Vergil Chițac: „Eu m-am infectat în săptămâna ÎNAINTEA internării în spital”

Senatorul constănțean Vergil Chițac, primul politician infectat în România cu coronavirus și printre primii din Constanța s-a vindecat. Acesta a fost externat pe 30 martie și, între timp, a trecut și de perioada de recuperare la domiciliu. Astfel, senatorul Chițac a vorbit luni seară, în cadrul unei emisiuni televizate, despre experiența avută în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, dar și despre faptul că nu a fost infectat, așa cum s-a susținut inițial, la o ședință a Adunării Parlamentare a NATO.

„Eram la început, printre primii pacienți (din Constanța – n.r.). Boala este foarte parșivă, nu sunt simptome caracteristice… În cazul meu a fost ca în cazul gripelor sezoniere, lipsă de vitalitate, febră 38… De-asta am fost și derutat. Am fost convins că am o gripă sezonieră. (…) Este aproape imposibil (de aflat de la cine s-a infectat – n.r.), ce am putut să aflu, dat fiind faptul că din 13 martie până acum s-a acumulat o experiență foarte mare în țară și în străinătate și din ce am discutat și eu cu doctorii, am reușit să aflu că această boală debutează în primele 5-7 zile de la infectare, ceea ce înseamnă că eu m-am infectat în săptămâna înaintea internării. (…) Din momentul în care a venit mașina de la DSP la poarta mea, până la spital, nu am fost de capul nostru. Au fost și doi lucrători de la DSP și am făcut ceea ce ni s-a spus și când am urcat și când am coborât. E stupid să spui că am refuzat izoleta, atâta timp cât nu ni s-a oferit. Noi am respectat tot protocolul necesar… De fapt, se dorea altceva, un linșaj mediatic, este evident din punctul meu de vedere. (…) Eu nu am amintiri așa de neplăcute din spital… Spitalul e spital, nimeni nu ajunge acolo din plăcere, însă condițiile pe care le-am găsit în spitalul de boli infecțioase Constanța au fost foarte bune. Am întâlnit personal medical care își face datoria cu multă dăruire și pasiune, trebuie să fim recunoscători celor care se află acum în prima linie, pentru că ei sunt cei mai importanți. Ei valorează acum de câteva ori greutatea lor în aur! Experiența mea în spital nu a fost traumatizantă. Am avut o formă de la medie spre severă, am fost la ATI, dar nu am fost intubat. Plămânii și-au revenit rapid, în două zile, asta și pentru faptul că nu am alte afecțiuni cronice, cum ar fi diabet, afecțiuni renale ș.a.m.d.”, a spus Vergil Chițac.

Potrivit senatorului, România trebuie să iasă din această pandemie cu două lecții învățate: depolitizarea sistemului medical și construirea de spitale noi.

„Eu cred că sistemul medical a funcționat bine în condițiile date, însă aș lăsa specialiștii să vorbească la sfârșitul pandemiei. Din punctul meu de vedere, de politician, sunt două lecții de învățat. Tot timpul când se vorbește de România – calitatea serviciilor publice, educație, medicină; trebuie să învățăm că trebuie să construim spitale noi, să le reparăm pe cele vechi, așa medicii nu vor mai pleca din România. Ei nu pleacă doar din cauza salariului, ci și pentru că nu găsesc aparatură și condiții de dezvoltare profesională. Și să depolitizăm odată pentru totdeauna tot ce înseamnă administrația sanitară! Directorul de spital trebuie să fie medic! Directorul de școală trebuie să fie profesor! Să nu punem oameni cu carnet de partid. Toți plătim statului pentru ca statul să asigure servicii și să fie capabil să reacționeze”, a mai spus Vergil Chițac.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.