Vergil Chițac: „Constanța are nevoie URGENTĂ de încă PATRU SPITALE. Ne va veni rândul și la spitalul regional”

Primarul încă neînvestit al municipiului Constanța, Vergil Chițac, a vorbit în campania eletorală despre faptul că orașul are cel mai mic număr de spitale (5) dintre toate marile municipii – în Iași sunt 14 spitale, iar în Cluj-Napoca 12. Astfel, Constanța are nevoie astăzi de încă patru spitale noi. De exemplu, în 2019, în județul Constanța au murit 55 de bebeluși, mai mult decât în oricare alt județ al țării. Numărul de decese a depășit cu 1.606 numărul de nașteri. Totodată, pacienții suferă din cauza serviciilor medicale de proastă calitate, cauzate de condițiile din spitale, fie de lipsa de personal medical și de medici în număr suficient, fie din lipsa de spitale suficiente, fie pentru că medicina de familie nu face față în activitățile de prevenție.

În acest îngrozitor context, specialiștii estimează că avem nevoie urgentă de următoarele tipuri de spital: Spital Municipal Policlinic (cu următoarele secții, cel puțin: interne, chirurgie, ortopedie, neurochirurgie, gastroenterologie, nefrologie), Spital de Copii și o Maternitate distinctă de Spitalul de Copii. Chițac și-a asumat faptul că măcar două dintre ele ar putea fi construite în mandatul 2020 – 2024. Totodată, o altă măsură necesară care va decongestiona Urgența de la Spitalul Județean este înființarea unui centru/asociație de cabinete de medici de familie, eventual într-o clădire aparținând Primăriei, în care să existe 1 sau 2 linii de gardă. În acest fel cetățenii vor avea posibilitatea să meargă pentru urgențe la medicul de familie la orice oră.

Despre acest lucru, Vergil Chițac ne-a explicat că mobilizarea medicilor de familie ar degreva Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța, întrucât o serie de situații medicale pot fi rezolvate și de aceștia. Totodată, Vergil Chițac ne-a mai spus că este convins că va veni și rândul Constanței pentru un spital regional, proiect amânat de mai mulți ani.

Ne uităm la ce se întâmplă în spitale… e clar că orașul Constanța are nevoie de încă patru spitale și o spun specialiștii nu doar eu. Nevoia este urgentă. Vorbim de un spital municipal politehnic, ce avem e doar de boli infecțioase. Păstrăm secția, dar extindem cu specializările normale: cardiologie, chirurgie, interne ș.a.m.d. Un spital de copii – ca județ, cei mai mulți bebeluși care au murit sunt în Constanța! O maternitate diferită de spitalul de copii și, sigur, când vom avea și noi un spital regional, când ne-o veni rândul… Din moment ce suntem într-o regiune, avem nevoie de un spital regional. România e împărțită pe regiuni și suntem în sud-est. Cred că ne putem gândi la un spital regional în Constanța. Știu că este o lege în Parlament, a ajuns la președintele Klaus Iohannis, care a retrimis-o în Parlament. La momentul acela, majoritatea parlamentară PSD vrea să închidă problema cu bani de la Ministerul Apărării, beneficiind de faptul că MApN este prezent aici, având și baza în extindere de la Mihail Kogălniceanu. Dincolo de asta, trebuie să ne uităm și la prevenție. Trebuie să găsim o soluție pentru ca, pentru a degreva UPU de la SCJU, să asigurăm o urgență cu medicii de familie 24/24. Nu cred că nu s-ar găsi o clădire la RAEDPP, voi vedea care sunt neutilizate și poate găsim o clădire care să se preteze pentru a asigura acolo, cu medicii de familie o urgență. Un centru de permanență. Eu știu că există dorința oamenilor de a se duce la specialist și se duc la medicul de familie care trebuie să fie un scriitor de trimiteri la specialist. Fiecare vrem să fim tratați de specialist. Dar, sunt anumite chestii pe care le pot rezolva și medicii de familie, ca să degrevăm cumva sistemul spitalicesc”, a spus Vergil Chițac, pentru TOMIS NEWS.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *