Valul doi, concomitent cu sezonul de gripă? Nelu Tătaru: „Va trebui să le gestionăm pe amândouă…”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat marți seară că România încă nu a atins vârful epidemiei de coronavirus, ceea ce înseamnă că cetățenii, în ciuda unor măsuri de relaxare stabilite pentru 15 mai, trebuie să respecte mai multe reguli. Rămân în vigoare normele de distanțare socială și de igienă, iar ministrul Tătaru a punctat în cadrul unei emisiuni televizate faptul că, pe perioada verii, va trebui să ne obișnuim că avem ca vecin… virusul.

„Încă mergem spre vârf, dar pe o pantă lină, avem într-o zi un număr mai mare, în următoarea zi un număr mai mic, iar mai mare… În schimb, vin trei zile – 1, 2 și 3 mai – când lumea resimte lipsa unei relaxări. (…) Nerespectarea unei distanțări sociale, izolării voluntare, poate duce la un focar sau exacerbarea unui focar pe care îl credeam stins. Un focar duce la o reașezare a evaluării pe care am făcut-o până acum. Vreau să menținem acest moment până după 1 mai și să observăm o scădere a numărului de cazuri noi, decese, internări la ATI și, după 15 mai, să putem gândi și o relaxare. Până atunci vorbesc de aceleași recomandări, precauții. (…) La momentul în care se decide relaxarea atunci considerăm că virusul, din senin, a dispărut. Pe perioada verii să ne obișnuim că avem ca vecin… virusul. Prima etapă a relaxării cuprinde niște libertăți. Vom purta mască și mănuși în spații închise și în transportul în comun. Vom încerca să reevaluăm tot ce înseamnă sportul individual. Sunt reguli pe care le vom ridica când vom observa că se poate face acest lucru. Trebuie să gândim ridicarea restricțiilor în interiorul unor comunități. (…) Aceste precauții trebuie să fie preluate de populația civilă. În plus, avem distanțarea socială. Încercarea de a ne apropia trebuie să ne facă să ne reamintim de momentele pe care le trăim acum. (…) Ca să scăpăm de o boală, să obținem acea imunitate, trebuie să trecem prin boală sau să facem un vaccin. În acest moment, nu avem un vaccin. Un vaccin în 8-10-12 luni, nu este posibil… Este și o experiență, din 2009, de gripă porcină. Avem o gripă sezonieră, în fiecare an. Ne-am obișnuit cu ea, dar are o mortalitate. Suntem într-un moment în care în acest an avem un dușman necunoscut. La nivelul întregii lumi s-a desemnat drept pandemie. Într-o pandemie nu ai cui să ceri ajutorul. Am avut stocuri zero, pe o competiție acerbă pe piețele externe. A fost un moment foarte greu și pentru mine, ca secretar de stat, să îmi văd colegii expuși în prima linie”, a spus Nelu Tătaru.

Un al doilea val al epidemiei s-ar putea instala în sezonul rece, la debutul virozelor, chiar în toamnă. Astfel, autoritățile se vor confrunta cu o dublă problemă: virozele sezoniere și coronavirus. În acest caz, ministrul Tătaru a precizat că statul ar putea face față provocării, îndemnând persoanele cu risc să se vaccineze împotriva gripei deja cunoscute. În acest context, Tătaru a pledat pentru adoptarea legii vaccinării obligatorii.

„O să trebuiască să gestionăm ambele. Pentru gripă avem vaccinuri. Îndemn persoanele cu risc să se vaccineze. Putem gestiona o epidemie de gripă. Gestionăm un pic mai greu o epidemie de coronavirus. Există și o patologie non-respiratorie, a bolilor cronice. Noi nu trebuie să ne axăm doar pe gripă sau pe coronavirus. Gestionăm o patologie largă, avem bolnavi cu boli cronice, persoane vulnerabile. (…) Legea vaccinării trebuie să existe, atât acele programe naționale pe care le făceam și noi când eram copii cât și vaccinarea voluntară. (…) După stabilizarea coronavirusului, putem să ne gândim (la un vaccin anti covid realizat în România – n.r.). La anul vom reproduce la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” primul vaccin antigripal. Am comandat anul acesta să avem trei milioane de doze. Rămâne să conștientizăm că un vaccin antigripal ne poate salva viața. (…) Fiecare (virus – n.r.) își are vaccinul lui. Sunt patru tulpini (de gripă – n.r.) pe care le bănuim a circula în următorul sezon”, a mai spus Nelu Tătaru.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.