USR și PLUS, cu supărările de rigoare, pe liste COMUNE la europarlamentare. Remus Negoi (USR Constanța): „Sperăm să obținem 25%, ca să devenim cea mai importantă forță politică”

Conducerile USR şi PLUS s-au reunit, sâmbătă, în şedinţe separate inițial, apoi împreună, pentru a decide dacă merg în alianţă la alegerile europarlamentare. Șefii celor două partide s-au vizitat reciproc, inițial, președintele USR, Dan Barna, a participat la ședința Consiliului Național al PLUS, ulterior președintele PLUS, Dacian Cioloș, a participat la Comitetul Politic al USR.

Primele semnale din Comitetul Politic al USR de sâmbătă au arătat că există nemulțumiri ale unor membri, legate de candidaturile la europarlamentare alături de PLUS, din cauza faptul că lista comună este deschisă de Dacian Cioloș. Fostul premier a transmis celor din USR că nu el a cerut să îl pună pe listă, ci a fost… ofertat.

„A fost solicitarea USR. Eu sunt dispus să ies de pe liste dacă este nevoie. Nu țin cu orice preț, dar a fost, între altele solicitarea USR. Trebuie să obținem un rezultat foarte bun”, a motivat Cioloș, la întrunirea USR.             

„Vom avea o discuție firească. Și eu și domnul Cioloș suntem încrezători că vom găsi o variantă care să genereze încredere pentru România. (…) În variantele pe care le avem acum în discuție, Dacian Cioloș deschide lista. Este pe poziția 1 la PLUS și, evident, din combinarea celor două liste, probabil Dacian Cioloș va fi pe primul loc”, a afirmat Dan Barna, înaintea startului ședinței USR.

CITEȘTE ȘI:

Cioloș se visează prezidențiabilul PLUS și USR

Din tratativele duse între PLUS și USR, se pare că Dacian Cioloș a ieșit cu o mare victorie. Acesta nu a prins doar deschiderea listei de candidați la alegerile europarlamentare pentru cele două partide, ci și-a exprimat și intenția de a candida la… alegerile prezidențiale! Desigur, totul depinde de scorul pe care PLUS și USR îl vor obține la alegerile din 26 mai.

„Important este să dăm semnalul pentru alegerile europarlamentare, să obţinem un rezultat bun şi, da, ideea e să putem propune mai mult decât o alianţă electorală. Deocamdată e în discuţie alianţa electorală”, a spus Cioloș.

Negocieri peste negocieri și… dezamăgiri peste dezamăgiri

Nu toți USR-iștii au fost entuziasmați de ideea de colaborare cu USR. În primul rând, aceștia reclamă faptul că PLUS are un statut mult mai drastic decât USR.

„În statutul lor, la un moment dat el (Cioloș – n.r.) este cel care decide cine se plasează unde. Democrația noastră internă era o idee de bază, care la ei nu prea e. A fost un moment ciudat, când s-a pus problema că atunci când au făcut partidul au lăsat ușile larg deschise și Cioloș a spus că „în PLUS se intră ușor, dar se iese la fel de ușor”, ceea ce nu credem că este neapărat ceva pozitiv”, a spus un USR-ist nemulțumit, pentru TOMIS NEWS.

„S-au forțat lucrurile prea tare. Rezultatul în sine nu poate garanta nimeni că va fi bine sau rău, dar maniera nu a fost bună deloc. Nu au fost dezbateri de nici un fel… Este o manieră autoritară care se impune. Noi punem la bătaie și banii, ei nu, tot noi și oamenii, ei doar cu autoritatea. Să sperăm că nu se depășește o anumită limită în campanie”, a mai spus un USR-ist, pentru TOMIS NEWS.

La Comitetul Politic de sâmbătă au participat și USR-iștii constănțeni, precum deputatul Stelian Ion sau președintele USR Constanța, Remus Negoi.

„A fost foarte bine, au fost discuții peste discuții, negocieri peste negocieri și, la sfârșit, am luat cu majoritate de voturi hotărârea de a merge în alianță pentru alegerile europarlamentare cu partidul PLUS. În USR, avem o regulă de bază: democrația funcționează întotdeauna și democratic, prin vot, majoritatea am ales să mergem în alianță, cu aproape 80% dintre voturile exprimate. Am calculat mai multe trepte de procente. Un procent mulțumitor ar fi aproximativ 20-22%, în alianță. Un procent foarte bun ar fi 25%, noi sperăm măcar 20-22%, astfel încât să devenim aproape cea mai importantă forță politică”, a spus Remus Negoi, pentru TOMIS NEWS.

Deputatul Stelian Ion și președintele USR Constanța, Remus Negoi

În ceea ce privește o fuziune între cele două partide, liderul USR Constanța ne-a precizat că este prematură o astfel de discuție.

„E prematur să vorbim acum, deocamdată am luat hotărârea de a merge împreună doar în alegerile europarlamentare, în coaliție. Depinde de foarte mulți factori, de ce rezultat vom obține, de cum vom colabora în viitor”, a concluzionat Negoi, pentru TOMIS NEWS.

Sâmbătă seară, după ora 20:00, USR a decis „Alianţa 2020 USR-PLUS”, lista fiind validată cu 68 de voturi „pentru” şi 9 voturi „împotrivă”. Lista comună este formată din: 1. Dacian Cioloş, preşedintele PLUS, 2. Cristian Ghinea (USR), 3. Dragoş Pîslaru (PLUS), 4. Clotilde Armand (USR), 5. Dragoş Tudorache (PLUS). 6. Nicolae Ştefănuţă (USR), 7. Vlad Botoş (USR).

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*