Vergil Chițac, despre abordarea PNL în raport cu Primăria: „Atributul puterii este fapta și atributul opoziției este vorba! Noi nu trebuie să propunem soluții”

Președintele organizației municipale a PNL Constanța, Vergil Chițac, a organizat, miercuri, o conferință de presă în care și-a exprimat punctele de vedere și abordarea partidului față de proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi a Consiliului Local Municipal Constanța, cu începere de la 12:00.

„E ca și cum i-aș da bani lui fiu-miu, nu îi cheltuiește pe toți și eu sar în sus de bucurie că am profit”

Chițac a debutat cu situația RADET. Pe ordinea de zi, figurează un proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului de venituri și cheltuieli pe anul curent al RADET.

„Vom vota „da”, însă cu o condiție: credem că există bază legală ca în corpul conținutului hotărârii să se consemneze că acest preț trebuie menținut pe toată durata actualului Consiliu! Eventual, majorat cu rata inflației, dar nu mai mult! Asta ca să eliminăm orice suspiciune că acțiunea vizează un scop electoral imediat, ocazionat de alegerile parlamentare. (…) Dacă vom păstra prețul acesta vor fi din ce în ce mai puțini oameni care vor apela la alternativa cu gaz. Problema RADET-ului este de altă natură: este generată de un management defectuos, din prețul de 430 lei rețineți că 130 lei reprezintă aportul Regiei la distribuție, care mi se pare foarte mult. (…) Dacă te uiți în bugetul RADET, în condițiile în care gigacaloria este subvenționată, vei vedea că RADET are profit, fantastic! CL îi dă bani RADET, este ca și când eu îi fac un buget lui fiu-miu pe un an de zile și la sfârșitul anului el nu cheltuiește toți banii și eu sar de bucurie în sus că am profit. Nu poți să spui așa ceva! (…) O întrebare există și trebuie să ne dea fiori: ce face RADET dacă pierde procesul la ICCJ cu CET? Vorbim de 45 milioane de euro, o datorie istorică. Ce facem dacă în 6 decembrie ICCJ consideră că CET are de primit această datorie? Sunt niște întrebări care trebuie să ne preocupe și fac o precizare: aud că domnul primar, în discuții îmi spun consilierii, spunând: „voi ce propuneți?” Să fim foarte clari, atributul puterii este fapta și atributul opoziției este vorba! Noi nu trebuie să propunem soluții, noi analizăm din soluțiile propuse de Primărie care sunt bune și care nu sunt bune și de ce nu sunt bune, evident. În momentul în care sunt bune, fiți convinși că noi le vom vota!”, a spus Vergil Chițac.

Despre Henri Coandă 2.0: „Nu facem incluziune socială, facem excluziune socială! Nu sunt de acord cu ghetoizarea”

La începutul acestui an, viceprimarul atunci Decebal Făgădău iniţia un proiect de hotărâre pentru preluarea de către CLM a cinci hectare de teren pentru construirea pe fonduri europene a unui cartier pentru persoanele cu probleme sociale. Astăzi, primarul Făgădău cere acordul consilierilor locali municipali acordul pentru obţinerea de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a terenului respectiv, pentru construirea „Centrului de incluziune socială Palas”.

Reprezentanții PMP Constanța au declarat deja că vor vota proiectul cu condiția ca și locuitorii din cartierul-problemă Henri Coandă să fie relocați în viitorul cartier, în Palas, iar Vergil Chițac a solicitat, miercuri, retragerea proiectului de pe ordinea de zi.

„Din informațiile mele, în campusul Henri Coandă sunt apartamente nerepartizate, pentru că nu s-a constituit comisia în care vom avea și liberali, care să elaboreze criteriile de acordare. Nu există informații din care să rezulte nevoia construirii acestor construcții sociale. Câte cereri sunt la Primărie în momentul de față, câte dosare s-au analizat, nu avem nici un fel de date din care să reiasă necesitatea unor construcții sociale în Palaz. Există o contradicție în ceea ce se dorește și premiza de la care s-a plecat. Noi dacă îi ghetoizăm pe oamenii ăia săraci, îi ducem într-o zonă, nicidecum nu facem incluziune socială, facem excluziune socială! Eu, în campania electorală, am spus că nu sunt de acord cu ghetoizarea, reclamând că există o directivă a UE care spune că în orașe nu poți să faci poli de sărăcie. Astfel de situații duc la creșterea infracționalității. Avem propria noastră experiență cu Henri Coandă, unde a crescut rata infracționalității. Ca atare, noi considerăm că proiectul nu este suficient documentat, nu rezultă necesitatea pentru comunitatea locală a construirii a acestui campus, iar dacă s-ar realiza este contrar a ceea ce ne dorim noi. Cerem retragerea acestui proiect de pe ordinea de zi, iar dacă nu va fi retras consilierii PNL nu vor vota!”, a spus Vergil Chițac.

Despre stadionul Farul și Palatul Copiilor: „Transformăm scobitoarea în crenvurști”

La mijlocul acestei luni, vicepreședintele CJC Claudiu-Iorga Palaz a propus un proiect privind demararea procedurilor de preluare a imobilelor Palatului Copiilor din subordinea Ministerului Educației în subordinea CJC în scopul reabilitării acestuia.

Consilierii județeni au votat „împotrivă”, proiectul fiind astfel respins.

Între timp, proiectul de la județ a intrat la… municipiu. Miercuri, consilierii locali se vor pronunța asupra proiectului de hotărâre privind solicitarea Guvernului României de emitere a unei hotărâri pentru transmiterea imobilelor situate în Primăverii nr. 2 și Soveja nr. 17 din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului în administrarea Consiliului Local Constanța.

„Tema aceasta a reabilitării zonei Palatului Copiilor a fost rostogolită pe repede înainte, de la CJ la CL. (…) De ce se insistă atât de mult pe această speță, în condițiile în care știm că MEC spune că nu agreează varianta asta. Nu cumva încercăm să dăm satisfacție unor rechini imobiliari? Genul ăsta de chestiuni le considerăm serioase și nu le facem pe genunchi. Să facem studii de fezabilitate, o discuție publică, un deviz estimativ, de unde avem surse de finanțare, pe ce timp. Cred că dacă ne facem bine temele, MEC ne va da tot sprijinul. Trebuie să spun, fără a diminua din importanța acestui proiect, că ce se întâmplă la Palat e vorba de învățământ facultativ, dar avem probleme cu învățământul obligatoriu, avem școli care se dărâmă! Haideți să fim atenți și la învățământul obligatoriu, să le abordăm în paralel, să nu facem hocus-pocus în campania electorală, să transformăm scobitoarea în crenvurști. Cerem retragerea proiectului de pe ordinea de zi, în caz contrar consilierii liberali nu vor vota!”, a concluzionat Vergil Chițac.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*