Venitul suplimentar al producătorilor de energie va fi TAXAT de ANAF cu 80%

ANAF a pregătit un proiect de ordin prin care va taxa cu 80% venitul suplimentar obţinut de producătorii de energie, exceptând-i pe cei care folosesc combustibili fosili. Potrivit art.II din Legea nr.259/2021 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul mediu lunar de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%.

De la aceste prevederi sunt exceptaţi producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare. Conform art.II alin (3) din lege, modul de aplicare a impozitului se stabileşte prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, se menţionează în referatul de aprobare al proiectului de ordin, scrie adevarul.ro. Impozitul pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică se calculează pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Impozitul se declară la bugetul de stat, de către producătorii de energie electrică, cu excepţia producătorilor de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare, lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează acest impozit, prin completarea şi depunerea formularului 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”. Prin excepţie, impozitul datorat pentru perioada 1 noiembrie -31 decembrie 2021 se declară până la 25 ianuarie 2022.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *