Victorie ISTORICĂ pentru Maia Sandu. Rezultate alegeri parlamentare în Moldova: PAS – 52,46%, BeCS – 27,41%. La Constanța, PAS a luat aproape 90%!

În urma alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a obţinut 52,46 % dintre voturi, Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BeCS) 27,41%, Partidul Şor 5,79%, iar Blocul electoral Renato Usatîi 4,12%, potrivit datelor preliminare transmise de Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova. După centralizarea a 99,35% dintre procesele verbale, reprezentând un număr total de 1.454.234 de voturi, Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a transmis că s-au înregistrat următoarele rezultate:

rezultate

Comisia Electorală Centrală precizează că rezultatele scrutinului poartă un caracter preliminar, până la prezentarea, la CEC, a documentelor electorale în original. La alegerile de duminică au participat 1,47 milioane de alegători, respective 48 la sută. În secţiile din străinătate s-au prezentat la urne peste 205 mii de alegători. În cele 41 secţii de votare constituite pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului au votat circa 30 mii de alegători.

Într-un mesaj postat pe Facebook, liderul de la Chişinău a subliniat că, prin votul lor, alegătorii au pus umărul la întărirea democraţiei în R. Moldova. Totodată, Maia Sandu şi-a manifestat nemulţumirea faţă de modul în care au funcţionat instituţiile statului implicat în organizarea alegerilor.

Vă mulţumesc celor care aţi mers astăzi la vot şi aţi pus umărul la întărirea democraţiei în Moldova. Democraţia noastră este încă tânără, cu multe probleme, dar exemplul celor care, în ţară sau în diasporă, au trecut peste toate obstacolele pentru a merge la vot este un motiv de a avea încredere că vom reuşi să construim o ţară liberă şi un stat care se îngrijeşte de cetăţenii săi. La aceste alegeri s-a confirmat încă o dată că unele instituţii ale statului sunt departe de a răspunde aşteptărilor cetăţenilor. Unele instituţii care s-au ocupat de organizarea alegerilor sunt întoarse cu cheia politică, ignoră legile şi pun în pericol organizarea unor alegeri libere şi corecte. Dacă vrem să devenim o democraţie puternică, astfel de lucruri nu trebuie să se mai repete. Avem nevoie de instituţii puternice, care să respecte şi să asigure alegerea liberă a oamenilor. Ca preşedinte, vă promit că, în următorii ani, voi face tot ce-mi stă în puteri pentru ca oamenii să poată să voteze mai uşor, fără presiuni şi fără corupţie electorală. Aceasta este o prioritate pentru viitorul Parlament şi sper să pot lucra alături de o majoritate formată din oameni oneşti pentru a face din ziua votului o sărbătoare a democraţiei pentru fiecare cetăţean„, a scris preşedintele Republicii Moldova.

De asemenea, Maia Sandu şi-a manifestat speranţa că votul de duminică va fi „sfârşitul domniei hoţilor asupra Moldovei”, arătând că, în calitate de preşedinte, îşi doreşte alături „un guvern integru şi competent”.

„Sper ca astăzi să fie finalul unei ere grele pentru Moldova, sper ca astăzi să fie sfârşitul domniei hoţilor asupra Moldovei. Provocările sunt mari, iar oamenii au nevoie de rezultate. Oamenii trebuie să simtă cât mai curând beneficiile unui Parlament curat şi ale unei guvernări care chiar se preocupă de problemele populaţiei. Energia de astăzi de la vot trebuie folosită pentru a schimba Moldova şi pentru a o transforma într-o ţară din care nu doar că nu se mai pleacă, dar în care se şi revine. Ca preşedinte, vreau să lucrez alături de un guvern integru şi competent pentru a uni societatea şi a pune interesul cetăţenilor în centrul eforturilor de guvernare”, a adăugat Sandu.

Prezenţa la vot la alegerile parlamentare anticipate organizate duminică în Republica Moldova a fost de 48,41% din totalul alegătorilor înscrişi în listele electorale, a anunţat, luni, într-un briefing de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil. Potrivit acestuia, ultimele secţii de votare, cele din Statele Unite ale Americii şi Canada, s-au închis luni dimineaţă, iar în urma centralizării datelor din toate cele 2.150 de secţii de votare la urne s-au prezentat în total 1.477.574 alegători, în condiţiile în care în listele permanente erau înscrişi 3.282.837 cetăţeni cu drept de vot. Cea mai mare prezenţă la urne, 33,16%, s-a înregistrat în rândul alegătorilor cu vârsta cuprinsă între 56 şi 70 ani, urmaţi fiind de cei cu vârste între 41 şi 55 de ani (24,70%) şi de cei cu vârste între 26 şi 40 de ani (23,70%). Cei mai puţini interesaţi au fost tinerii de până în 25 de ani, care s-au prezentat la urne în procent de 7,36%.

În condiţiile în care pragul electoral este de 5% pentru partidele politice şi 7% pentru alianţele electorale, în noul legislativ din Republica Moldova acced doar trei formaţiuni politice, PAS, BECS şi PPS, urmând ca partidul preşedintelui Maia Sandu să aibă o majoritate covârşitoare.

Datele preliminare după procesarea a peste 99.6% din procesele verbale, arată că Partidul Acțiune și Solidaritate ar putea obține peste 52% din voturi, ceea ce i-ar aduce 63 de mandate în viitorul Parlament. Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (cu 28%) ar obține 32 de mandate, iar Partidul Șor ar avea 6 fotolii de deputat. În capitala Republicii Moldova, Chișinău, rezultatele sunt următoarele:

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a câștigat detașat în Capitală cu 56,77% din voturile alegătorilor.

Topul este urmat de BECS, care a obținut 28,40% din voturi. Urmează Partidul Șor care a acumulat 3,63% din votul alegătorilor.

Puțin peste 2% au acumulat Blocul electoral Renato Usatîi (2,36%) și Platforma DA (2,16%). Cu puțin peste 1% din voturi s-a ales Congresul Civic, iar celelalte partide au acumulat mai puțin de 1% din voturi.

chisinau

Peste 80% dintre cetăţenii din Republica Moldova aflaţi în străinătate, care au votat la alegerile parlamentare anticipate de duminică, au susţinut Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu. În cele 150 de secţii de votare din străinătate au votat 212.145 cetăţeni moldoveni.

La Constanța: Prezență de aproape 1.100 de persoane

Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare anticipate în județul Constanța: Numărul total de participanți la scrutinul electoral: 1092.

Voturile pentru fiecare partid:

 1. PARTIDUL POLITIC – PARTIDUL ACASĂ CONSTRUIM EUROPA “PACE” – 16
 2. PARTIDUL POLITIC – PARTIDUL ACȚIUNII COMUNE-CONGRESUL CIVIC” – 3
 3. BLOCUL ELECTORAl “RENATO USATÎI” – 38
 4. PARTIDUL POLITIC “ȘOR” – 4
 5. PARTIDUL POLITIC “ACȚIUNE ȘI SOLIDARITATE” – 913
 6. BLOCUL ELECTORAL AL COMUNIȘTILOR ȘI SOCIALIȘTILOR – 16
 7. MIȘCAREA PROFESIONIȘTILOR “SPERANȚA-НАДЕЖДА” – 0
 8. PARTIDUL DEMOCRAT DIN MOLDOVA – 10
 9. PARTIDUL POLITIC “PLATFORMA DEMNITATE ȘI ADEVĂR” – 32
 10. PARTIDUL POLITIC “PARTIDUL UNITĂȚII NAȚIONALE” – 9
 11. PARTIDUL POLITIC “DEMOCRAȚIA ACASĂ” – 20
 12. PARTIDUL POLITIC “NOI” – 2
 13. PARTIDUL POLITIC “PARTIDUL DEZVOLTĂRII ȘI CONSOLIDĂRII MOLDOVEI” – 1
 14. PARTIDUL POLITIC ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR – 16
 15. PARTIDUL POLITIC VERDE ECOLOGIST – 0
 16. PARTIDUL POLITIC “PARTIDUL LEGII ȘI DREPTĂȚII” – 1
 17. PARTIDUL POLITIC “PUTEREA OAMENILOR” – 3
 18. PARTIDUL REGIUNILOR DIN MOLDOVA – 0
 19. PARTIDUL “PATRIOȚII MOLDOVEI” – 0
 20. PARTIDUL POLITIC “PARTIDUL SCHIMBĂRII” – 3
 21. PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ – 0
 22. PARTIDUL POLITIC PARTIDUL OAMENILOR MUNCII – 2
 23. VALICO VEACESLAV (candidat independent) – 0

Nevalabile – 3

moldoveni constanta
Alegători moldoveni la Constanța

Iohannis: Felicitări cetăţenilor R. Mooldova pentru opţiunea clară pentru reforme

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis felicitări cetăţenilor Republicii Moldova, în urma alegerilor parlamentare anticipate, care au luat o opţiune clară pentru reforme, dar şi Maiei Sandu pentru „curaj, perseverenţă şi viziune”.

Felicitări cetăţenilor R. Moldova pentru spiritul civic şi opţiunea clară pentru reforme, stat de drept şi integrare europeană! Felicitări, Maia Sandu pentru curaj, perseverenţă şi viziune! România va fi alături de R. Moldova în susţinerea reformelor şi parcursului european!”, a scris Iohannis pe Twitter.

Rezultatul alegerilor din Repubica Moldova este o victorie a democrației, ce marchează un pas decisiv în direcția unui parcurs european ireversibil, transmite Ministerul Afacerilor Externe, care salută victoria obținută de forțele reformiste și pro-europene.

România felicită cetățenii Republicii Moldova pentru votul exprimat și salută victoria obținută de forțele reformiste și pro-europene în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Este o victorie a democrației, ce marchează un pas decisiv în direcția unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova, proces pe care România l-a susținut permanent și îl va susține și în continuare, fără rezerve”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Diplomația de la București afirmă că eforturile în direcția avansării parcursului european, mai ales prin implementarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană, rămân „unica garanție a asigurării dezvoltării Republicii Moldova și a prosperității pentru toți cetățenii săi”.

Cetățenii Republicii Moldova s-au exprimat în mod clar, prin votul lor, în favoarea consolidării statului de drept, accelerării și eficientizării luptei împotriva corupției și construirii unor instituții democratice solide, cu adevărat europene, care să lucreze în beneficiul lor. Eforturile în direcția avansării parcursului european, mai ales prin implementarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană, rămân unica garanție a asigurării dezvoltării Republicii Moldova și a prosperității pentru toți cetățenii săi. România exprimă speranța formării cât mai rapid posibil a unui Guvern care să susțină abordarea pro-europeană și să continue, în mod susținut, procesele de reformă. Ca și până acum, România va fi alături de Republica Moldova pe acest drum în baza Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și a comunității de limbă, cultură și istorie, inclusiv în ceea ce privește continuarea proiectelor în beneficiul direct al cetățenilor și în sprijinul agendei europene a Republicii Moldova”, potrivit comunicatului.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *