Vela (MAI), speriat de lista actualizată a „zonelor roșii”: Zborurile din și spre mai multe țări, SUSPENDATE! „Undă verde” pentru… sezonieri

Lista cu zonele roșii, pentru care este necesară carantina instituţionalizată timp de 14 zile, a fost actualizată joi, numărul ţărilor ajungând la 12. Potrivit INSP, ţările considerate zone roșii ca urmare a cazurilor de coronavirus sunt: Austria, Belgia, Elveţia, Italia, Franţa, Germania, Spania, Iran, Marea Britanie, Olanda, SUA şi Turcia. Astfel, cetăţenii români care se întorc din aceste ţări vor intra în carantină instituţionalizată 14 zile.

Sâmbătă, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat introducerea Ordonanței Militare nr. 7. În conținutul ordonanței se regăsește suspendarea zborurilor comerciale din și spre majoritatea țărilor aflate în zona roșie.

„Având în vedere că multe țări au intrat în zona roșie, conform INSP, am decis să suspendăm toate zborurile spre Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia și Iran, din și către aceste țări. (…) La fel ca și deciziile anterioare, această restricție nu se aplică zborurilor efectuate cu avioane de stat, transport marfă, umanitare, corespondență sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizările tehnice”, a spus Marcel Vela.

Potrivit ministrului, suspendarea acestor zboruri se aplică pentru o perioadă de 14 zile, începând de duminică, 5 aprilie, ora 23:00, ora României.

Liber pentru sezonieri, către Germania, doar cu avionul!

Marcel Vela a lăsat o fereastră pentru românii care doresc să lucreze ca sezonieri în străinătate.

„Am primit o solicitare pentru transport și am introdus un articol care va permite zboruri efectuate de toți operatorii aerieni prin curse regulate pentru transportul sezonierilor din România către alte state. Evident, cu avizul autorităților competente din țările competente. Aceste zboruri nu se referă la domeniul sanitar și al muncii în zona asistenței sociale”, a mai spus Vela.

Ministerul Agriculturii şi Ministerul Afacerilor Interne au ajuns la un acord de stabilire a unei cote de 40.000 de lucrători sezonieri în aprilie şi alţi 40.000 în luna mai. Aceşti lucrători vor fi invitaţi să călătorească în Germania cu avionul, mai degrabă decât cu autobuzul, pentru a limita riscul de contaminare. De asemenea, vor trebui să fie supuşi unor controale medicale şi să respecte distanţele de siguranţă de la locul de recoltare. În acest context, ministrul Vela a anunțat sâmbătă și prelungirea suspendării transportului rutier internațional de persoane, din și către Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Olanda, Anglia, Irlanda și Turcia, pe întreaga perioadă a stării de urgență.

CITEȘTE ȘI:

CORONAVIRUS: Numărul DECESELOR a ajuns, la nivel național, la 141!

CORONAVIRUS ROMÂNIA: 3.613 cazuri confirmate

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *