Vela scoate steagul alb în fața polițiștilor și promite plata restanțelor din drepturile salariale. Coarnă: „Ne-au FURAT din nou! Jandarmii și pompierii nu primesc nimic!”

O hotărâre definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, cu privire la drepturi salariale pentru polițiști, a produs acum câteva luni o ruptură între sindicatele din Poliție și Ministerul Afacerilor Interne. Este vorba de punerea în executare a egalizării la nivel maxim a salariilor, o creștere a veniturilor pentru polițiști pe care ministrul Marcel Vela a refuzat să o pună în aplicare.

Pentru prima dată în istoria democratică a țării, un sindicat a depus plângere penală împotriva ministrului Vela tocmai din această cauză. Sindicatul Polițiștilor și a Personalului Contractual din cadrul MAI a inițiat acest demers în premieră, așa cum TOMIS NEWS a relatat la momentul respectiv. Joi, în urma ședinței de Guvern, ministrul Vela a anunțat introducerea unei Ordonanțe de Urgență de modificare a celebrei OUG 114/2018, prin care a promis polițiștilor armonizarea cu decizia ÎCCJ.

„Această Ordonanță face un act de dreptate, dacă la vremea respectivă predecesorii mei ar fi aplicat legea așa cum trebuia, astăzi nu era nevoie să adoptăm acest normativ. Așadar, OUG adoptată astăzi asigură punerea în aplicare a efectelor juridice ale deciziei ÎCCJ și, prin ea, se vor recalcula drepturile salariale pentru polițiștii care au un salariu lunar mai mic decât nivelul maxim aflat în plată pentru fiecare funcție, grad, treaptă, gradație, vechime în funcție sau în specialitate, dacă își desfășoară activitatea în aceleași condiții. Această OUG mai modifică prevederile OUG 114/2018, care limitează în prezent valorile drepturilor salariale la nivelul acordat în decembrie 2018, respectiv în decembrie 2019, care sunt anterioare deciziei nr. 51/2019 a ÎCCJ. Prin această OUG, Guvernul Ludovic Orban asigură susținerea financiară a impactului generat de aplicarea efectelor deciziei 51/2019, fiind eșalonată plata drepturilor – recalculate și datorate pentru ultimii 3 ani. Din punct de vedere tehnic, OUG vizează următoarele date: în medie, un polițist în activitate poate beneficia de o creștere lunară de până la 400 lei brut, în funcție de situația particulară a fiecăruia. Prin raportare la elementele vizate de OUG, înregistrăm 68.000 de polițiști pentru care acest act face dreptate, cu privire la cuantumul sporului de fidelitate, un număr de 18.000 de cadre pentru cuantumul sporului de absolvire a instituțiilor de învățământ superior și aproximativ 6.000 de polițiști pentru cuantumul sporului de pericol deosebit. Prin această OUG, pentru a regla și adapta financiar implementarea ei, s-a stabilit un termen pentru executarea acestor plăți restante, anterioare venirii la guvernare a actualului guvern și stabilește modalitățil concrete de efectuare a acestora pentru asigura predictibilității cheltuielilor bugetare. În următoarea perioadă voi emite norme metodologice pentru aplicarea acestui act normativ”, a spus Marcel Vela.

Ministrul „hapciu” a făcut o șmecherie politică

Decizia de joi a Guvernului este criticată de președintele SNPPC, Dumitru Coarnă, care ne-a precizat că anunțul ministrului Vela – poreclit de polițiști ministrul Hapciu – este doar o șmecherie politică, pentru că salariile din Poliție nu se egalizează. Se produce totuși o reparație, dar în nici un caz nu este o punere în aplicare a deciziei ÎCCJ. Totodată, OUG anunțat de Guvern este nelegală, întrucât nu printr-un astfel de act normativ se poate pune în aplicare o hotărâre definitivă judecătorească. Mai mult, potrivit lui Coarnă, prin anunțul de joi al lui Vela au fost ocoliți jandarmii, pompierii și personalul auxiliar.

Nu se pune în aplicare decizia 51! Ea vorbește de egalizarea tuturor salariilor la nivelul maxim. El (Vela – n.r.) a venit cu trei elemente. Nu e în regulă, ne-au furat din nou! Avem doi polițiști și doi… altceva. Primii doi au salariul de încadrare 2.800, ceilalți au 3.400, cu aceleași sarcini. Decizia ÎCCJ spune că primii doi se duc la 3.400, fără alte discuții. Vela nu face așa. Spune de o tranșă de vechime pe o anumită fidelitate cu 15-20% și nu egalizează. Doar mișcorează diferențele! Disfuncțiile vor rămâne, nu s-a egalizat nimic. A făcut-o pe jumătate! Nu pui în executare o decizie judecătorească prin OUG, mai ales pe un conflict pe drepturi salariale. (…) La jandarmi și pompieri, cu șmecheria asta, nu le dă nimic! Avem acțiuni în instanță, ne judecăm în continuare. Aplică pe ultimii trei ani, dar trebuia pe ultimii cinci ani. În loc să egalizeze, a diminuat disfuncțiile. În continuare vor fi disfuncții în salariile pentru doi angajați care au aceleași sarcini pe fișa postului. La Constanța: nu toți vor avea același salariu de încadrare, nu vor fi egalizați la nivel maxim! Vor fi disfuncții. Dacă e la rutieră și are facultate de agricultură, nu o să primească…. Încearcă să ne păcălească, e o șmecherie, o hoție politică, aplică legea altfel decât zicea ÎCCJ, care zice clar: egalizați! Am văzut că a zis 400 lei brut, nu știu de unde a scos-o și, atenție, primesc doar polițiștii, nu funcționarii publici, nu personalul contractual, nu jandarmii, nu pomperii! Dacă respectau Decizia 51 primeau și jandarmii și pompierii și auxiliarii!”, a spus Dumitru Coarnă, pentru TOMIS NEWS.

SNPPC Constanța: Trebuie să primim masă și scaun, Guvernul ne dă numai scaunul

Organizația constănțeană a SNPPC a primit cu același gust amar vestea de joi a ministrului Vela.

„SNPPC BT IPJ Constanța are pe rol la Tribunal procese pe egalizare la nivel maxim. Primul este câștigat definitiv și executoriu, două sunt câștigate deja la Tribunal și sunt pe rol la Curtea de Apel, iar alte două sunt încă pe rol la Tribunal. Noi nu vom renunța la acțiuni. Ele sunt depuse în 2018 și merg înapoi până în 2015. De asemenea așteptăm să vedem cum va corecta și ce va corecta Guvernul cu acest OUG, pentru că s-ar putea să ne trezim în fața unei situații gen: noi trebuie să primim masă și scaun, iar guvernul ne dă numai scaunul”, a precizat președintele SNPPC Constanța, Vasile Zelca, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *