VICTORIE a Coaliției pentru Familie: Undă verde în Camera Deputaților pentru organizarea referendumului de revizuire a Constituției

Camera Deputaților a adoptat, în ședința de marți, 9 mai, propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României prin modificarea articolului 48 din legea fundamentală, care definește familia. Este vorba despre demersul prin care peste trei milioane de cetăţeni cu drept de vot s-au pronunţat pentru înlocuirea în art. 48 din Constituţia României a termenului „soţi” cu sintagma „bărbat şi femeie”, aşa încât aliniatul 1 al art. 48 să aibă în viitor următoarea formulare: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

La votul final, propunerea legislativă a fost adoptată cu 232 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă”, 13 „abțineri” și 3 deputați care nu au votat. Rezultatul a stârnit ropote de aplauze și, astfel, proiectul merge la Senat, cameră decizională în acest caz. În cazul adoptării și în Senat, legea constituțională trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis, după care se va organiza un referendum în care cetățenii vor decide dacă se modifică sau nu Constituția. Pentru validarea referendumului, este necesară o prezență de minim 30%.

USR s-a opus inițiativei

Au existat și voci critice după votul din Camera Deputaților, precum cea a deputatului Ilie Dan Barna, din partea USR.

„Este oare familia tradițională o valoare importantă a societății noastre? Fără îndoială că da! Este oare toleranța și respectul minorităților o valoare importantă pentru societatea noastră? Fără îndoială că da! Respectăm dreptul la inițiativă al cetățenilor, dar prezentul referendum nu rezolvă o problemă actuală: să fim corecți și să ne privim în ochi, acest referendum forțează cetățenii României să pună cele două valori într-o ordine sau alta! Acest referendum adâncește o fractură în cadrul actualei noastre societăți! Nivelul actual al toleranței din societatea noastră va rămâne negreșit același! Grupul parlamentar USR a exprimat un vot de conștiință pe acest subiect, votând cu majoritate împotriva acestui recensământ pentru dezbinare!”, a spus Barna.

Deputatul constănțean Stelian Cristian Ion a dat vot favorabil pentru ocrotirea familiei și a căsătoriei

PSD, discurs pro familie

Propunerea legislativă a beneficiat de sprijinul vârfului de lance al coaliției de guvernare, PSD, partid care susține că inițiativa cetățenească este „un demers legitim”.

„Ca români, ne definim prin rădăcina și identitatea națională, românească! Ne definim prin apartenența creștină și prin familie. Familia este ceea ce noi toți cunoaștem și putem să definim prin exemplul personal. Dincolo de noțiunile abstracte sau teoretice, fiecare dintre noi am simțit ceea ce înseamnă cu adevărat o familie: părinți, copii, bunici! Propunerea legislative de revizuire a Constituției României are ca obiect de reglementarea modificarea art. 48 și a fost susținută prin semnături de trei milioane de români și este susținută de o mare parte a societății românești! Reprezintă un demers legitim pe care grupul PSD l-a susținut și îl susține în folosul românilor și a României!”, a spus deputatul Simona Bucura Oprescu.

De asemenea, deputatul Florica Cherecheș a făcut apel la „întoarcerea la valorile creștine”.

„Având în vedere că sunt soție și mamă a patru copii, bineînțeles că susțin familia, pentru că ea este prima școală care învață copiii noștri principiile după care se vor călăuzi în viață și este un vot istoric, astăzi, de Ziua Europei, în care ne amintim că Europa a fost fondată pe principii creștine, de la care, din păcate, foarte mulți au abdicat, dar la care ar fi foarte bine să ne întoarcem, pentru a contribui la progresul și dezvoltarea acestei Europe!”, a spus Florica Cherecheș (PNL).

„Marșul pentru Viață”, la Constanța. „Individualismul îl îndeamnă pe om să se gândească la carieră, nu la familie. Toți suntem datori să dăm un răspuns în fața vieții”

PMP – conștiința împăcată

Liderul grupului parlamentar PMP din Camera Deputaților, Eugen Tomac, a precizat că „este bine să păstrăm certificatul de naștere cu două opțiuni: bărbat și femeie”.

„Cred că, în democrație, ar trebui să ținem cont de exact ceea ce își dorește majoritatea! Partidul nostru este unul creștin democrat și salut această inițiativă cetățenească. Am votat cu conștiința împăcată, că facem ceea ce trebuie, pentru această țară și pentru viitorul ei! Cred că este bine să păstrăm certificatul de naștere cu două opțiuni: bărbat și femeie! De a treia nu avem nevoie!”, a spus Eugen Tomac.

UDMR critică inițiativa cetățenească

Alături de USR, mai mulți parlamentari ai UDMR nu privesc cu ochi buni propunerea legislativă de organizare a referendumului pentru revizuirea Constituției. Csoma Botond își dorește ca „societatea românească va crede de cuviință că și persoanele de același sex ar avea acest drept”.

„Eu am votat împotriva acestei initiative cetățenești, cred că într-un stat secular nu putem să avem numai o abordare religioasă asupra instituției căsătoriei, din moment ce căsătoria este și o instituție de drept civil cred că un punct de vedere eminamente religios nu își are locul. Cu tot respectul pentru cei care au abordat această chestiune, cred că într-un stat secular, unde există o separație între stat și biserică nu cred că trebuie să avem un punct de vedere eminamente religios, oricum știți bine că în Codul Civil este o interdicție, nici la momentul actual persoanele de același sex nu se pot căsători în România. Nu cred că a fost bine ca această interdicție să fie ridicată la rang constituțional, dar dacă la un moment dat societatea românească va crede de cuviință că și persoanele de același sex ar avea acest drept va fi foarte greu să modificăm Constituția!”, a spus Csoma Botond.

După decizia Curții Constituționale, Coaliția pentru Familie solicită Parlamentului organizarea referendumului privind protejarea căsătoriei și a familiei

ALDE, alături de PSD

Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a votat la braț cu PSD. Varujan Vosganian a precizat că „inițiativa nu este îndreptată împotriva nimănui”.

„Am luat cuvântul nu doar pentru a sublinia faptul că ALDE a susținut această inițiativă cetățenească, ci și pentru a declara răspicat că această opțiune pe care o avem noi  nu este îndreptată împotriva nimănui. Nu este un gest de intoleranță! Nu m-am gândit niciodată că ideea paternității poate să fie intolerantă. În fapt, pe asta este construită condiția umană, pe asta este construită tradiția poporului nostru. De aceea, rog să aveți în vedere că ceea ce facem noi acum nu este îndreptat împotriva nimănui. Oricine este liber, potrivit Constituției, să trăiască potrivit dorințelor, aptitudinilor și afinităților sale. Căsătoria este o instituție fundamentală a acestui popor”, a spus Varujan Vosganian.

Propunerea legislativă (iniţiativă cetăţenească) privind revizuirea Constituţiei României a fost prezentată Camerei Deputaților pe 13 februarie a.c. și, după mai multe avize și rapoarte, a avut șase amendamente (5 admise, 1 respins) în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, pe 13 martie a.c. și alte 3 (2 admise, 1 respins), în aceeași comisie, pe 27 martie.

Inițiativa Coaliției pentru Familie stipulează ca „prin înlocuirea termenului de „soți” cu expresia „bărbat și femeie” se asigură implementarea precisă și literală a unor expresii consacrate cu puterea unor garanții imuabile destinate ocrotirii familiei, recunoscută drept „elementul natural și fundamental al societății” în art. 16 din Declarația Universală a Drepturilor Omului”.

Totodată, dreptul de a se căsători și de a întemeia o familie „este privit ca un drept comun al bărbatului și al femeii care, formând un cuplu, recunoscut prin căsătorie, pot întemeia în mod natural o familie. El nu poate fi conceput ca un drept al cărui conținut să depindă în mod arbitrar de voința unilaterală doar a bărbatului sau doar a femeii, mai susțin inițiatorii de la Coaliția pentru Familie”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *