VIDEO 141 de ani de la Declarația de Independență. Ceremonie militară și religioasă, la Constanța

Militarii din Forțele Navale, Forțele Terestre, dar și reprezentanți ai Poliției, Jandarmeriei și IGSU au participat, miercuri, la ceremonia militară și religioasă coordonată de Instituția Prefectului Constanța, la Monumentul Eroilor Independenței României – 1877, din parcul Casei de Cultură a Sindicatelor.

9 mai este o zi cu triplă semnificație istorică. România sărbătorește independența de stat, dar și Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene.

Activităţile evocatoare s-au desfășurat la Monumentul Eroilor Independenţei României și au debutat cu intonarea imnurilor României și a Uniunii Europene, a avut loc serviciul religios, apoi subprefectul Levent Accoium a dat citire discursului ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan. Ulterior, a avut loc depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori de către oficialitățile locale, marinarii militari, asociațiile de veterani și rezerviști, Liga Navală sau Liga Militarilor Profesioniști. De asemenea, au depus coroane și reprezentanții MAI, asociațiile de revoluționari sau reprezentanți ai Partidului Social Democrat. Printre oficialități, a mai fost prezent și directorul Muzeului Militar Constanța, Costin Scurtu.

CITEȘTE ȘI:

140 de ani de la Declarația de Independență a României. Memoria eroilor evocată, la Constanța, de Ministerul Apărării

levent accoium

Ceremonial 9 Mai 1

Ceremonial 9 Mai 2

Albu 3

Ceremonial 9 Mai 4

Viceprimarul Babu a comis-o din nou: depunere de coroane cu degetul în gură

Prefectul Ioan Albu, președintele Consiliului Județean Marius Horia Țuțuianu și primarul municipiului Decebal Făgădău au lipsit de la manifestare, dar instituțiile pe care aceștia le conduc au fost reprezentate de adjuncți: Levent Accoium din partea Prefecturii, Mirela Matichescu și Nicu Roșu din partea CJC și viceprimarul Dumitru Babu, din partea Primăriei. Momentul de înaltă încărcătură omagială, menită să aducă recunoștința instituțiilor și cetățenilor pentru jertfa depusă de militarii români în războaiele pentru obținerea independenței sau a întregirii naționale a fost tratat foarte superficial de viceprimarul Babu, care, în momentul depunerii de coroane, a stat… cu degetul în gură.

Nu este prima dată când Primăria Constanța greșește când îl alege pe Dumitru Babu ca să reprezinte instituția în momente oficiale, întrucât viceprimarul nu reușește să se integreze în peisajul protocolar.

babu

Ceremonia militară și religioasă pentru comemorarea ostașilor români căzuți pe câmpul de luptă s-a încheiat la Casa de Cultură a Sindicatelor cu parada militarilor din Forțele Navale și a unui detașament al IGSU, iar activitățile au continuat la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, unde au avut loc mai multe alocuțiuni, prezentarea delegațiilor reprezentând țările UE și provinciilor istorice din România, dar și momente artistice susținute de reprezentanții organizațiilor minorităților naționale alături de ansambluri de dansuri populare românești.

Acum 141 de ani, premierul Mihail Kogălniceanu declara în Parlamentul țării: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare!” Independența astfel proclamată trebuia consfințită și apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti și recunoscută apoi de puterile europene, aspect parafat prin tratatele de pace ulterioare, de la San Stefano și Berlin, fiind astfel eliminată ultima verigă a suzeranității otomane.

Cel de-al doilea eveniment care marchează ziua 9 mai este în anul 1945, când Aliaţii din cel de-al Doilea Război Mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european. Pe 9 mai 1945, Germania semna capitularea necondiționată.

De asemenea, în fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

CITEȘTE ȘI:

141 de ani de la proclamarea Independenței României. Aniversare cu triplă semnificație la Muzeul de Istorie

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.