Valeriu Gheorghiță: „A fost atins obiectivul pentru etapa I de vaccinare. Peste 25.000 de români s-au imunizat complet”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat marți, la prezentarea bilanțului campaniei de imunizare, că etapa I a fost un succes:

„În acest moment, incepand cu 27 decembrie, au fost administrate un număr de 484.631 de doze la un număr de aproximativ 459.567 de persoane din care 434.503 persoane vaccinate cu prima doză și circa 25.064 persoane vaccinate cu doza a doua. Numărul total de reacții adverse a fost de 1.213 reacții comune și minore, fără reacții majore înregistrate. Vaccinarea persoanelor din prima etapă, azi sunt vaccinate 209.307 persoane din prima etapă și mai sunt programate 20.790 de persoane în platforma de programare pentru prima doză. Din acest punct de vedere considerăm că obiectivul pentru etapa I a fost atins, ne situăm la peste 90% procent de acoperire vaccinală”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai declarat, marți, că România are în prezent un deficit de 117.000 de doze de vaccin anti-Covid, aşa că, începând cu 28 ianuarie, se decalează cu zece zile toate persoanele programate pentru prima doză, care deservesc activități esențiale.

Avem un deficit de doze de 117.000 generat în mare parte pentru că în săptămâna 18 – 24 ianuarie am recepționat cu 51,3% mai puține doze decât trebuiau să fie alocate. Ca atare, soluția noastră pentru continuarea campaniei de vaccinare, fără să afectăm doza de rapel sau vaccinarea persoanelor cu boli cronice, a celor peste 65 de ani sau a celor din centre medico-sociale, din centrele de dializă sau a celor nedeplasabili, este ca începând cu 28 ianuarie să se reprogrameze cu zece zile toate persoanele care deservesc activități esențiale pentru doza întâi, adică 35.000 de persoane programate pentru prima doză. Astfel, data de 28 ianuarie de programare se translatează cu 10 zile şi devine 8 februarie. Se menţine acelaşi ritm de vaccinare cu doza 1 pentru restul persoanelor programate. Se asigură doza de rapel pentru persoanele care au fost vaccinate până la acest moment„, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

Astfel, intervalul de programări 28 ianuarie – 15 februarie se decalează cu zece zile pentru 35.000 de persoane care ar fi urmat să fie vaccinate cu prima doză:

Perioada dificilă pentru noi este până în 15 februarie. E nevoie de solidaritate și trebuie să avem răbdare”, a adăugat Gheorghiţă.

Reprogramarea se face automat în platforma de programare pentru vaccinare, iar persoanele programate vor fi informate prin sms sau email:

Reprogramarea se face automat pentru cei din domeniile esențiale care vor fi amânați. Este vorba despre 35.000 de persoane din cele 71.000 care au fost programate de angajatori. Am extras acele persoane care nu au peste 65 de ani și care nu au boli cronice. Este vorba de o perioadă de 10-14 zile„, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță a adăugat că astfel de probleme au fost înregistrate şi în multe țări europene, care au decis fie decalarea vaccinărilor, fie reducerea numărului de persoane programate sau prin reducerea dozelor administrate zilnic. El a adăugat că România îşi menţine obiectivul ca, până la sfârșitul lunii martie să fie vaccinate 1,2 milioane de persoane. Gheorghiță a explicat de ce unii români s-au programat la vaccinare, dar s-au trezit că nu mai există doze. Gheorghiță spune că există oameni care se pot vaccina peste rând, fără să se programeze:

Persoanele care sunt internate în centre sunt vaccinate fără programare, coordonarea se face de către Direcțiile de Sănătate Publică. Tot la această categorie sunt incluse persoanele cu hemodializă cronică.  (…) Tot la categoria de exceptări de la înscriere sunt cei care nu se pot deplasa de la domiciliu și însoțitorii lor. De asemenea, sunt studenții din străinătate care lucrează în spitale și nu s-au putut să se programeze”, a mai declarat Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a mai anunțat marți că până acum s-au vaccinat 434 de mii de români. De asemenea, el a anunțat că în țară sunt 583 de centre de vaccinare:

Pentru efectuarea rapelului pentru persoanele din prima etapă sunt 269 de centre care continuă activitatea de vaccinare. Pentru etapa a doua sunt 212 centre de vaccinare cu 367 de fluxuri, ceea ce asigură o capacitate de 20.220 de locuri pentru vaccinare și acestea sunt adresate personalului cu risc de a dezvolta forme severe, persoanele cu boli cronice, persoanele de peste 65 de ani, persoanele care deservesc activități esențiale. La aceste 212 centre se mai adaugă 60 de centre din rețeaua MApN, cărora le revin o mie de doze pe zi în toata țara, respectiv 42 de centre din rețeaua MAI, cărora le revin o mie de doze zilnic”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.