Victorie a deputaților de diaspora: statul român co-responsabil la aplicarea unor proiecte românești peste hotare

Propunerea legislativă privind instituirea Centrelor Comunitare Româneşti în străinătate, inițiată de deputatul Ovidiu Raețchi, a fost adoptată, miercuri, de Camera Deputaților.

„În momentul de față, în zeci de orașe de peste hotare sunt școli românești întreținute integral de comunitățile românești din zonă. Românii de acolo, pentru că nu vor să uite limba română, asigură dascăli, asigură materialele didactice, cărți. Din când în când, le este foarte greu să asigure un sediu, pentru ca aceste activități pentru copiii lor să poată continua. Ceea ce am propus în esență prin această lege este ca în comunitățile românești numeroase, cu peste 5.000 de cetățeni înscriși oficial la ambasadă, să există o procedură prin care comunitățile să își aleagă reprezentanții provinciali și, pe baza acestei proceduri, prin omologarea unor filtre comunitare, statul român să devină co-responsabil alături de comunități la aplicarea unor proiecte românești peste hotare și la păstrarea identității românești peste hotare. În activitatea mea de patru ani ca reprezentant al diasporei, nu am întâlnit o lege, poate proiectul votului prin corespondență, atât de necesară și de solicitată de comunitățile românești”, a spus Ovidiu Raețchi, în cuvântarea prin care și-a susținut proiectul de lege.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu un vot covârșitor, 220 de deputați votând „pentru”, iar colegul lui Raețchi, deputatul Aurelian Mihai a salutat deznodământul și a făcut din nou o pledoarie pentru dublarea numărului de parlamentari ai diasporei.

„Astăzi este un exemplu destul de bun, în care Camera Deputaților a găsit un consens pentru ca propunerile de lege pentru cetățenii români care trăiesc departe de țară să fie adoptate și materializate în acest an. Însă, mai am o rugăminte, să obținem aceeași susținere și în momentul în care proiectul de lege pentru dublarea numărului de parlamentari ai diasporei să găsească aceeași înțelegere”, a spus Aurelian Mihai.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *