USR vs. PNL: „Vom merge la Cotroceni cu Dacian Cioloş propunere de premier”. Orban: „Cine atacă PNL face un serviciu pentru PSD”

Preşedintele USR, Dan Barna, a afirmat joi că adevărata miză după alegerile parlamentare este constituirea unei majorităţi reformiste în România, care nu poate fi decât USR – PLUS – PNL. El a reafirmat că propunerea de premier va fi Dacian Cioloş, electoratul urmând să decidă la alegerile parlamentare care va fi partidul care va da premierul.

Este o decizie pe care preşedintele României o va lua. Această conciliere de opţiuni (Ludovic Orban – Dacian Cioloş – n.r.) o va face electoratul – foarte simplu. Vom avea alegeri pe 6 decembrie, în urma acestor alegeri, electoratul ne va spune care este partidul care trebuie să propună premierul. E foarte simplu, e foarte democratic. Noi vom merge la Cotroceni cu Dacian Cioloş în ambele variante. Propunerea noastră de premier rămâne Dacian Cioloş, pentru că noi considerăm, şi este o realitate, că Dacian Cioloş este premierul care a dovedit în 2016 că poate exista şi o guvernare decentă în România. (…) Propunerea Dacian Cioloş este o propunere reală, asumată, care va exista şi va fi făcută preşedintelui. În funcţie de decizia preşedintelui, va fi şi decizia noastră, ca partid parlamentar, la momentul acela, să acordăm susţinere. Practic, miza este să se constituie o majoritate reformistă în România – asta este adevărata miză a ceea se întâmplă pe 6 decembrie. Şi, din perspectiva asta, e foarte clar că această majoritate nu poate să fie decât una USR – PLUS – PNL. Vom vedea care va fi decizia preşedintelui în ceea ce priveşte premierul şi vom proceda în consecinţă. E clar că reforma în România nu poate să vină decât din această zonă a unei alianţe USR – PLUS – PNL. Nu cred că problema premierului e cea care va bloca sau nu constituirea unei majorităţi reformiste pentru România”, a spus Dan Barna.

În situația în care USR va fi de acord cu varianta Ludovic Orban în cazul în care PNL va obţine mai multe voturi, Dan Barna a spus că „vom fi de acord cu varianta pe care preşedintele o va propune”.

Miza organizării alegerilor parlamentare pe 6 decembrie este aceea de a intra într-o logică de stabilitate, în condiţiile în care actualul Parlament nu mai reprezintă voinţa românilor, consideră liderul USR.

Miza de a organiza alegeri este aceea de a intra într-o logică de stabilitate. Noi acum avem un Parlament care nu mai reprezintă clar voinţa cetăţenilor, aici nu e niciun dubiu, am văzut că ultimele alegeri confirmă lucrul acesta, şi un Parlament care e total imprevizibil. E foarte greu. Numirea lui Iordache este un astfel de exemplu de iresponsabilitate şi de non agendă care e promovată de către actuala majoritate”, a mai spus Dan Barna.

Întrebat ce va face USR PLUS dacă va avea majoritate, Dan Barna a arătat că viitorii parlamentari ai alianţei vor schimba legea.

Vom schimba legea, astfel încât mandatul acela de la Consiliul Legislativ să nu mai fie unul pe viaţă, să nu mai fie o sinecură pentru retras dinozaurii la cimitir, ci să fie pur şi simplu o responsabilitate a statului român, cu un mandat foarte clar de trei ani sau patru ani, astfel încât Florin Iordache să nu rămână în acea poziţie. Este o ruşine pentru statul român că o coadă de topor, cum este domnul Iordache, care aproape ne-a scos din Europa, a fost recompensat de către PSD cu poziţia de preşedinte al Consiliului Legislativ”, a susţinut liderul USR.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a spus joi seară la Constanța că Uniunea Salvaţi România nu a câştigat nimic din „mesajul coroziv”cu care atacă PNL „de dimineaţă până seara” şi se întreabă cum este posibil să ataci partenerul cu care vrei să faci o înţelegere, considerând că USR nu este credibil cu un astfel de mesaj. Orban se declară convins că aceste lucruri se vor opri mai devreme sau mai târziu.

„Inamicul politic este PSD, care este un rău pentru România, care pune în pericol stabilitatea şi viitorul prosper al României. Noi ne luptăm cu PSD. Dacă alţii consideră că pot să câştige voturi atacându-se pe noi şi îşi consumă o mare parte din energie, nu se bate cu PSD-ul, ci se bate cu noi, de fapt, până la urmă ajung să facă un serviciu PSD. Faptul că îşi propun un candidat de premier nu este nicio problemă şi mai ales candidatul de premier pe care l-au propus, e normal, orice partid politic are dreptul să spere să desemneze un premier, pe noi nu ne deranjează acest lucru. Treaba noastră este să ne prezentăm oferta de guvernare, să aratăm ce vrem să facem în următorii patru ani, să îi convingem pe români că singura şansă reală pentru dezvoltarea României în următorii patru ani este PNL şi că singurul partid care are capacitatea de a bate PSD este PNL. Dacă nu votează cu noi, este ca şi cum ar vota cu PSD, ca şi cum ar vota ca PSD-ul să poată să câştige alegerile. (…) Suntem şi astăzi într-o formă de parteneriat la guvernare. De altfel şi cu USR, şi PMP, în ultimii patru ani de zile am fost de aceeaşi parte a baricadei, ne-am luptat într-o primă fază pentru a opri toate abuzurile şi toate nenorocirile PSD-iste, iar ulterior am beneficiat de sprijinul lor. Faptul că acum a început campania…. Şi la locale a fost la fel, a crescut tensiunea politică, părerea mea e că nu au câştigat nimic din mesajul ăsta coroziv prin care ne atacă pe noi de dimineaţă până seara. Nu câştigă nimic pentru că lumea vede, noi suntem potenţiali parteneri, noi vom forma mai mult ca sigur o majoritate, cum să îl ataci pe cel cu care tu vrei să faci o înţelegere? Noi acum şi la Bucureşti, şi la Timişoara, şi la Constanţa, noi formăm majorităţi între PNL şi Alianţa USR-Plus. Nu sunt credibili într-un astfel de mesaj. Sunt convins că mai devreme sau mai târziu se vor opri”, a spus Ludovic Orban.

De partea cealaltă, Dacian Cioloş, copreşedinte USR PLUS, a declarat, joi, că alegerile ar trebui desfăşurate cât mai rapid, în măsura în care permite situaţia din sănătate, menţionând că Ludovic Orban nu reprezintă candidatul ideal pentru funcţia de premier, iar preşedintele ţării va lua decizia în urma rezultatelor acestor alegeri.

Din păcate, s-a guvernat într-un an electoral anul ăsta şi a guvernat un Guvern susţinut de un partid care participă la alegeri şi care a făcut sau nu a făcut, de multe ori, decizii sau alegeri pentru că e perspectiva asta electorală. Acesta este unul dintre motivele pentru care şi noi am insistat, în măsura în care lucrul acesta va fi posibil, să avem alegerile cât mai repede, pentru că în foarte multe decizii proaste sau indecizii, atunci când e nevoie de decizii, vedem spectrul ăsta al alegerilor: oare ce o să creadă oamenii despre noi, cum o să ne judece, stăm cu ochii pe sondaje mai degrabă, decât să vedem cum trebuie rezolvate problemele. (…) Sunt reflexe, pentru că multe dintre partidele vechi au impresia că li se cuvin locurile din Parlament şi ajungerea la guvernare. Noi ne adresăm oamenilor, cetăţenii români care vor ieşi la vot vor decide cine va fi la guvernare”, a spus Dacian Cioloș.

Întrebat în legătură cu faptul că preşedintele Klaus Iohannis a spus că şi după alegeri opţiunea sa pentru funcţia de premier va fi Ludovic Orban, Dacian Cioloş, care este candidatul Alianţei USR PLUS pentru această funcţie, a răspuns: „Nu mă uit după declaraţiile electorale ale unora sau altora, indiferent despre cine este vorba”.

Preşedintele ţării va decide în urma rezultatelor alegerilor de pe 6 decembrie. (…) Noi avem încredere în raţiunea cu care vor vota cetăţenii români care înţeleg că România are nevoie acum de o schimbare profundă a modului de a guverna, pentru a oferi o direcţie clară României, să oferim predictibilitate. Că e nevoie de o Românie fără hoţie, că trebuie să scăpăm de corupţie şi incompetenţă. (…) Partidele care au guvernat în ultimii 30 de ani au cam demonstrat ce pot să facă. (…) Până să ajung să comentez declaraţii, eu aştept să văd ce va vota cetăţeanul român la alegeri. Asta este preocuparea noastră. Evident că aud declaraţii cine va fi premier de la PNL, din altă parte. Noi ne-am lansat programul de guvernare şi vom merge să explicăm românilor ce vom face. Asta e mai important. (…) Din punctul nostru de vedere, nu este (Orban o variantă bună ca premier – n.r.), pentru că, dacă ar fi fost, nu am fi prezentat noi candidat de premier şi nu am fi intrat în campanie electorală cu programul nostru. Este o întrebare la care răspunsul este evident. Nu e, o fi pentru PNL, o fi pentru alţii, pentru noi nu e. Noi avem alte propuneri pe care le punem la dispoziţia votanţilor români care vor decide, după aceea va conta ceea ce crede preşedintele Iohannis, în funcţie de rezultatul alegerilor”, a mai spus Cioloș.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.