Vântul schimbării la PNL? LUDOVIC ORBAN este noul PREȘEDINTE al liberalilor!

Liberali din toată țara s-au reunit, sâmbătă, la Romexpo, pentru a-și alege noul președinte. În cadrul Congresului PNL, la care au participat 4.649 de delegați (anunțați pentru ora 13:30), au fost organizate alegeri pentru preşedinţia partidului, prin vot asupra moţiunilor prezentate de candidaţi, precum şi pentru preşedinţii Comisiei Naţionale de Revizie şi Cenzori (CNRC) şi Comisiei de Arbitraj (CA).

Printre invitați, s-a aflat și secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz White.

„Ce faceți azi, aici, la acest Congres, va contribui la stabilitatea politică din România și din UE. Aceasta este responsabilitatea voastră. Aștept tot ce este mai bun de la voi și știu că se poate!”, a spus secretarul general al PPE.

La final de mandat de președinte interimar, Raluca Turcan, a precizat că acest Congres finalizează fuziunea dintre PDL și PNL.

„Astăzi suntem deopotrivă în fața unui moment de bilanț și a unui început. Începutul este cel pe care ni-l dorim cu toții: să ne alegem un președinte! O echipă! Să finalizăm fuziunea dintre PNL și PDL, două mari partide care s-au unit pentru a-i da României cel mai mare partid de dreapta din România! Unirea face puterea, acesta a fost scopul fuziunii dintre PNL și PDL și aceasta trebuie să fie provocarea noastră astăzi, la acest Congres. După eșecul de la alegerile parlamentare, misiunea dumneavoastră a fost una clară: să ținem partidul unit! Să indicăm o poziție PNL, astfel încât oamenii să reînceapă să se reapropie de noi, după lipsa de perspectivă de la ultimele alegeri… (…) Am slujit PNL, am sudat o echipă excepțională la Sibiu și am reușit alegeri de alegeri să avem un rezultat din ce în ce mai bun. (…) Multora nu v-am fost simpatică. Este dificil să fii simpatic într-o perioadă de criză. Cred cu tărie că politica se măsoară în voturi și eficiență!”, a spus Raluca Turcan.

Se confirmă pozițiile diferite în PNL Constanța? Huțucă merge pe mâna lui Orban. Muhscină, pe lista lui Bușoi!

TABĂRA BUȘOI; Stolojan l-a ridicat în slăvi pe colegul său din Parlamentul European. Bușoi, alături de Klaus Iohannis

Ludovic Orban a fost primul care şi-a depus candidatura la funcţia de preşedinte al PNL, însă, potrivit tragerii la sorţi, el și-a susținut moţiunea „PNL – Forţa Dreptei”, susținută pe scenă de Vlad Nistor, Iulian Dumitrescu, Raluca Turcan, Ilie Bolojan și Mircea Hava – DUPĂ Cristian Buşoi, care a candidat cu moţiunea „PNL – partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată şi puternică”, susținută pe scenă de Teodor Stolojan, Mugur Cozmanciuc, Alin Tișe, Nicolae Robu și Dan Motreanu.

„Congresul poartă răspunderea alegerii președintelui PNL, dar și a direcțiilor de acțiune pentru transformarea partidului în cea mai puternică forță politică din România. Moțiunea modernă, care răspunde problemelor actuale ale PNL, ale societății românești, ale afirmării României în UE este moțiunea dl. Cristian Bușoi. Dați-mi voie să am patru argumente! Primul: în calitate de coleg cu dânsul în Parlamentul European, m-a convins că are caracter, este inteligent, este un om corect, care își face datoria cu multă seriozitate, care are multă energie și cred că sunteți de acord cu mine că la politica de vârf, în România, cea mai importantă calitate este caracterul! Al doilea: moțiunea dânsului prevede direcțiile strategice în care trebuie să acționeze PNL, astfel încât să recâștigăm încrederea oamenilor: refacerea capacității partidului, sperând că atunci când partidul ajunge la guvernare să nu uite de oamenii care au muncit în comisiile de specialitate! Al treilea: dânsul a reușit să prezinte soluții coerente și realizabile la problemele reale pe care le au oamenii. Domnul Bușoi este conștient că PNL trebuie să facă o opoziție puternică la PSD, are meritul de a repune în dezbatere temele economice, dar și pe cele sociale, într-o viziune liberal-democrată! Al patrulea: PNL se află la un moment de răscruce, fie reușim să captăm atenția noii generații, cei care se află astăzi sub 40 de ani, fie rămânem în continuare legați de grupuri sociale care se simt mai bine reprezentați de socialiști! Este generația care a ieșit în stradă pentru a opri abuzul de putere al actualei coaliții de guvernare!”, a spus Teodor Stolojan.

busoi

„Am decis să candidez pentru că vreau să propun o schimbare: PNL are nevoie de un nou suflu, de o nouă viziune, de un nou lider, dar și de o nouă echipă! Dacă PNL nu se schimbă, va fi foarte greu să învingem stânga, PSD. Trebuie să întărim parteneriatul cu președintele României, domnul Iohannis, să susținem cu mai multă energie proiectul domniei sale pentru România și pentru români. Trebuie să comunicăm mai bine între noi, să ne coordonăm mai bine! (…) Avem nevoie să îi readucem pe toți aceia care au crezut în noi, care au votat vechiul PNL sau vechiul PDL, care au ieșit în stradă la începutul acestui an, dar care nu au mai venit să ne voteze în decembrie 2016, pentru că nu am avut viziune, lideri, coeziune internă! Doar cântând refrenul anticorupției nu vom reuși să aducem voturi noi către PNL, pentru că oamenii așteaptă de la PNL o viziune despre economie și despre guvernare! (…) PNL trebuie să fie asociat cu câteva măsuri clare despre viitorul României, partidul care are soluții pentru creșterea veniturilor românilor, trebuie să fim partenerul mediului privat, al oamenilor care sunt dinamici, care produc plus valoare, să atragem mai bine fonduri europene!”, a spus CRISTIAN BUȘOI.

Bușoi, candidat la șefia PNL, și-a expus moțiunea la Constanța. „Îi solicit lui Ludovic Orban o dezbatere publică”

TABĂRA ORBAN; Ilie Bolojan: „Niște nepregătiți au ajuns șefi!” Orban, discurs fulminant!

„M-am consultat cu primarii noștri, de municipii, cu organizații ale PNL și întrucât ne dorim un partid mare, care să guverneze România, am luat decizia corectă să îl susținem pe Ludovic Orban! Eu am participat în această campanie la 16 organizații, cu Mircea Hava și Gheorghe Falcă și am spus acolo ceea ce cred despre interiorul PNL și am spus lucruri corecte, chiar dacă pe unii i-a deranjat! Îmi doresc ca PNL să fie un partid mare! În această parte de lume, în țara noastră, ce constatăm? Suntem o țară care are o slabă dezvoltare. E adevărat că s-au făcut și se fac progrese, dar țin mai mult de epoca în care trăim și mai puțin de forțele noastre proprii! (…) Privatizările ne-au dus la desindustrializare, vedem neputința în investiții, declinul în educație, niște nepregătiți au ajuns șefi! România trebuie să înlăture această înapoiere!”, a spus Ilie Bolojan.

„Sper să îmi dea Dumnezeu forța, energia, inspirația, inteligența, tăria, caracterul, ca să pot să răspund așteptărilor dumneavoastră, pe care le are partea civilizată, educată, cu șapte ani de acasă, care își dorește o Românie puternică și respectată în lume! (…) Nici un interimat! Am trăit doi ani de zile cu conducere numită, care nu au beneficiat de legitimitatea alegerii de la baza PNL! Pentru orice interimat, trebuie organizate alegeri urgente! Nici un stranier care să fie titularizat pe vreo funcție pe care PNL o are la dispoziție în locul celor merituoși din PNL, chiar dacă l-ar chema Dacian! Există mii de Dacieni Cioloși în PNL, care nu au avut norocul lui să fie sprijiniți ca miniștri, comisari europeni, prim-miniștri, din partea PNL, dar el să nu fie membru PNL și să se întoarcă cu spatele la noi! Acești Dacieni Cioloși sunt, cu toate astea, în PNL și au rămas alături de noi și să dea Dumnezeu să putem să îi scoatem la suprafață! Nici un blat cu PSD! Să fie clar! Cunosc bine acest partid, știu foarte bine cine face blat cu PSD! Le spun de acum: să înceteze orice negociere de culise, orice joc pe sub masă! Cine vrea să lupte alături de noi, îl așteptăm! Cine nu vrea să lupte, o să rămână în spate! Nici un Agamiță Dandanache trimis de centru să candideze într-o filială! Vă promit, vă garantez! Nici un membru care își exprimă opinia în PNL nu va mai avea de suferit în partid! Nu mai avem voie să tolerăm delictul de opinie în partid! PNL trebuie să devină un partid al dezbaterii! Nici o gașcă, nici o cooperativă, care să poată să îl paraziteze pe lider și care, ușor ușor, să confiște decizia în partid și să decidă cine muncește în partid și cine beneficiază de pe urma muncii și vă spun clar: nici un om promovat în vreo funcție publică fără merit! Dacă introducem meritocrația în PNL, acest lucru nu poate fi făcut decât de cineva care a ajuns în fruntea partidului prin propriul merit!”, a spus LUDOVIC ORBAN.

Ludovic Orban și-a prezentat, la Constanța, moțiunea cu care candidează la șefia PNL: „Conține idei conservatoare: națiunea, identitatea, familia”

Toader, către delegați: „Văd că nu sunteți prea atenți..”

Organizatorii au avut de furcă cu delegații prezenți, pentru care s-au străduit intens să le capteze atenția. Plictisiți sau nu, delegații au fost struniți de Mircea Toader să voteze cu atenție.

„Am dat la președinții de filiale tabele cu locul unde se duce fiecare persoană din filială! Pe ecran se va transmite exact distribuția tuturor centrelor de vot… La fiecare masă veți primi 3 buletine de vot, cu care intrați în cabine… văd că nu prea sunteți atenți… votați unde doriți dumneavoastră. Vă rog să fiți atenți la procedura de vot! Vechii PNL-iști erau cu încercuirea, vechii PDL-iști tăiau… am schimbat sistemul! La exprimare vot faceți un X în căsuța respectivă! Orice alt semn, tăiere, sunt nule (buletinele – n.r.)! Toate buletinele de vot au o rubrică specială de exprimare vot și acolo vă alegeți candidatul și moțiunea. (…) Când declanșăm procedura de vot să știți că nu sunt mai mult de 80 de delegați pe fiecare masă și în două ore terminăm numărătoarea”, a spus Mircea Toader.

Procedura de vot a început la 14:45 și, prin votul delegaţilor de la Congresul organizat la Romexpo, Ludovic Orban a devenit noul preşedinte al Partidului Naţional Liberal, cu o diferenţă semnificativă de voturi faţă de contracandidatul său, beneficiind de un procent covârșitor. Orban a devenit câștigătorul competiției, cu 3.518 voturi, Bușoi adunând doar 952 de voturi, dintr-un total de 4.498 de voturi exprimate, 34 fiind nule.

Președintele comisiei de arbitraj a devenit Daniel Buda, cu 1.948 de voturi. S-au exprimat 4.769 de voturi, din care nule au fost 113.

Președintele Comisiei Naţionale de Revizie şi Cenzori a devenit Mihai Barbu, cu 2.479 de voturi, dintr-un total de 4.435 exprimate, 59 fiind nule.

După aflarea rezultatelor finale, cei doi contracandidați au luat din nou cuvântul. Ludovic Orban l-a invitat la microfon pe învinsul zilei.

„Îl felicit din suflet pe domnul Orban, respect acest rezultat. Vă mulțumesc că am avut ocazia să discut cu dumneavoastră, să vorbesc cu cei care vor un viitor mai bun pentru PNL. Sunt foarte multe lucruri care trebuie schimbate, în felul în care acționează și comunică PNL”, a spus Cristian Bușoi.

„Este o încredere care mă onorează și mă obligă. Începând de astăzi, viața este mult mai grea, mai dificilă, port pe umeri o răspundere uriașă, de a transforma PNL în forța politică de care are nevoie România. Victoria de astăzi nu este victoria mea, este victoria PNL și conține în sine germenii viitoarei victorii a PNL pentru România! (…) PNL, sub conducerea mea, va fi un partid de dreapta, liberal-conservator, membru al dreptei europene și se va bate cu toate forțele pentru a implementa politici de dreapta în România! (…) Rămânem și vom fi cel mai puternic susținător al angajamentelor externe și vor rămâne un stâlp și o oază de stabilitate și certitudine în această zonă a Europei! PNL va fi, de astăzi, un partener loial, corect, transparent, pentru președintele Klaus Iohannis și pentru punerea în practică a obligațiilor pe care ni le-am asumat când am câștigat alegerile din 2014! Mă voi bate cu toată forța mea, cu toată energia mea, pentru a reuși în 2019 să câștigăm alegerile prezidențiale, să obținem un nou mandat pentru Klaus Iohannis!”, a spus Ludovic Orban.

Congres liberal „îmbrâncit” de scandalul din PSD

Deputații PNL de Constanța reacționează față de decizia PSD de a convoca Parlamentul pentru a citi moțiunea de urgență împotriva Guvernului Sorin Grindeanu în același timp cu desfășurarea Congresului partidului.

„Gestul lui Liviu Dragnea de a comanda o ședință reunită a Parlamentului duminică, 18 iunie, concomitent cu Congresul PNL este cel puțin iresponsabil. Congresul Partidului Național Liberal reunește peste 5.000 de participanți din toată țara. Avem invitați importanți: parteneri din statele europene, jurnaliști și lideri de opinie. Grupurile parlamentare ale Partidului Național Liberal sunt prezente, eforturile de logistică sunt imense. (…)  Faptul că lui Liviu Dragnea îi fuge partidul de sub picioare nu are nimic de a face cu PNL. Noi am spus în această perioadă de opoziție, dar și înainte în campania electorală, că PSD este condus de un grup de oameni care vor să ne ducă înapoi, în climatul politic primitiv din anii 90. Iată că astăzi toți românii au dovada că ceea ce am spus este adevărat”, a declarat președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă.

„Toți parlamentarii liberali se află astăzi și mâine în Congres Național. Este ridicol să convoci Parlamentul în ședință de urgență pentru a citi o moțiune de cenzură făcută pe genunchi, la ordinele disperate ale lui Liviu Dragnea. Nu ne-am gândit vreodată că vom ajunge să ne roage PSD să votăm o moțiune de cenzură împotriva guvernului lor, dar aici am ajuns”, a completat și secretarul general al PNL Constanța, deputatul Robert Boroianu.

Liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a declarat că va convoca ședința camerelor reunite ale Parlamentului duminică, 18 iunie, pentru a citi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *