Veselie electorală la alegerile din Bulgaria: Intră în Parlament formațiuni naționaliste, printre care și partidul… „Ridică-te! Golanii criminali – afară!”

Partidului conservator al premierului bulgar Boiko Borisov, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), s-a clasat pe primul loc în alegerile legislative din Bulgaria, cu circa 25% din voturi, potrivit sondajelor parţiale de la ieşirea de la urne, publicate duminică seara după închiderea secţiilor de votare, informează AFP.

Însă votul protestatar a înregistrat un rezultat mai bun decât era aşteptat: noua formaţiune anti-elite şi anti-corupţie „Există un Astfel de Popor” (ITN) condusă de cântăreţul şi moderatorul de talk-showuri TV Slavi Trifonov, cunoscut pentru criticile sale vehemente împotriva guvernului, se situează, potrivit sondajelor, umăr la umăr cu socialiştii.

Formaţiunea de centru-dreapta Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB, conservatoare, populistă) este creditată cu 25% din voturi, fiind urmată de mişcarea populistă „Există un Astfel de Popor” (ITN, populistă, proeuropeană), care a obţinut 17,1%, potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Gallup.

Partidul Socialist Bulgar (centru-stânga) a obţinut 16,7% din voturi, iar alianţa electorală Bulgaria Democrată (DB, liberală), 10,5%. Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS, socialist-liberală) a obţinut 10,2% în scrutinul parlamentar, formațiunea „Ridică-te! Golanii criminali – afară!” este creditată cu 5,0%, iar Mişcarea Naţională Bulgară (VMRO, dreapta) cu 4,7%, conform postului tv NOVA şi site-ului DarikNews.bg.

În Bulgaria, pragul electoral este de 4%. Noua formațiune de centru-stânga „Ridică te! Golanii criminali – afară!”, condusă de fostul avocat al poporului Maia Manolova și VMRO al actualului viceprim-ministru și ministru al apărării Karakacianov, se află amândouă în pragul parlamentar. Spre deosebire de alte partide, „Ridică te! Golanii criminali – afară!” pare să aibă un plan detaliat pentru guvernare, însă analiștii consideră programul a fi „grăbit, de parcă a fost scris peste noapte”. VMRO este un partid ultra-naționalist, iar deși politicile lor sunt greu de definit, rămâne clară poziția lor conservatoare, împotriva minorităților etnice și sexuale.

Mai mulți medici care au devenit populari în timpul pandemiei sunt candidați priviți favorabil de către bulgari, apărând astfel pe listele mai multor partide. Potrivit The Sofia Globe, 87 dintre candidații la alegerile parlamentare de duminică, din aproape fiecare partid, au lucrat sau au colaborat cu securitatea din Bulgaria comunistă.

Bulgaria stă foarte prost în ceea ce privește libertatea presei, aflându-se pe locul 111 din lume trei ani la rând. Presa bulgărească este un monopol al oligarhului Delyan Peevski, care a fost înlăturat recent de pe listele electorale ale DPS. Lipsa presei libere poate afecta nu doar reportajele despre alegeri, dar și rezultatul în sine al alegerilor.

Scrutinul parlamentar din Bulgaria s-a derulat pe fondul protestelor anticorupţie. Până la ora 17.00, prezenţa la vot fusese de 40%.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.