Vela anunță dotarea polițiștilor din stradă cu body-camere: „Vor responsabiliza cetățeanul”

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela; chestorul șef de poliție Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI și de directorul DRPCIV, comisar-șef de poliție Florin Catană, au avut vineri declarații de presă cu privire la noile reguli pentru înmatricularea și radierea vehiculelor, Vela semnând un ordin de ministru în acest sens. Măsura privind înmatricularea vehiculelor este menită „să poată să fie făcută într-un mod mai eficient”. Cu acest prilej, Vela a anunțat că polițiștii din stradă vor fi dotați cu body camere, în așa fel încât să fie înregistrat orice incident și „să nu se mai ajungă la situația în care ne întrebăm cine a fost de vină: Spartacus sau polițistul”.

„Ne dorim ca într-un timp cât mai scurt, după toate procedurile, să ajungem și la o finalizare concretă, în sensul în care încă de anul trecut, din noiembrie, de la toate problemele pe care le-au avut unii polițiști ai noștri – în Vâlcea, Prahova – au fost înregistrate acțiuni, inclusiv în perioada stării de urgență, să dotăm polițiștii din stradă cu mijloace de înregistrare audio-video, astfel încât contactul cu cetățeanul, cu suspectul, cu un potențial infractor să poată fi documentat oficial și eficient prin aceste mijloace de înregistrare. Body-camera unui polițist, într-un final, va responsabiliza și cetățeanul și polițistul, astfel încât să nu mai existe dubii, discuții, analize, dezbateri televizate, cine a fost vinovat: Spartacus sau polițistul. (…) Această achiziție în această vară se va realiza”, a spus Marcel Vela.

Potrivit lui Despescu, de această dotare vor beneficia Poliția Română și Poliția de Frontieră, prima entitate semnând deja contractul pentru 12.000 de dispozitive.

„Îmbunătățirea dotării structurilor MAI și forțelor acestui minister reprezintă unul dintre obiectivele pe care ni le-am asumat la începutul mandatului conducerii ministerului. După cum împreună am asistat în urmă cu mai multe săptămâni la prima achiziție importantă realizată la nivelul MAI – de autospeciale – astăzi putem spune că împreună cu echipa din MAI continuăm cu achiziția de dispozitive de înregistrare care vor fi purtate de forțele MAI, respectiv Poliția Română și Poliția de Frontieră. Poliția Română a semnat contractul pentru achiziția a 12.000 de sisteme portabile, valoarea acestui contract este de aproximativ 18 milioane lei. Finanțarea pentru această achiziție este asigurată încă de la aprobarea bugetului de către Guvernul României la propunerea ministrului MAI. Am pornit în acest demers de la o analiză pe care am analizat-o la sfârșitul anului trecut. Am făcut o paralelă cu autoritățile din alte state și am ajuns la concluzia că este nevoie de foarte multă dotare, printre care și aceste dispozitive”, a spus Bogdan Despescu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *