Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, la primul summit al Rețelei orașelor balcanice B40 de la Istanbul

Viceprimarul municipiului Constanța, domnul Ionuț Rusu, primarii din Istanbul, Atena și alte orașe importante din Balcani au deschis noi perspective cooperării regionale la primul summit al Rețelei orașelor balcanice B40 (B 40 Balkan Cities Network), organizat în perioada 28-30 noiembrie la Istanbul. Asociația a fost înființată la inițiativa primarului orașului Istanbul, domnul Ekrem Imamoğlu, și reunește principalele municipii și orașe ale țărilor din zona balcanică. Obiectivele prioritare ale noii asociații regionale vizează schimbul de bune practici în  numeroase domenii și  consolidarea cooperării între membrii Asociației în domenii de interes comun precum infrastructura, transportul, schimbările  climatice, tranziția  digitală, precum și  intensificarea dialogului și cooperării în domeniile economie, cultură, inovație, sustenabilitate urbană. Municipiul Constanța este (urmare a raporturilor de înfrățire și  parteneriat cu Istanbul) singurul oraș din România asociat acestei inițiative. La summitul de la Istanbul au fost prezenți primarii și reprezentanții  municipalităților următoarelor orașe: Atena, Belgrad, Constanța, Durres, Edirne, Kardzhali, Kirklareli, Kotor, Istanbul, Laktaši, Mytilene, Patras, Podgorica, Priștina, Prizen, Sarajevo, Shkodra, Skopje, Split, Tekirdağ, Salonic, Tirana, Trikala.


În noua asociație regională (care reunește  în prezent 24 de orașe din toate țările  balcanice), Constanța  poate juca un rol deosebit de important, mai ales din perspectiva experienței pe care o are în implementarea politicilor publice comunitare (UE). A fost prezent la activități si gerantul interimar al Consulatului General al României la Istanbul, domnul Lucian Crîngașu, care a mulțumit municipalității Constanța pentru participarea la eveniment.

rusu 2


Invitații au vizitat cea mai mare facilitate de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale din Europa (facilitate tip „waste to energy”), aflată la cca 20 km de Istanbul, precum și cea mai nouă  linie mitropolitană de metrou (T5) din Istanbul, două investiții strategice ale Municipalității  Metropolitane Istanbul.


Viceprimarul Ionuț Rusu a dialogat, de asemenea, în cadrul Summitului, cu primarii municipalităților prezente la Summitul de la Istanbul – Atena, Tirana, Salonic, Durres, Kotor, Belgrad, Split, Skopje, Edirne etc. În cadrul acestor discuții s-a avut în vedere cooperarea intermunicipală în derularea unor proiecte comune în domenii care pot îmbunătăți  standardele de viață ale cetățenilor din aceste municipii.


La 30 noiembrie a.c. a avut loc și o întâlnire  bilaterală a reprezentantului  municipalității cu primarul orașului  Istanbul, domnul Ekrem Imamoğlu. În cadrul acesteia, domnul Ionuț  Rusu a transmis domnului Imamoğlu invitația adresată de Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, de a vizita orașul nostru. La rândul său, domnul Imamoğlu l-a invitat la Istanbul pe omologul său, Vergil Chițac, și a transmis întreaga  disponibilitate de a efectua, în 2022, o vizită  la Constanța, împreună  cu o delegație a municipalității și cu reprezentanți ai mediilor locale de business. În  cadrul acestei vizite se va organiza, la Constanța, și un Forum de Afaceri / Business Forum, la care vor participa oameni de afaceri din România și  Turcia, precum și  reprezentanți ai municipalităților din România.

Deschidem o noua pagină în  colaborarea cu municipiul Constanța. Sunt impresionat de căldura și deschiderea manifestate de municipalitatea Constanța în relația de înfrățire si parteneriat cu Istanbulul”, a subliniat domnul Imamoğlu la întâlnirea  bilaterală cu domnul Ionuț Rusu. Au mai fost discutate, de asemenea, noi proiecte de investiții ale oamenilor de afaceri turci in Constanța si noi oportunități de cooperare, în diferite domenii. Reprezentantul orasului nostru a invitat partea turcă la noi  investiții în Constanța. Domnul Imamoğlu a exprimat interesul municipalității Istanbul de a sprijini proiectele de dezvoltare a infrastructurii sportive din municipiul Constanța, având în vedere că „toată Turcia îl iubește pe Hagi”. S-a apreciat ca, în  perspectivă, comunitatea turcă și tătară din Constanța poate juca un rol important în relația  dintre cele două orașe și s-a convenit un program de vizite reciproce pentru anul 2022.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.