Vela caută soluții pentru sancțiuni și în perioada stării de alertă: „Statul nu mai are instrumente…” CONSTANȚA: A scăzut drastic numărul amenzilor!

Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat, miercuri, neconstituțională în ansamblu, Ordonanța de Urgență 34/2020 care majorează cuantumul unor amenzi pe perioada stării de urgență. Sesizarea a fost depusă de Avocatul Poporului.

Decizia a dat peste cap autoritățile, care, în prag de trecere de la starea de urgență la starea de alergă, susțin că au rămas fără măsuri de… constrângere.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat vineri seară în cadrul unei emisiuni televizate că, pentru starea de alertă, se… caută soluții legale.

„Nu mă afectează pe mine (decizia CCR – n.r.), afectează toată România. Prin decizia CCR, statul nu mai are instrumente coercitive pentru a lua măsuri împotriva celor care încalcă legile. Analizăm această situație cu multă celeritate și vom avea o perspectivă asupra stării de alertă și metode împotriva celor care pun în pericol viața celor dragi, să fie sancționați – într-o formă sau alta – conform legii”, a spus Marcel Vela.

Decizia de miercuri a CCR a avut efecte imediate. La nivel național, poliţiştii au dat de aproape patru ori mai puține amenzi pentru încălcarea ordonanțelor militare, în primele 24 de ore după decizie. În raportul de vineri al Grupului de Comunicare Strategică se arată că, în ultimele 24 de ore, 871 de oameni au fost amendaţi, iar valoarea totală a sancţiunilor a fost de 968.615 de lei, în timp ce până acum, peste 3.000 de români erau sancţionaţi zilnic.

„Facem precizarea că până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unor prevederi ale O.U.G. nr. 34 din 26 martie 2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, se aplică norma juridică în vigoare”, au precizat reprezentanții GCS.

Efectele deciziei CCR se văd și la Constanța. În comunicarea de miercuri a Instituției Prefectului, s-au raportat 108 amenzi, în valoare de 183.400 lei; în comunicarea de joi s-au raportat 90 de amenzi, în valoare de 151.370 lei; iar în comunicarea de vineri abia… 39 de amenzi, în valoare de 37.500 lei.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *