Spread the love

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.82/1991 a contabilităţii şi modificarea şi completarea Legii nr.31/1990 a societăţilor comerciale, modificarea şi completarea Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei a fost adoptată, miercuri, de Camera Deputaților.

33 de deputați și senatori (toți PSD) au susținut inițiativa deputatului constănțean George Vișan și a deputatului de Buzău Nicolaie-Sebastian-Valentin Radu, de modificare radicală a legislației în domeniul economic, despre care TOMIS NEWS scria în exclusivitate în luna martie a anului trecut.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Se modifică legea societăților comerciale. Parlamentari de Constanța: „Statul și întreprinzătorul trebuie să aibă drepturi egale. Plata dividendelor în avans aduce câștiguri pentru bugetul statului”

Plecând de la „definiția juridică a dividendului” și de la faptul că „problematica repartizării profitului și a distribuirii de dividende rămâne încă restrictivă”, Sebastian Radu și George Vișan consideră că se impune „repartizarea unei cote de 1/2 din profitul realizat trimestrial sub formă de dividende în cursul exerciţiului financiar”.

Prin această propunere, se consideră că măsura „va duce la încasări din impozitul pe dividende în cursul anului fiscal şi va da posibilitatea întreprinzătorului de a beneficia de rezultatul muncii prestate pe parcursul anului fiscal”.

„Obiectivele rezultate în urma modificărilor legislative propuse, urmăresc să permită protejarea, în mod satisfăcător, a intereselor creditorilor și acționarilor unei societăți profesioniste, indiferent de tipul de constituire. Aceste obiective sunt prioritare, fiind necesar să se instituie reguli clare și permisive privind repartizarea profitului și la intervale mai mici de timp pentru stimularea creșterii economice și pentru simplificarea procedurilor de repartizare trimestrială a profitului între asociați cu obligația de a regulariza situația financiară anuală cu privire la profitul distribuit în timpul anului. (…) Considerăm că trebuie ca statul şi întreprinzătorul să aibă drepturi egale asta înseamnă că atunci când statul se îndestulează din muncă întreprinzătorului (prin plata impozitelor) şi acesta trebuie să aibă la rândul său, dreptul repartizării în acelaşi timp a unei cote din profit”, se arată în expunerea de motive a deputaților PSD.

Până în prezent, legislația prevedea că întreprinzătorul care are profit poate să ridice dividendele doar la sfârșitul anului. Prin această modificare, se permite ridicarea la trimestru, ceea ce avantajează întreprinzătorul, dar și statul, care obține prin această operațiune 5% din valoarea sumei ridicată. De asemenea, acționarul care nu este înregistrat în câmpul muncii, achită un impozit suplimentar de 5,5% pentru CAS.

Inițiativa legislativă a fost adoptată de Senat pe 27 iunie 2017, iar la aproape un an a fost adoptată definitiv și de Camera Deputaților, votul de miercuri înregistrând 183 de voturi pentru, 54 de voturi împotrivă și 33 de abțineri.

„Este un pas important prin care se reechilibrează relația dintre stat și întreprinzător, prin care întreprinzătorul își va culege mai devreme rodul muncii lui. Vă mulțumesc!”, a spus deputatul George Vișan de la tribuna Parlamentului imediat după votul final.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *