Viața revine la normal în Kazahstan. Tokaev denunţă o tentativă de lovitură de stat! SINUCIDERI, dispariții și demiteri pe bandă rulantă în rândul șefilor serviciilor de securitate

Internetul a fost restabilit şi viaţa revine treptat la normal luni la Almatî, cel mai mare oraş din Kazahstan, după o săptămână de revolte şi o represiune implacabilă care au făcut zeci de morţi în această ţară, cea mai mare din Asia Centrală, relatează AFP. În Almatî, oraş cu 1,8 milioane de locuitori şi capitala economică a ţării, unde au avut loc cele mai violente revolte, site-urile locale şi străine puteau fi din nou accesate luni, decretată zi de doliu după cele mai sângeroase tulburări din istoria independentă a fostei republici sovietice. Iar mijloacele de transport public puteau fi văzute din nou pe străzile din Almatî pentru prima dată de la începutul violenţelor, potrivit corespondenţilor AFP.

Regimul din Kazahstan a prezentat revoltele de la Almatî ca un atac al „unor grupuri teroriste” şi şi-a exprimat nemulţumirea faţă de acoperirea mediatică străină a evenimentelor, care au început prin manifestaţii împotriva creşterii preţului la carburant în vestul ţării la 2 ianuarie. Luni, Comitetul Naţional de Securitate a transmis că situaţia este acum sub control, potrivit Reuters. „Focarele de ameninţare teroristă” au fost neutralizate, se arată într-un comunicat de presă.

Duminică seară, Ministerul Informaţiilor a retras un bilanţ publicat anterior în cursul zilei pe un canal oficial de Telegram, conform căruia peste 164 de persoane au murit în timpul violenţelor. Ministerul a explicat pentru două site-uri private că difuzarea bilanţului a fost rezultatul unei „erori tehnice„, însă nu a oferit totuşi un nou bilanţ. Totuşi, bilanţul creşte vertiginos, autorităţile raportând până acum decesul a 26 de manifestanţi şi 16 membri ai forţelor de ordine şi un număr de 2.000 de răniţi.

Într-o declaraţie transmisă luni presei, Ministerul Afacerilor Externe a declarat că relatările din media străine au creat „impresia falsă că guvernul din Kazahstan atacă protestatari paşnici. Forţele noastre de securitate s-au confruntat cu mulţimi violente care au comis acte de teroare scandaloase”.

Preşedinţia a anunţat duminică faptul că 5.800 de persoane au fost arestate, printre care „un număr semnificativ de străini”, şi că au fost deschise 125 de anchete după aceste revolte fără precedent de la câştigarea independenţei, în 1989, de către această ţară de 19 milioane de locuitori şi bogată în hidrocarburi.

Luni, Ministerul de Interne a anunţat printr-un comunicat publicat pe site-ul guvernului că forţele de securitate au arestat un număr total de 7.989 de persoane în legătură cu protestele de săptămâna trecută. Mişcarea de contestare a început în provincie după scumpirea gazelor, după care a ajuns în mari oraşe, în special la Almatî, unde poliţia a tras cu gloanţe reale asupra manifestanţilor care au luat cu asalt clădiri oficiale. Conform Ministerului de Interne kazah, prejudiciul material cauzat de violenţe a fost evaluat iniţial la circa 175 de milioane de euro. Peste 100 de magazine şi bănci au fost jefuite, iar peste 400 de vehicule au fost distruse, conform sursei citate.

Kazahstanul a anunţat sâmbătă arestarea fostului director al serviciilor de informaţii, Karim Masimov, prima persoană publică importantă reţinută, pentru suspiciuni de „înaltă trădare”.

Refuzând orice dialog cu manifestanţii, preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev a autorizat vineri forţele de ordine „să tragă fără avertisment”. Condamnând acest ordin, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat duminică la ABC că „autorităţile din Kazahstan trebuie să fie capabile să se ocupe în mod paşnic de provocările cu care se se confruntă, pentru a se asigura că drepturile celor care protestează paşnic sunt protejate”.

În Almatî se puteau vedea duminică urmele violenţele, cu faţade de clădiri înnegrite de flăcări şi cu maşini arse pe străzi. În afară de costul ridicat al vieţii, figura fostului preşedinte Nursultan Nazarbaev, care a condus cu o mână de fier Kazahstanul între 1989 şi 2019, a cristalizat furia manifestanţilor. Purtătorul său de cuvânt, Aidos Ukibai, a negat încă o dată duminică faptul că Nazarbaev a părăsit ţara, dând asigurări că acesta îl susţine pe Tokaev. Pe fondul zvonurilor privind lupta pentru putere, el a afirmat de asemenea că Nazarbaev a cedat postul de şef al Consiliului de Securitate Naţională lui Tokaev, care a făcut brusc săptămâna trecută anunţul că preia conducerea.

Situaţia din Kazahstan este urmărită cu îngrijorare în exterior. Papa Francisc şi-a exprimat duminică „durerea” şi a făcut apel la dialog pentru recâştigarea păcii.

Moscova a trimis trupe în Kazahstan în cadrul unui contingent multinaţional al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), la apelul lui Tokaev. SUA au transmis că „va fi dificil” pentru Kazahstan să obţină plecarea militarilor ruşi, o critică pe care Moscova a calificat-o sâmbătă drept „grosieră”. Potrivit Kremlinului, luni urmează să aibă loc o videoconferinţă, organizată de Moscova, a statelor din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, pentru a discuta despre situaţia din Kazahstan, relatează DPA. La discuţie ar urma să ia parte şi preşedintele rus Vladimir Putin. În afară de Rusia şi Kazahstan, din această alianţă mai fac parte Armenia, Belarus, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a declarat luni că revoltele însoţite de violenţe care au zdruncinat ţara de la începutul anului au fost o „tentativă de lovitură de stat” comisă de „combatanţi înarmaţi”, asigurând totodată că forţele sale nu ar trage „niciodată” împotriva unor manifestanţi paşnici, relatează AFP.

Grupuri de combatanţi înarmaţi, care aşteptau momentul, au intrat în acţiune. Obiectivul lor principal s-a manifestat clar. Este vorba de o tentativă de lovitură de stat”, a indicat Tokaev în cursul unei reuniuni în format de videoconferinţă cu şefii de stat ai ţărilor membre din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), între care şi preşedintele rus Vladimir Putin. Trupele din cadrul Forţelor colective de menţinere a păcii ale OTSC – dintre care cea mai mare parte aparţin Rusiei – pe care Tokaev le-a chemat în ajutor în data de 5 ianuarie pe fondul revoltelor izbucnite la 2 ianuarie în vestul ţării şi care s-au extins apoi în alte regiuni, în special la Almatî, se vor retrage „în curând”, a adăugat el.

Nu am folosit niciodată şi nici nu vom utiliza forţa militară împotriva manifestanţilor paşnici”, a afirmat Tokaev.

Preşedintele kazah a precizat că 2.030 de militari au fost desfăşuraţi în cadrul misiunii de menţinere a păcii a OTSC, după ce a cerut ajutor acestei organizaţii, controlate de Moscova şi care reuneşte şase foste republici ex-sovietice. Potrivit preşedintelui kazah, forţe „teroriste” organizate, incluzând atât „islamişti”, cât şi „criminali”, „hoţi” şi „borfaşi de rând” au profitat de o mişcare de contestare apărută după creşterea preţului la gazul lichefiat pentru a încerca să răstoarne puterea. „Am reuşit să preluăm controlul asupra situaţiei”, a asigurat el.

Deocamdată, singurul „terorist” arătat pe toate canalele televiziunii de stat kazahe în weekend, cu un chip însângerat şi urme de tortură, s-a dovedit a fi un pianist de jazz din Kârgâzstan, venit în turneu în data de 2 ianuarie în Kazahstan, relatează portalul independent Meduza.io. În urma protestelor autorităţilor din Kârgâzstan, muzicianul de jazz kârgâz, Vihram Ruzahunov, care a fost reţinut în Kazahstan sub acuzaţia de participare la proteste, a fost eliberat din arest, a relatat luni dimineaţa Interfax, citând surse din cadrul Comitetului de stat pentru securitatea naţională (KNB, succesorul KGB-ului local) din Kârgâzstan.

Posturile publice de televiziune Qazaqstan şi Khabar-24 susţineau că acesta este un terorist, care a venit din Kârgâzstan pentru suma de 90.000 de tenge, pentru a participa la proteste. Anterior eliberarea muzicianului kârgâz fusese anunţată de ziarul „Vecerni Bişkek”. Ministerul Justiţiei din Kârgâzstan a cerut autorităţilor kazahe deschiderea unei anchete oficiale privind torturarea lui Ruzahunov.

Un miting de susţinere a muzicianului a avut loc duminică în faţa ambasadei Kazahstanului din Bişkek, capitala kârgâză. Participanţilor li s-a alăturat, potrivit Meduza.io, şeful Comitetului pentru Securitatea Naţională din Kârgâzstan, Kamcibek Taşiev, care a spus că „vecinii noştri ar trebui să-şi schimbe retorica, este incorect ca ei să ne acuze cetăţenii de terorism”.

Colonelul Comitetului Național de Securitate, Azamat Ibrayev, a fost găsit în curtea propriei case din capitală. Cauzele morții sunt investigate. Comitetul de Securitate Națională este un analog al KGB și al FSB. Anterior au mai fost menționate câteva sinucideri în rândul unor ofițeri de rang înalt din poliție și securitate. Unul din cei mai importanți este generalul generalul Zhanat Suleimenov, șeful poliției din regiunea Zhambyl din Kazahstan.

Încă o moarte suspectă a unui oficial din zona securității în Kazahstan. Şeful adjunct al departamentului de poliţie din regiunea Turskib din Almaty, Tanat Nazanov, a murit. Oficial s-a raportat că a avut un atac de cord și chiar la locul de muncă. În cazul șefului Securității, Colonelul Comitetului de Securitate Națională din Kazahstan, Azamat Ibrayev, cadavrul său a fost găsit sub ferestrele casei sale din Nur-Sultan. Are răni tipice căderii de la înălțime, scrie RIA News. O anchetă preliminară este în desfășurare. Polițiștii ajunși la fața locului au constatat că Ibrayev avea o rănire la înălțime, la inspectarea apartamentului s-a constatat că în bucătărie era deschisă o fereastră, scrie KazTAG.

Potrivit ziarului, decedatul era asociat cu fostul șef al KNB Karim Massimov, care a fost concediat pe fondul protestelor din țară. În această postare, el a fost înlocuit de Ermek Sagimbayev, care a lucrat ca șef al Serviciului de Securitate a Statului. La 8 ianuarie, Maksimov a fost acuzat de trădare și reținut.

8 ianuarie în regiunea Zhambyl a introdus nivelul „roșu” de amenințare teroristă. În regiune au fost reținute peste 150 de persoane. După cum a raportat Ministerul Afacerilor Interne din Kazahstan, „aproximativ o duzină de criminali au fost eliminați”, șapte ofițeri de poliție ai republicii au fost răniți, unul a fost ucis.

În ce îl privește pe generalul Zhanat Suleimenov se spune că după proteste și ciocniri cu forțele de securitate, acestuia i s-a deschis un dosar penal. Nu se știe de ce este acuzat, dar cert e că s-a sinucis, iar moartea sa a fost confirmată oficial de Ministerul de Interne.

Reamintim că în Kazahstan are loc o epurare masivă a protestatarilor. Până în această dimineață au fost reținute și arestate deja 7939 de persoane. Raportarea oficială de ieri semnala că peste 5 mii de persoane au fost reținute „pentru că au participat la revolte”.

În Kazahstan, pe 2 ianuarie, au început proteste masive în legătură cu creșterea prețului gazului lichefiat. Treptat, au acoperit toată țara. Autoritățile kazahe au spus că „20 de mii de teroriști” au atacat Almaty (Ministerul Afacerilor Interne a clarificat ulterior că este numărul total de protestatari din oraș), presupus antrenați în străinătate, în legătură cu care Tokayev a apelat la blocul CSTO cu o cerere. pentru ajutor. Armatele ruse și aliate ar fi preluat controlul asupra „țintelor strategice” și au negat implicarea lor în suprimarea protestelor.

Acum, potrivit autorităților kazahe, situația se normalizează. Potrivit jurnaliştilor independenţi şi a locuitorilor locali, în Almaty se mai aud împuşcături, dar situaţia generală este sub controlul autorităţilor. Nu există proteste acum.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *