Spread the love

Locuitorii din Băneasa au fost chemați duminică, 11 iunie 2017, la referendumul inițiat de primarul Paul Coliș și consilierii PSD, pentru a răspunde la întrebarea dacă sunt sau nu de acord ca orașul lor să revină la statutul de comună. Au răspuns „da” 1.528 de cetățeni din totalul de 1.699 prezenți. Au spus „nu” 142, iar 29 de buletine de vot au fost nule. După referendum, autoritățile locale au întreprins demersurile de schimbare a statutului localității Băneasa.

Decât un oraș sărac, mai bine o comună bogată. Ca oraș, Băneasa a fost văduvită de fonduri europene pe anumite programe destinate mediului rural“, motiva recent primarul Paul Coliș, pentru TOMIS NEWS.

Cei care nu mai vor să fie orășeni spun că își doresc asta pentru că în această calitate plătesc impozite foarte mari, dar traiul lor nu trece de cel al unui locuitor de comună. Numai că votul covârșitor nu beneficiază de suportul legal.

CITEȘTE ȘI:

A trecut un an de când locuitorii din Băneasa au solicitat, în baza unui referendum, să nu mai fie orășeni! Pe cererea depusă la ministerul Dezvoltării s-a așternut praful…

Interpelat de TOMIS NEWS, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice ne-a precizat că Legea nr. 351/2001 stabilește principalii indicatori cantitativi și calitativi minimali ce trebuie respectați pentru ca un oraș să devină municipiu, o comună să devină oraș sau o comună să fie înființată, respectiv reînființată.

„Astfel, Legea nr. 351/2001 nu reglementează trecerea de la un rang superior la un rang inferior al unităților administrativ-teritoriale și ca urmare a acestui fapt un astfel de proiect de lege nu poate fi promovat”, au precizat reprezentanții Ministerului Dezvoltării, pentru TOMIS NEWS.

De asemenea, potrivit aceluiași minister, se lucrează în prezent la unele măsuri „privind inițierea unui proiect de lege de modificare în acest sens a legii nr. 351/2001”.

„Ulterior intrării în vigoare a unui astfel de act normativ se poate relua de către autoritățile administrației publice locale demersul de trecere a orașului Băneasa la rangul de comună”, au concluzionat reprezentanții ministerului, pentru TOMIS NEWS.

Amintim că de verdictul în cazul orașului atârnă și o decizie a primarului orașul Negru Vodă, Petre Urziceanu, care ne-a declarat recent că , în cazul în care planul celor de la Băneasa reușește, va întreba locuitorii, tot printr-un referendum, dacă vor ca localitatea să redevină la statutul de comună.

CITEȘTE ȘI:

Negru Vodă a doua localitate care vrea să renunțe la statutul de oraș. Primarul Urziceanu: „În cazul în care Băneasa reușește să redevină comună, voi organiza un referendum pe aceeași temă“

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *