Verde Urban și Constanța Altfel, la judecată cu „investiția liberală” de la lupoaică. Chițac: „Investitorul este RUDĂ cu prefectul!”

O lucrare pentru construirea unei clădiri de birouri a agitat spiritele, sâmbătă, în Constanța. Vestigiile cetății Tomis ar putea fi distruse cu prilejul acestei lucrări, iar două asociații civice au luat foc pe investitor, fiind vorba de SC Bueno Comp SRL.

 „Un concurs de împrejurări (un aviz ciudat al ministrului Culturii, votul pentru al consilierilor locali) a dus la aprobarea dubioasă a acestui proiect de construire a unei clădiri lângă Tribunalul Constanţa, la 10 metri de Lupoaică şi la intrare în piaţa Ovidiu, peste vestigii arheologice de mare valoare istorică şi patrimonială. Se observă în imagini ziduri antice, un posibil tunel….toate vor fi distruse de utilajele aduse într-o zi de sâmbătă, tocmai pentru a minimiza reacţiile oamenilor. Sperăm ca, din iunie, aceste mizerii să devină istorie”, au transmis cei de la asociația Verde Urban, prezidată de deputatul Stelian Ion.

La scurt timp, a reacționat și Asociația Constanța Altfel, condusă de senatorul Vergil Chițac, subliniind faptul că investitorul este… rudă cu prefectul George Niculescu și, astfel, Instituția Prefectului nu va ridica un deget în privința construcției. Totodată, Vergil Chițac a lansat o colectă publică menită să susțină viitoarea acțiune în instanță:

„Excavatoare si buldozere sapa si imping pamantul de langa Palatul de Justitie de la capatul bulevardului Tomis, in zona istorica a Constantei. Pentru cine nu-si aminteste, acolo a fost un parculet, cu arbori, arbusti, bancute, chiar si un WC public subteran. O noua constructie cu 4 etaje a primit autorizatia de la Primarie si baietii s-au apucat de treaba. Sigur, o sa ni se spuna ca e “legala”. Cu ce ne incalzeste faptul ca lucrarea este ”legala”? Problema este ca e … IMORALA! Descarcarea arheologica se face ”pe lege”, dar dispar– efectiv – parti importante din Cetatea Tomis! Ar mai trebui sa dispara si altceva cu ocazia asta, speranta ca vom avea o reactie din partea autoritatilor statului, precum Prefectura sau Ministerul Culturii. Nu va fi nicio reactie, in special din partea prefectului, pentru ca ”antreprenorul” este unchiul sotiei lui… George Niculescu! Asa se explica si de ce la aprobarea proiectului in Consiliul Local din 27 septembrie 2018, singurul care a votat impotriva a fost doctorul Rezeanu. Asociatia “Constanta Altfel” a facut plangeri prealabile la primarie inca de anul trecut atat pentru autorizatia de constructie cat si pentru documentatia de urbanism. Evident ca nu am primit nici un raspuns. Neprimind pana acum nici un raspuns vom merge la judecata, evident. Am lansat pe Fb o colecta publica care sa sustina actiunea in instanta si deja s-au oferit 12 constanteni. Va indemnam sa fiti cat mai multi, chiar cu sume modice, pentru ca aici suportul conteaza mai mult decat banii. Bagați baieti excavatoare, sapati si distrugeti, pentru ca asa va vom face si noi din iunie! Binenteles legal…ca si voi! A bon entendeur salut!”, a transmis Chițac.

Vergil Chițac are dreptate în privința votului din Consiliul Local Municipal Constanța. Proiectul a fost adoptat aproape în unanimitate ceea ce înseamnă că și liberalii au votat pentru.

Teren

Terenul în cauză, situat pe bd. Tomis nr. 49A, în suprafață de 718 mp, este din 2016 proprietatea soților Carmen-Diana și Enache Bucovală și a soților Liliana și Stelian Bucovală. S-a efectuat descărcarea arheologică încă din 2017, iar investitorul, potrivit documentației, și-a luat angajamentul că va conserva și va pune în valoare zona istorică:

doc1
doc2
doc3
DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *