USR vrea modificarea radicală a votului prin corespondență. Deputat Benga: „Se permite votul tuturor celor care sunt în afara circumscripției”

Imaginile din 2014 în care românii plecați la muncă din străinătate au stat la cozi imense pentru a vota la alegerile prezidențiale au creat un val de discuții aprinse la momentul respectiv. Mulți dintre cei care au vrut să voteze la scrutinul prezidențial din 2014 au stat ore bune la cozi, iar alții au renunțat, din cauza oboselii, să-și mai exercite dreptul.

Din aceste motive, Uniunea Salvați România a depus la Parlament, în luna martie a acestui an, o propunere legislativă de îmbunătățire și extindere a procedurii de vot prin corespondență. Potrivit inițiativei USR, vor putea vota prin utilizarea serviciilor poștale toți românii cu drept de vot aflați în străinătate, indiferent dacă locuiesc cu forme legale sau nu, precum și alegătorii din țară care știu că nu se vor putea prezenta la urne în ziua votului. De exemplu, studenții sau angajații fără vize de flotant în alte orașe își vor putea exercita acest drept în circumscripția corespunzătoare adresei de domiciliu sau reședință.

„Considerăm că este important ca alegătorul să își poată exprima opțiunea de vot, indiferent de locul în care se află în perioada alegerilor. Pentru românii care trăiesc temporar în străinătate votul reprezintă legătura lor cu comunitatea din care au plecat. De aceea, propunem ca, la alegerile parlamentare, românii cu reședința în străinătate să poată vota fie pentru candidații din circumscripția Diaspora, fie pentru circumscripția electorală corespunzătoare adresei de domiciliu din România”, a explicat deputatul Matei Dobrovie, inițiatorul propunerii legislative, în prezent plecat din USR, demisionând cu o zi înaintea referendumului pentru definirea familiei. Proiectul însă beneficiază de sprijinul altor parlamentari USR.

USR a punctat că își dorește ca votul prin corespondență să constituie o alternativă sigură la votul clasic, să corespundă nevoilor alegătorilor români și să încurajeze participarea la vot. În acest sens, inițiativa propune extinderea votului prin corespondență și la alegerile prezidențiale, astfel încât să nu mai existe cozi uriașe la secțiile de votare și restrângeri ale dreptului de vot, cum s-a întâmplat în 2014. USR a solicitat dezbaterea inițiativei în procedură de urgență, astfel încât la alegerile din 2019 să poată fi aplicate noile reglementări. Inițiativa mai propune: clarificarea unor termene și a atribuțiilor avute de Poșta Română, stabilirea unor reguli cu privire la documentația aferentă turului al doilea de scrutin pentru alegerile prezidențiale, delimitarea dintre adresa de corespondență și adresa de domiciliu/reședință, facilitarea votului pentru persoanele cu dizabilități sau actualizarea informațiilor ce urmează a fi incluse în cererile transmise de către alegători, în listele electorale, precum și în procesele-verbale încheiate de birourile electorale, clarificarea condițiilor în care birourile electorale înregistrează, sortează și păstrează documentele primite de la alegători, definirea situațiilor în care buletinele de vot sunt considerate nule.

Tudor Benga: „Marea noutate este că se permite nu doar votul celor din diaspora, ci tuturor celor care sunt în afara circumscripției”

Grupul de lucru care a lucrat la această inițiativă este format din parlamentarii Matei Dobrovie, Radu Mihail, Tudor Benga și Florina Presadă, care au organizat mai multe întâlniri și consultări cu experți din domeniu, reprezentanți ai societății civile și instituții competente în materie.

Unul dintre inițiatorii proiectului, Tudor Benga, a declarat pentru TOMIS NEWS că proiectul este una dintre promisiunile USR din campania electorală și care presupune reforma electorală.

„Este primul caz de vot prin corespondență realmente funcțional și e un proiect destul de amplu, care a implicat foarte multă muncă pentru corelarea legislativă, tocmai pentru a-l face funcțional. Am făcut aceste lucruri pentru că, după cum știți, proiectul anterior în baza căruia s-a votat în 2016, la alegerile parlamentare, a avut o participare destul de redusă. Marea noutate pe care o aduce proiectul USR este că el permite nu doar votul celor din diaspora, ci și tuturor celor care sunt în afara circumscripției. De exemplu, cineva care are buletin de Vaslui, dar care este la Roma poate să voteze pentru circumscripția Vaslui. De asemenea, dacă cineva este cu buletin de Vaslui, dar care trăiește temporar în Arad, poate să voteze pentru circumscripția Vaslui prin corespondență. Este o schimbare de paradigmă semnificativă și care este în linie cu votul prin corespondență funcțional în țările occidentale“, ne-a spus Benga.

Deputatul USR a notat că inițiativa aplică un grad de transparență și facilitate care ar trebui în final să conducă și la o siguranță mai mare a votului. Benga a mai spus că, în cazul care va fi respins proiectul, majoritatea USR-ALDE dă dovadă că nu are interes în a ușura votul. Declarația din final a lui Benga vine pe fondul respingerii, în 3 octombrie, a proiectului votului prin corespondență la Senat, în timp ce Guvernul s-a spălat pe mâini și a lăsat la latitudinea Parlamentului să ia o decizie. În prezent, inițiativa se află la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților.

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*