Victor Paul Dobre propune, la Constanța, reorganizarea administrativ teritorială. „Forma actuală avantajează PSD. Putem să reducem cel puțin 15 județe”

Actuala formă de organizare administrativ teritorială a României datează din vremea fostului regim și care, în accepțiunea PNL, oferă un avantaj de ordin electoral competitorilor politici: PSD. Responsabilul de regiunea sud-est a liberalilor, fostul ministru delegat pentru Administrație, Victor Paul Dobre, a fost prezent, miercuri, la Constanța. În cadrul vizitei de lucru, Victor Paul Dobre a dorit să popularizeze un proiect pe care l-a propus conducerii centrale a partidului, respectiv reorganizarea administrativ teritorială. Dobre consideră că „putem să facem județe mai mari” și a plusat cu o reformă în administrația centrală, printr-o reducere drastică atât a ministerelor, cât și a secretarilor de stat.

„Am discutat proiectul la nivelul conducerii, nu este o poziție oficială a PNL, dar mi-l împărtășesc mulți colegi. Eu consider că actuala administrație publică centrală și locală cum se zice în popor: „și-a trăit traiul, și-a mâncat mălaiul”. Este o administrație pe care a creat-o Nicolae Ceaușescu și PCR la jumătatea anilor 1960 și, din păcate, nu a fost schimbată nici în cele trei decenii care au trecut de la Revoluție. Actuala administrație avantajează PSD. A mai pierdut alegeri, dar și-a păstrat structurile de conducere în nivelul teritorial, ca și în administrația centrală. România este singura țară din UE care în ultimii 60 de ani nu a adoptat măsuri de reformă majoră în acest sens, cu excepția Angliei, dar vorbim despre altă lume. În esență, trebuie să desființăm toate structurile sub 1.500 de locuitori. Nu se justifică, nu se poate susține funcționarea. Ar însemna o reducere de 12-14% a numărului de unități administrativ teritoriale. Discutăm de mult de regionalizare. Putem să facem județe mai mari, putem să reducem ușor într-o primă etapă cel puțin 15 județe, care nu se justifică nici ca populație, nici ca PIB, nici ca capacitate (sic!) de dezvoltare. Bineînțeles, trebuie să avem în vedere situații de genul Timișoara – Arad, Brașov – Sibiu sau Brăila – Galați. În jurul marilor orașe să se dezvolte comunități care să permită dezvoltarea, cum ar fi Marea Constanță sau Marea Brăilă, un sistem dezvoltat în Vest. Pe de altă parte, nu trebuie mai mult de 15 ministere. România are aproape 250 de secretari de stat! Așa ceva nu există în jumătate de Europă, nu ar trebui să fie mai mult de 80. La nivel de județ ar trebui să fie maxim 50 de instituții deconcentrate. Sunt structuri vetuste, depășite, care nu mai sunt necesare”, a spus Victor Paul Dobre.

De aceeași părere a fost și președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, prezent la conferința de miercuri.

„Atâta timp cât toate impozitele și taxele au coborât la un nivel minim și partea de investiții nu a fost încurajată și stăm în continuare pe consum în zona socială, salarii, facilități sociale, se pune întrebarea unde mai găsim resurse. Într-adevăr, o reformă în zona administrației ar putea, ca efect secundar, genera multe resurse de diminuare a cheltuielilor și de a asigura un aparat mult mai eficient”, a spus Bogdan Huțucă.

CITEȘTE ȘI:

Huțucă, despre scandalul din PNL: „Rufele se spală în familie! Zamfir trebuia să se asigure că proiectele sale sunt în conformitate cu doctrina liberală!”

În altă ordine de idei, referitor la actualul context politic, liberalul consideră că PSD nu este capabil să întreprindă o guvernare responsabilă, oferind ca exemplu Legea salarizării, motivul care a declanșat o moțiune a PNL care va fi depusă împotriva ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

„Un eveniment major va fi săptămâna viitoare, când va fi dezbaterea pe moțiunea depusă de PNL prin care cerem demiterea ministrului Muncii din cauza proastei gestionării a Legii salarizării. PSD a reușit performanța să nemulțumească toate sectoarele sociale, atât pe cei din sistemul bugetar, cât și din cel privat. Nu a existat nici o categorie de salariați care să nu fi fost afectată de proasta gestionare a acestei legi. A fost demonstrată lipsa de funcționare a guvernelor succesive. PSD e la al treilea govern și nu au reușit să găsească oameni. PSD are voturi, dar nu are miniștri; are electorat, dar nu are prim-miniștri. Aplicarea legii salarizării a fost o demonstrație a lipsei de comunicare între ministere. Este incredibil să știi că peste șase luni se aplică legea și ministerul Justiției sau Sănătății să nu simuleze modul de aplicare, al Afacerilor Interne… toate. Bineînțeles că este destul de greu pentru că există o majoritate consolidată, dar noi ne facem datoria”, a mai spus Victor Paul Dobre.

CITEȘTE ȘI:

Legea salarizării produce prăpăd! Banias: „Nu știu dacă era necesară trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat” Seidler, USR: „Este o lege prost pregătită!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.