VIDEO 11 ani de Aeromania – cel mai mare show aviatic de pe litoral. Vasilache, RAS Tuzla: „Acum 15 ani nu m-aș fi gândit că o să avem cu Forțele Aeriene colaborarea pe care o avem acum”

Aeroportul ”Alexandru Podgoreanu” din Tuzla a găzduit sâmbătă, 19 august, cea de-a XI-a ediţie a spectacolului aviatic Aeromania, cel mai mare eveniment de acrobaţie aeriană de pe litoral, , organizat de Regional Air Services, la care au participat peste 15.000 de persoane.

Ediția 2017 a Aeromania este una specială, întrucât anul acesta se marchează jumătate de secol de istorie pentru Aeroportul Tuzla, pe 27 martie 1967 înregistrându-se aici prima misiune de zbor a piloţilor AVIASAN.

aeromania 2

Acrobații cu avioane, motoare puternice, focuri de artificii, concerte rock live, concursuri, paintball, expoziție de mașini retro (cu ajutorul Retromobil Club România), standuri de aviație, zone de shopping sau picnic, toate acestea s-au regăsit, sâmbătă, la aeroportul Tuzla.

aeromania 5

Show-ul aviatic a început la 15:00, cu demonstrațiile instrumentate de Statul Major al Forțelor Navale, respectiv lansări parașutiști cu 2 YAR 330 Puma Naval și cele ale Statului Major al Forțelor Aeriene, respectiv prezentarea în zbor a aeronavei C-27 Spartan și o demonstraţie MIG 21 Lancer în formaţie de 4 aeronave, ulterior „la cererea publicului”, cu 3 aeronave. Forțele Navale au revenit cu un zbor demonstrativ cu trei aparate IAR 330 Puma și o demonstratie de inserţie și extracţie rapidă a unei grupe de militari, acţiune în timpul căreia aceştia au folosit armamentul individual și au tras cu muniţie de manevră, coborârea salvatorului și ridicarea cu troliul a unui rănit, folosind targa de salvare.

aeromania 4

„Deși, după 11 ani, ar trebui să ne fie mai simplu, parcă devine tot mai complicat și noi, de la an la an, dorim să avem spectacole tot mai frumoase și mai complexe, dorință care complică lucrurile major. Ne bucurăm că am reușit să ajungem și la ediția a 11-a, care ne oferă condițiile să știm pentru la anul ce lucruri să îmbunătățim. Ne propunem să menținem evenimentul în fiecare an și dacă putem să aducem ceva în plus, cu dragă inimă! Complicațiile organizării unui astfel de eveniment apar datorită amplorii sale, este foarte multă lume care dorește să se simtă cât mai bine aici, apoi facilitățile evenimentului fac ca povestea să nu fie simplă. Pe de altă parte, sunt aspecte de natură birocratică, unde autoritățile ne ajută mai mult sau mai puțin, noi ne-am dori să nu ne încurce. (…) Relațiile noastre cu Forțele Aeriene decurg din ce în ce mai bine, nesperat de bine, acum 15-20 de ani nici nu m-aș fi gândit că o să avem o colaborare de genul celeia pe care o avem în prezent”, a spus directorul general al RAS Tuzla, Adrian Vasilache, pentru TOMIS NEWS.

aeromania 3 1

Au continuat zborurile acrobatice solo, ale lui Sorin Bochiș, Dan Ștefănescu (Suhoi) sau Jurgis Kairys – multiplu campion mondial de acrobaţie aviatică – la bordul avionului său Suhoi-31.și, ulterior, al Aeroclubului României – Hawks of Romania. Ca fapt inedit, a avut loc și prezentarea în zbor a singurului avion de tip Lisunov-2 încă operațional.

aeromania 9

Spre seară, Air Bandits au preluat controlul spaţiului aerian. Iacării Acrobaţi – cu trei aeronave YAK 52 şi Jurgis Kairys a revenit la bordul aparatului Suhoi-31, iar finalul a fost exploziv, cu Ioan Postolache, Dan Ștefănescu și Dan Conderman alături de Jurgis Kairys, care au simulat o spectaculoasă scenă de luptă aeriană pe ritmurile trupei Rammstein.

aeromania 7

Antoniadis, „Elpis”: „Avioanele au evoluat pe ritm de sirtaki”

Pe lângă show-ul aviatic, scena a trepidat pe muzica lui Daniele Gottardo, Proconsul sau The Rock. Proaspăt întorși de la cea de-a 15-a ediție a Festivalului Proetnica de la Sighișoara, reprezentanții ansamblului comunității elene „Elpis” Constanța au impresionat în cadrul regalului aeronautic de la Tuzla.

„Suntem prezenți la multe evenimente care cinstesc Constanța și la care participăm cu inima deschisă. Aeroportul Tuzla a avut parte de mai multe premiere la această ediție, printre care evoluția avioanelor pe ritm de sirtaki! Timp de 30 de minute, ansamblul comunității noastre și avioanele au realizat, în tandem, cel mai frumos spectacol văzut la un eveniment aviatic! Noi ne menținem obiectivul de a aduce bucurie pe chipul și sufletul celor care ne ascultă și ne vizionează, spre deosebire de un aspect pe care neapărat vreau să îl punctez: după cum știm, în această țară s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie restaurantele cu specific grecesc, așa-zisele taverne sau cârciumi, dar și ansamblurile grecești sau cântăreți, al căror unic scop îl reprezintă… banii!”, a spus președintele comunității elene „Elpis” Constanța, Anton-Traian Antoniadis, pentru TOMIS NEWS.

aeromania 8 1

 

SECȚIUNEA VIDEO

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *