Vești bune pentru profesiile liberale: termenul de depunere a formularului 600, amânat pe 31 martie. Plafonul ar putea fi ridicat

Noul termen de depunere a declaraţiei 600, privind venitul asupra cărora se vor declara şi plăti contribuţiile sociale şi de sănătate pentru veniturile extrasalariale mai mari de 1.900 de lei pe lună va fi amânat până la 31 martie. Termenul inițial pentru depunerea contribuţiei era 31 ianuarie, iar acesta a fost amânat. De asemenea, declaraţia ar putea fi modificată, iar plafonul de 1.900 de lei lună (22.800 de lei pe an) ar putea fi ridicat astfel că mai puţine persoane ar putea fi obligate să depună fomularul 600 la ANAF.

Declarația 600 trebuie depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care, în 2017, au obținut venituri din activități independente, chirii, drepturi de autor, din agricultură, echivalente cu cel puțin 12 salarii minime pe an, indiferent dacă au obţinut şi venituri de natură salarială.

Ei vor plăti CAS de 25% şi CASS de 10%, dar baza de calcul aleasă poate fi salariul minim brut pe economie, nu tot venitul realizat. Contribuţiile totale ar fi urmat să fie astfel de circa 8.000 de lei pe an, plătibile în patru tranşe trimestriale, la finalul ultimei luni a primului trimestru.

Cine obţine venituri mai mici, nu este obligat să depună declaraţia şi nici să plătească aceste contribuţii.

Măsurile au fost luate după discuțiile de luni avute de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, cu președintele PSD, Liviu Dragnea, în biroul acestuia de la Camera Deputaților. Scopul întâlnirii a fost tocmai pregătirea unor ajustări importante la legislația fiscală pentru a corecta problemele generate de Formularul 600. În ultima vreme, lideri importanți ai PSD și ALDE au solicitat intervenție de urgență în acest caz, iar în acest moment la ANAF se lucrează la modificări care să fie implementate prin acte guvernamentale chiar în primele zile de după investirea Guvernului Viorica Dăncilă.

Zilele trecute, senatorul liberal Daniel Zamfir, preşedinte al Comisiei Economice din Senat, i-a invitat pe ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa şi pe şefa ANAF, Mirela Călugăreanu, să dea explicaţii în privinţa Declaraţiei 600.

„Intrarea în vigoare a formularului 600 este o decizie care, după cum vedeţi, a bulversat efectiv mediul economic şi mă refer aici în special la profesiile liberale”, motiva Zamfir.

În altă ordine de idei, de la președintele PSD Liviu Dragnea aflăm că declarația 600 ar putea fi eliminată.

„Pentru a le da posibilitatea ca în perioada următoare să meargă până la eliminarea declaraţiei 600 cu condiţia să găsească soluţia ca persoanele să rămână asiguraţi şi să găsească o soluţie civilizată. Pentru cei care au depus deja, să prevadă în acea ordonanţă nişte măsuri tranzitorii. S-a promovat şi s-a comunicat foarte prost. Din acest motiv am cerut colegilor mei să nu mai comunice pentru acest subiect, pentru că nu au înţeles. Se instalează Guvernul şi vor explica. Orice măsură care nu e bună, nu va continua”, a spus, luni, Liviu Dragnea.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.