aniversarea a 147 de ani de la înființarea formațiunii.

„Vă rog să îmi dați voie să încep prin a exprima bucuria și onoarea de a fi astăzi aici împreună cu Președintele României și invitații noștri, de ziua Partidului Național Liberal, în acest loc (Vila Florica, n.r.) cu o semnificație profundă pentru partidul nostru, pentru liberalismul românesc și pentru România. Acest loc minunat este încărcat de istorie și vă invit să îl descoperiți în detaliu, pentru că aici s-au scris file importante din viața statului român”, a declarat liderul liberalilor.

Casa Brătienilor, spune Nicolae Ciucă, este un simbol viu și actual al valorilor liberale.

„După o istorie tumultuoasă, Casa Brătienilor este din nou readusă la viață și gata să spună povestea celor care îi trec pragul. Casa Brătienilor nu este doar un muzeu frumos, (ci) este un simbol viu și actual al valorilor liberale, care au reușit să reziste timpului. Pentru ca istoria PNL să ne inspire, nu putem să ne rezumăm doar la a-i evoca pe Brătieni, pe liderii istorici ai PNL și, desigur, a evoca faptele lor. Trebuie să ne reamintim că au fost oameni politici cu victorii și înfrângeri, lăudați, dar și criticați la vremea lor. Perseverența, rezistența și încăpățânarea de a reuși prin voința proprie sunt valorile care i-au definit și care trebuie să ne inspire și pe noi”, a adăugat premierul.

A fi liberal este o trăsătură de caracter și un mod de viață, a subliniat Nicolae Ciucă.

„A fi liberal nu este doar o simplă alegere a unei doctrine politice sau economice. A fi liberal este o trăsătură de caracter și un mod de viață. Din acest punct de vedere, orice persoană rațională are o trăsătură liberală, pe care o va descoperi mai devreme sau mai târziu pe parcursul vieții, se numește voința de a face, de a construi un destin mai bun pentru sine. Voiește și vei putea, spun liberalii. De altfel, chiar dacă oamenii se declară a fi de stânga sau de dreapta, progresiști sau conservatori, atei sau credincioși, toți împărtășesc într-o manieră mai puternică sau mai reținută două nevoi fundamentale, nevoia de libertate și nevoia de prosperitate. Iată cele două valori fundamentale pe care se pot realiza cel mai bine în cadrul unui stat liberal”, a continuat el.

Libertatea autentică poate să existe doar acolo unde există lege, a explicat prim-ministrul.

„Acum și aici, în Casa Brătienilor, vă rog să îmi permiteți să vorbesc despre ceea ce cred eu că este statul liberal pe care toți liberalii, indiferent dacă sunt sau nu membri ai Partidului Național Liberal, au obligația să îl construiască și să îl protejeze. În primul rând, statul liberal garantează și promovează libertatea cetățenilor săi. Libertatea autentică poate exista doar acolo unde există lege, în societățile democratice, cu o guvernare stabilă, rațională și moderată”, a mai spus Nicolae Ciucă.

În anul 2024, PNL va fi singurul partid de dreapta, la fel de responsabil și la fel de plin de substanță, a declarat senatoarea Alina Gorghiu, lider al filialei de Argeș și vicepreședintă a Senatului, marți, la ceremonia organizată cu prilejul aniversării a 147 de ani de la înființarea formațiunii.

„Sărbătorim anul acesta 147 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal și s-au împlinit exact o sută de ani de când, în 1922, începea marea guvernare liberală, moment de referință al unei perioade de modernizare și unificare, decada brătienistă. Ne dorim, desigur, o nouă decadă liberală pentru România”, a declarat senatoarea liberală.

O eventuală revizuire a Constituției, spune ea, va avea o puternică amprentă liberală.

„Constituția liberală din 1923 a servit bine țara – modernizarea Constituției, așa cum știți, este un pas necesar și acum, iar revizuirea, când se va face ea, vă asigur că va avea o puternică amprentă liberală. A fost o decadă de reforme în toate instituțiile statului, a fost edificat un sistem puternic de alianțe de securitate. Sunt lucruri mari care nu pot fi făcute de pe o zi pe alta nici acum, se întind dincolo de alegerile din 2024 și sunt asumate de Partidul Național Liberal, pentru că noi n-am fugit niciodată de răspundere”, a adăugat Alina Gorghiu.

Liberala susține că PNL a luat „decizii bune pentru țară, chiar dacă n-au fost întotdeauna cele mai bune” pentru partid.

„Am luat decizii bune pentru țară, chiar dacă n-au fost întotdeauna cele mai bune pentru Partidul Național Liberal, și am încheiat alianțe politice necesare pentru a îndeplini marile obiective naționale. Am asigurat în ultimii ani stabilitatea politică, am depășit cu bine pandemia. Vom trece și peste crizele de acum și vom asigura independența energetică a României”, a continuat Alina Gorghiu.

PNL, a continuat senatoarea, va fi în 2024 singurul partid de dreapta.

„În 1975, Partidul Național Liberal s-a născut prin unirea tuturor forțelor politice liberale și nu am niciun fel de îndoială – în 2024, PNL va fi singurul partid de dreapta, la fel de responsabil și la fel de plin de substanță. Acesta este Partidul Național Liberal de ieri, acesta este Partidul Național Liberal de azi”, a mai spus Alina Gorghiu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *